StoryEditorOCM
SportDVOSTRUKA KRUNA

Nakon naslova prvaka Prve ŽBL, boćari Vira osvojili i momčadski Kup Zadarske županije 

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
30. lipnja 2017. - 17:14
IMG_0000.JPG

Nema kraja ovoj dugoj sezoni, nema kraja ni pobjedama virskih boćara, niti uspjesima Kluba - Boćarski klub „Vir" prvi put u svojoj povijesti osvojio je naslov momčadskog pobjednika Kupa Zadarske županije nakon što je na sinoćnjem završnom turniru pobijedio „Hajduk" iz Pridrage 9-0 u polufinalu i velikog rivala „Lišane" u finalu 7-2! Četiri uzastopne uvjerljive pobjede Bluzera od kvalifikacija - prvo „Vrsi" 8-1, potom „Slivnica" u četvrtfinalu 6-3 i dvije na Final Fouru, sve odigrane na boćalištu uz Muja - najbolje ilustriraju premoć Virana i zasluženost konačne nagrade.

Četiri glatke pobjede uz razliku punata 30-6! Strašan rezultat, sezona iz snova i prva dvostruka kruna za Klub koji se posljednjih godina rezultatski, igrački, momčadski, organizacijski i budžetski prometnuo u najozbiljniju boćarsku sredinu u Zadarskoj županiji! „Kantu" je negdje iza deset sati, nakon što je odigrano finale, podigao prvo voditelj Igor Vučetić, na kraju i kapetan Ante Kapović, a medalje su još otišle i onima koji su igrali turnir: Darku Bašiću, Zoranu Marku Kokiću, Marjanu Bukviću, Anti Nemariću i Luki Buterinu. Predao ih je Željko Sabalić, predstavnik Boćarskog saveza Zadarske županije i sudac na utakmicama. Pjesma je krenula, a onda se predsjednik „Vira" Darko Bašić prisjetio kako je ova virska boćarska bajka počela.

„Stvaranje ove momčadi počelo je definiranjem njezine kičme s domaćim boćarima. Imamo tri-četiri domaća igrača, a to je maksimum kojega možemo imati ne samo mi već i svi drugi klubovi, te pojačanjima s kojima smo popunili i zaokružili momčad. Možda je generacijski bilo boljih boćara na Viru, ali nije bilo uspješnijih. Mi smo napravili vrhunski posao", kaže El Presidente.

Iako je harmonika posljednjih tjedana ušla u službeni popis opreme restorana „Kotarina", pogotovo nakon prvenstvene pobjede nad „Lišanima" koja je virske Bluzere lansirala u šampione, momčad niti jednog trenutka nije bila opuštena. Vrhunski su odrađena posljednja dva kola s potvrdom naslova prvaka, a potom se „Vir" koncentrirao na završnicu županijskog kupa.

„Čekali smo na slavlje, jer smo željeli osvojiti kup. Pokazali smo kako smo momčad koja ne ovisi o jednom igraču. Dakle, ja mogu izgubiti, ali momčad pobjeđuje. To smo htjeli postići", opisuje Bašić finalni sraz te kako se virska momčad iz pomalo letargičnog proljeća s neočekivanim domaćim porazom od „Raštana" transformirala i ušla u galvanizirano, uspješno ljeto.

„Cijela momčad je dala sve od sebe. Pružila nam se prilika za osvajanjem naslova i to nismo propustili. Iskoristili smo i priliku za osvajanjem kupa kojega smo za dlaku izgubili prošle godine, tako da smo svi presretni", dodaje voditelj Vučetić.

Puno je medalja sjelo posljednje tri godine u zlatne, srebrne i brončane virske boćarske zbirke, još više trofeja na klupske vitrine. No, ako bismo izdvojili jednu sezonu i jednog suparnika, onda se u oba slučaja priča usmjerava na odličnu momčad „Lišana". U četiri odigrana derbija unutar jedne kalendarske godine po dvije pobjede otišle su na obje strane: na kraju je jedan kup pripao Ojkačima, a prvenstvo i kup Bluzerima.

