StoryEditorOCM
SportFOTO: PLANULO JE NA VIŠNJIKU

Zdovc i Rimac vrištali na suce, ali nije pomoglo - košarkaši Zadra pobijedili prvaka!

28. siječnja 2018. - 19:53
zadar_cedevita9-280118

ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić". Gledatelja: 5.001.    Zadar – Cedevita  83 : 72   (  20:19 , 22:17,20:23,21:13)

 Suci: Radović , Dožai, i Herceg.

ZADAR: Konowles(20) , Bašić(8) , Vladović , Ivanov(12) , Kraljević (12), Jelenković , Krajina(10), Bostic(6) , Vuković , Špralja ,  Brzoja ( 12), Božić(3).

CEDEVITA: Ukić(6) , Krušlin(9) , Perković , Johnson(8) , Katić(7) , Nichols(8) , Slavica , Žganec(1) , Musa(4) , Cherry(4) , Markota(13) , Stipanović(12).

 

SEMAFOR

6:12 – Unatoč kratkom rezultatskom iskoraku , Zadar  iznimno  brzo "popio" Cedevitinu seriju 10:0, te pokazao podosta smušenosti u oba smjera.

26:19  Nakon što su konačno  "stali na loptu" , bolje kazati otkako je konce vukao Lovre Bašić , te potom bivao precizan s crte slobodnih bacanja uz pomoć Ivanova vratili su "milo za drago" kroz  omjer 12:2, ali je na isteku prve dionice  Damir Markota zabio "tricu" pa " dvicu"!  Njega su pak "utišali" , opet dva puta  Ive Ivanov, pa Preston  Knowles.

40:27 – Sva nastojanja Cedevite da uhvate željeni ritam nisu urodili plodom, jer su Knowles ( trica), Mislav Brzoja ulazom ,  Filip Kraljević ispod obruča te Joshua Bostic s tri slobodna bacanja odveli su Zadar do osjetne prednosti.

55:42 – Održavao je  Zadar dvoznamenkastu prednost, trice Bostica i Knovlesa, potom dobar izričaj Kristijana Krajine zalog su tomu.

62:62 – Ali se Cedevita nije predavala, naprotiv navalili su svom snagom, da bi u kratkom vremenu s pet trica dovukli rezultat u veliki tjesnac.

77:67 – Brzoja i Knowles tricama, Krajina iznutra, Bašić prodorom i dodatnim bacanjem za novi odmak.

 

Sjajno se pjenilo slavlje kontra Cedevite, aktulanog prvaka Hrvatske, ali su na Višnjiku  izdušili,  namjerili se na boljeg suparnika. Ono čime Zadrani mogu biti i te kako zadovoljni jest činjenica da nisu ovisili o igri pojedinca, nego su uvijek imali nekoga tko će  slomiti suparnika. Inače, uobičajeno zanimanje za dolazak

Cedevite koja je zasigurno očekivala i  punije tribine, čime bi se utješili jer njihove u Domu sportova uglavnom zjape prazne. Iako se Zadar na otvaranju predstavio  bolje nego u nekim ranijim dvobojima, gosti su brzo uspostavili ravnotežu. Štoviše, imali su seriju ubačaja koja je navukla zabrinutost na lica domaćina, kako na terenu tako i u gledalištu. Srećom, u kratkom vremenskom razdoblju puno toga je sjelo na svoje mjesto. Obrana je bila postojanija, napad učinkovitiji. Otuda i rezultatski preokret, kojeg su prema mišljenju zadarskih navijača suci u velikoj mjeri "usporavali".

-Neće vam ni to pomoći , ni svi šoldi ovoga svita – bili su povici prema podosta brbljivoj klupi Cedevite.

Juraj Zdovc i pomoćnik mu Slaven Rimac stalno su vodili polemiku sa sudačkom trojkom, međutim, nisu bili kažnjeni. Onda je "buletu" platio William Chery, jer je krenuo u obračun s ljudima od košarkaške pravde. Sličnu sudbinu nije pak doživio iznimno pričljivi Filip Krušlin koji je na svaku odluku imao prigovor. 

Sve ih je skupa uhvatila ozbiljna panika kad je Zadar otišao na plus trinaest, smirio ih tricom baš Krušlin. Mogla je zadarska momčad i do znatnije prednosti, međutim, na svojem oproštaju od Višnjika, Joshua Bostic nije bio onaj kakvog ga se naviklo gledati kroz sezonu.

-Primjetno je da se trudi, ali je " glavom" očito već u Italiji, u novom klubu – bili su komentari navijača Zadra koji su ga pak prije početka dvoboja  obilato nagradili pljeskom, dok mu je klub uručio prigodan dar. Uzvratio im je ipak Joshua "tricom" u začetku drugog poluvremena, dok su ovacije za svaki učinjeni potez išle prema Ivi Ivanovu. Zadranima je probleme krenuo spravljati Andrija Stipanović što je gledatelje ponukalo na razmišljanje.

-Ma zatvorite ga da uopće ne dođe do reketa – vikalo se s tribina. Nešto kasnije će se pokazati kako Zadar nema dovoljno koncentracije jer su olako ispustili lijeph 13 razlike. Kaznila ih je Cedevita  s pet ubačenih trica i ponovno se krenulo od nule. Nakratko su domaćini uzeli vodstvo, ali je Markota imao mirnu ruku, tri pa dva za Cedevitin preokret(66:67)!

Nije dugo trajao njihov povratak u plus, jer je Mislav Brzoja zabio tricu, a Kraljević zakucao. Za šlag se pobrinuo Knowles također  ubačajem za tri poena... Kraljević je skinuo jednu loptu s obruča, a Bašić u prodoru zabio i zaradio slobodno bacanje..Planulo je na Višnjiku.... A pjesma se razlegla dvoranom. Zar mislite da igrači Zadra nisu bili pozvani na "bis", dok je Joshua Bostic posebno pozdravljao zadarske navijače, te im tako odao priznanje za potporu koju je imao u Zadru.

 

Minuta šutnje za  Marijana Hanžekovića

Prije početka  utakmice , minutom šutnje odana je počast   Marijanu Hanžekoviću, jednom od utemeljitelja Hrvatskog košarkaškog saveza , štoviše, u razdoblju od 1998. godine do 1999. obavljao je i funkciju predsjednika HKS. Od 2000. do 2007. god. bio je i predsjednik KK Zagreb, a posebno treba spomenuti kako je od 1999. godine član pravne komisije FIBA-e.(dž)

18. travanj 2024 23:23