StoryEditorOCM
SportU REGIONALNOJ LIGI ĆE NA JESEN IGRATI SAMO 12 KLUBOVA

KK Zadar ostaje i u skraćenoj ABA ligi

23. svibnja 2017. - 22:02
zadar_cedevita17-070117

Skupština ABA lige J.T.D. društva koje upravlja regionalnim košarkaškim natjecanjem, na svojem zasjedanju u Zagrebu, između ostalih zaključaka donijela je jedan posve očekivani, odnosno, liga je "skraćena" s četrnaest klubova na dvanaest! Prema novom ključu, Srbija će imati četiri predstavnika, Hrvatska tri, Crna Gora dva, dok će po jedan klub doći iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Ono što je važno istaknuti jest to kako će naš tercet i u novoj sezoni činiti: Cedevita, Cibona i Zadar!

-Iako je bilo raznih pritisaka, Zadar će i nadalje igrati u ABA ligi unatoč plasmanu u Prvenstvu Hrvatske i to iz prostog razloga što Hrvatski košarkaški savez i dalje ne priznaje ovo natjecanje. Ukoliko HKS promijeni odluku koja je na snazi, odnosno to učini do prijelaznog razdoblja u prosincu ove godine, onda će se pristupiti razgovorima o uvjetima ulaska u ABA ligu tj. poštivanju propozicija natjecanja - kazao je Boris Skroće, direktor KK Zadar.

Iako ne treba uvijek vjerovati kuloarima, navodno, proteklih se dana vodstvo KK Šibenik, uveliko upinjalo ne bi li se progurali u ABA ligu, držeći kako to, kao prvoplasirana momčad u Prvenstvu Hrvatske, zaslužuju. Očito je , međutim, da je vodstvo ABA lige ostalo dosljedno ranije dogovorenih pravila igra, uvažavajući stavove nacionalnih saveza. Kako je rečeno, HKS ne priznaje regionalno natjecanje, pa sukladno tome " lobiranje" se pokazalo neučinkovitim. Valja, ponoviti da je HKS u jednom trenutku, nekao u srcu natjecanja u ABA ligi pokušao predstaviti plan ulaska u regionalno društvo, međutim, nakon 24 sata objasnili su kako je riječ o prijedlogu koji je " slučajno" otišao izvan njihova ureda. Nije zgorega spomenuti da u vrijeme dok se nisu skroz učvrstili na vodećim pozicijama, koje su jamčile prva tri mjesta u domaćoj Ligi prvaka, nitko od klubova iz "gornjeg" doma, znači, Šibenik , Split i Jolly JBS nisu previše izjašnjavali o ABA ligi. Učinili su to kad su shvatili da bi se mogli uključiti u natjecanje koje je objektivno jače od PH, ali su zapeli na " čvrstoj ruci " , odnosno, principjelnosti vodstva regionalne lige.

S druge strane, imamo zanimljiv slučaj u Zadru u kojem je u "solo akciju " krenuo Branko Skroče, sportski direktor kluba, koji je u jednom razgovoru za lokalne dnevne novine, iskazao svoju procjenu kako je za zadarsku košarku A-1 liga idealno natjecanje. Ništa ne bi bilo čudno da se Skroče svega koji mjesec ranije nije grlio s igračima Zadra jer su u velikom dvoboju s Cibonom, praktički u zadnjoj desetinki utakmice košem za pobjedu, izbjegli posljednje mjesto na ljestvici i tako osigurali ostanak u ABA ligi, koju je napustila slovenska Krka.

  

23. travanj 2024 14:41