Sezona je zapravo počela završnim turnirom kupa u Lišanima Ostrovičkim, okončana je na Viru u istom natjecanju. U oba slučaja finalisti su bili isti. „Pravi suparnik i jedini pravi konkurent za naslov prvaka i pobjednika kupa. Od njih jačih nema. Iskusni su, igrali su sedam-osam sezona u III. Hrvatskoj boćarskoj ligi i jako se dobro poznaju. Nama je ovo bila prva zajednička sezona, ali smo svejedno uspjeli napraviti super rezultat", zaključuje Vučetić prekrasnu sportsku večer na Viru uz vrhunsko dostignuće. Dva trofeja i dvostruka kruna u sezoni u kojoj je i Bašić osvojio pojedinačno srebro na Prvenstvu Hrvatske. Može li bolje?!


MVP turnira, Zoran Marko Kokić

PRIDRAŠKI BOMBARDER U VIRSKOM DRESU


Došao je kao virski zet među Vučetiće, u najjače virsko pleme, ali ne bez darova. Zoran Kokić kojega svi znaju i kao Marka, sa sobom je donio talent, iskustvo i vještinu zbog koje vrijedi provesti nekoliko sati na boćalištu uz Muja. Sjajna izbijanja i rotirajuća niskopadajuća boća koja poput malja udara sve što joj se nađe na putu, efektan je stil 49-godišnjeg boćarskog bombardera iz Pridrage koji je 2011. godine ušao među besmrtnike osvojivši naslov prvaka Hrvatske u preciznom izbijanju. Jednu broncu s PH pridodao je dvije godine kasnije u istoj disciplini, a bio je i dvostruki županijski prvak.

„Budem prvi ili ispadnem", tako nam je govorio na početku sezone kada je predstavljao individualna postignuća u karijeri navukavši virski dres nakon pet godina pauze od boćanja. Igrao je samo u „Hajduku" iz Pridrage od 1996. godine; došlo je, kaže, do zasićenja i boće su se zajedno s trofejima našle na zidu. Vratio se nakon pet godina, iako leđa i koljena nisu kao nekad. „Ludost! Mada mi boćanje najviše pomaže", pričao nam je uz jednu od prvih kava u „Kotarini" kada se sezona tek planirala, a trofeji bili samo želja. Napokon, želje su postale stvarnost.

„Napravili smo što smo trebali. Sve pet", omiljena je i kulerska Kokićeva poštapalica kojom opisuje raspoloženje nakon osvajanja naslova prvaka I. Županijske boćarske lige i Kupa Zadarske županije. Jezgrovito i precizno, poput vještine kojom dominira na zogu. Tako je bilo i kada je na putu do naslova hrvatskog prvaka pomeo europskog i svjetskog prvaka Antu Grančića i višestrukog svjetskog i europskog prvaka Markicu Dodiga.

„Što je sporno?"- kazao bi. Ima ih još. „Buzdovane!" - tako kaže sebi u bradu nakon što promaši, ali to su rijetke situacije. Najčešće su one koje završavaju osmijehom, pogotovo u disciplini parovi s Marjanom Bukvićem s kojim mete suparnike, zogove i boćališta. Na završnici Kupa Zadarske županije u polufinalu protiv „Hajduka" pomeli par Mate Kokić i Nikola Zubčić s 13-2. Dečki su njegovi, iz Pridrage, a Mate je nećak. Uzeli su tek dva punta.

„Puno! Trebao sam vam ostaviti samo jedan, tako da se do Pridrage svađate tko ga je osvojio", pokroviteljski ih je bockao Marko. Vrhunsko izdanje imao je i u finalu protiv sjajnog para iz Lišana Antonio Bilosnić i Dario Mamić. Ojkači su uzeli četiri punta, nisu mogli više jer Kokić nije samo izbijao. Sjajno je i valjao, mada mu to nije omiljeni sport. Iz njega tada progovori stara, klasična boćarska škola: „I moja baba može valjati". 
MVP turnira, vrhunski igrač zbog kojega vrijedi provesti nekoliko sati uz boćalište. I nije jedini.

 


 

Finale Kupa Zadarske županije

BK VIR - BK LIŠANE 7-2
KRUG: Ante Nemarić - Josip Dević 25-22. KRUG: Igor Vučetić - Željko Mijić 22-16. POJEDINAC: Darko Bašić - Dario Mamić 8-13. PAROVI: Marko Kokić, Marjan Bukvić - Antonio Bilosnić, Stipe Dević 13-4.

