StoryEditorOCM
SportFOTO: ZADAR IMA VELIKU PLIVAČKU NADU

Antonio Milin: Oborio sam rekord Duje Draganje, ali bih karijeru volio nastaviti u Americi!

Piše Ivica Gjergja
31. prosinca 2017. - 23:30
milin_plivanje3-291217

Antonio Milin, junior Plivačkog kluba Zadar, oborio je 16 godina star hrvatski rekord Duje Draganje na 100 metara mješovito u 25-metarskim bazenima. Milin je sudjelujući na nedavnom Zimskom prvenstvu u Rijeci Draganjin rekord od 55,06 skinuo za 17 stotinki, na 54,87, i time postao najbrži Hrvat svih vremena u toj disciplini. Štoviše, na istom natjecanju Milin je u konkurenciji 338 plivača i plivačica iz 33 hrvatska kluba bio najuspješniji član PK Zadar osvojivši u četiri pojedinačne discipline čak osam zlatnih i tri srebrene medalje!

Antonio Milin je tako dokazao da je izvanserijski sportski talent, a srušeni Draganjin rekord iz 2001. govori da ima sve potrebne predispozicije da uđe u svjetsku plivačku top klasu. Hoće li u tome uspjeti ovisi o puno čimbenika, no ovaj uzorni maturant zadarskog MIOC-a očito može postići sve što bude htio...

- Volim plivanje. Plivanje i škola su mi u fokusu. Za sada mi i jedno i drugo dobro ide. U MIOCU mi je kao i na bazenu, osjećam se kao „riba u vodi“ - govori nam Antonio priznajući da nije navikao na veliku pompu zbog postignutih plivačkih uspjeha. S njim smo razgovarali nakon jednog od dva dnevna treninga na bazenima Višnjika u društvu trenerice Josipe Nekić.

- Antonio je zanimljiva osoba, svojim odličnim rezultatima sada je iskočio u prvi plan. U tom smislu se "prati" s Katjom Čizmin koja je na natjecanju u Rijeci nastupala štafetno. Antonio je plivao pojedinačno i zasjao je punim sjajem. Postigao je prvi individualni državni rekord, oborivši rezultat Duje Draganje star 16 godina. Taj rezultat je izuzetno vrijedan jer se radi o disciplini u kojoj se plivaju sve četiri plivačke tehnike. A osim ove, Antonio je bio odličan i u drugim disciplinama, pojedinačno i štafetno, u kojima je nastupio – kaže Antonijeva trenerica dodajući kako se pritajeno nadala njegovom uspjehu.

- Antonio je poseban, i kao mladi čovjek i kao sportaš. Ima svoj stav, karakter, ne mogu reći da je s njim jednostavno raditi. Pomalo je introvertiran, no ipak dobro surađujemo. U odnosu na druge plivače ima svoje „komparativne prednosti“ u eksplozivnosti i brzini što je jako važno kod sprinterskih disciplina. Osim toga pokazuje upornost i onda kada je najteže on daje najviše. Što se tiče njegovih motoričkih sposobnosti njih još može i treba razvijati. Posebno je dobar u podvodnom plivanju, u toj, kako mi kažemo, petoj tehnici. Drago mi je da je to postigao, to nam je bio i cilj kao dio procesa treninga i njegovog plivačkog razvoja – objašnjava trenerica Josipa Nekić i naglašava da se Antonio kao kadet nije posebno isticao, već je "eksplodirao" kroz juniorsko plivanje, kada je i ušao u reprezentaciju. Na početku je, kaže, imao nekoliko poraza, ali oni su ga gurnuli prema uspjehu.

- Točno je, reprezentativac sam već tri godine. Ovaj uspjeh jeste moj, ali i mojih trenera kod kojih nemam popusta. No prema meni su uvijek dobri i zahtjevni, što mi odgovara – smije se Antonio.

Kakvi su mu planovi? Što će dalje nakon mature?

- Ove godine završavam srednju školu i prioritet mi je upisati studij u Americi i tamo nastaviti s plivanjem. Nadam se da će mi plivački rezultati pomoći kod dobivanja sportske stipendije. No ako mi to ne pođe za rukom, upisat ću neki studij ovdje i nastaviti dalje s plivanjem. Naime, sve potrebne uvjete za napredak imam i ovdje, zaključuje nova velika nada zadarskog i hrvatskog plivanja.

 

NITKO KAO MILIN

Rezultat Antonia Milina došao je kao "šlag na tortu" uspješne godine za PK Zadar. Njihovi članovi u posljednje vrijem gdje god nastupali postižu izvrsne uspjehe, ostvarju odlične rezultate i osvajaju brojna odličja. Milinov rekord u vremenu 54:87 vrijedi izuzetnih 787 bodova, a što je ujedno i najviši broj bodova koji je za PK Zadar itko dosad osvojio, uz Katju Čizmin koja je imala 752 boda.

 

8 ZLATA I 3 SREBRA

Antonio je u četiri pojedinačne discipline osvojio osam zlatnih i tri srebrna odličja. Na 100 m mješovito uzeo je zlato (54,87) u kategoriji seniora; srebro na 100 m leptir (54,04) u kategoriji mlađih seniora i juniora te zlato u kategoriji mlađih seniora i juniora; srebro na 100 m prsno (1.02,32) u kategoriji mlađih seniora i zlato u kategoriji juniora; srebro na 50 m leptir (24,23) u kategoriji seniora i zlato u kategoriji mlađih seniora i juniora. Osvojena odličja donijela su mu naslov prvaka Hrvatske osam puta, te viceprvaka Hrvatske tri puta. Uspjeh je to vrijedan svake pozornosti.

18. travanj 2024 21:08