„Ispraznio sam se. Vodio sam 5-2 i imao sve u svojim rukama, ali došlo je do neočekivanog pada. To je sport", tako nam je Darko Bašić opisao jedini virski poraz u finalnom srazu. Bez obzira na tu rezultatski nebitnu činjenicu, sve ostalo bilo je na najvišem nivou:

„Osjećaj je pravi, vrhunski. Odmah bih potpisao da svaku izgubim, ali da momčad pobjeđuje. Imamo momčad i to je najvažnije", još je kazao opisujući što se dogodilo u velikom finalu protiv moćnih „Lišana".

Došli su boćari iz Lišana Ostrovičkih bez sjajnog Mile Mamića, ali s istom željom kao i prije koji tjedan na prvenstveni sraz. Na njihovu žalost, jedino je Dario Mamić protiv Bašića odradio posao. Ante Nemarić u krugu niti jednog trenutka Josipu Deviću nije dao niti trunku nade, promašio je svega tri izbijanja u cijelom susretu. Za momka koji bi u starim vremenima išao na spavanje odmah poslije crtića, ovo je bilo vrhunsko izdanje s natruhom reprezentativnog potencijala.

Igor Vučetić se u drugom krugu mučio sa Željkom Mijićem, gubio je 3-7, pa mu je Bašić na susjednom zogu morao podizati radnu i operativnu energiju. Gula je pomalo palio kao ruski dizelaš, uskoro je došao do 14-14 i do kraja pobijedio s uvjerljivih 22-16.

„Nije se bilo lako vratiti u meč nakon takvog početka", kazao je Gula čija je pobjeda „Viru" donijela vodstvo 4-0. No, priča još nije bila završena: Bašić je zaostajao 5-9 nakon početnog vodstva 5-2, a par je unatoč stalnom vodstvu imao još previše punata u igri da bi odmah proglasili pobjednika.

Bašić je susret prelomio u korist Devića nesretnim izbijanjem kod rezultata 7-9: umjesto sigurnog punta, a možda i poravnanja, njegov pogodak ostavio je suparniku dvije boće u terenu i sve je bilo gotovo. Ipak, Ojkači na kraju nisu zapivali - Kokić i Bukvić maestralno su odigrali i zaključili finalnu priču pobjedom 13-4 ili konačno 7-2 za Bluzere! OKVIR:
Susreti polufinala Kupa Zadarske županije

VIR - HAJDUK PRIDRAGA 9-0. LIŠANE - POVLJANA 7-2. VIR - HAJDUK. 
KRUG: Luka Buterin - Slavko Pedić 15-10. KRUG: Igor Vučetić - Karlo Klapan 20-16. POJEDINAC: Darko Bašić - Miro Zubčić 13-9. PAROVI: Marko Kokić, Marjan Bukvić - Mate Kokić, Nikola Zubčić 13-2. LIŠANE - POVLJANA. 
KRUG: Josip Dević - Mladen Škoda 21-22. KRUG: Željko Mijić - Željko Viduka 20-19. POJEDINAC: Dario Mamić - Joso Škoda 13-9. PAROVI: Antonio Bilosnić, Stipe Dević - Marino Škoda, Nevenko Orlić 13-7.

 

 


 

Reprezentativac Hrvatske i boćar Zrinjevca na Viru

KOLOBARIĆ U DRUŠTVU BAŠIĆA PRATIO POLUFINALE 

Jedno od brojnih poznatih lica na tribinama boćališta uz Muja, ali najslavnije svakako: Tomislav Kolobarić, reprezentativac Hrvatske i boćar zagrebačkog „Zrinjevca" odmara se na Viru s obitelji u očekivanju završnice Kupa Hrvatske koja će se 8. srpnja igrati na Viru i u Ninu. „Zrinjevac" je uz porečku „Istru", „Mariniće", „Primošten" i od sinoć domaći „Vir", već osigurao nastup među osam najboljih u Hrvatskoj, pa ćemo sjajnog izbijača Kolobarića ponovno gledati u zelenom dresu.

Prije dvije godine u paru s Igorom Hajsekom osvojio je Prvenstvo Hrvatske u disciplini, a u finalu su s druge strane stajali Darko Bašić i Igor Vučetić. Virski El Presidente došao ga je pozdraviti dok su se igrali susreti polufinala Kupa Zadarske županije, a možda i „ispipati" kao potencijalnog suparnika u Kupu Hrvatske.


 


 

 



 


 


 

19. travanj 2024 16:45