StoryEditorOCM
SportTRADICIONALNI IZBOR NAJBOLJIH:

Maja Perinović i Stipe Žunić sportaši godine!

Piše Ivica Gjergja
15. veljače 2018. - 15:53
Najbolji sporta u izb ZL

Danas je objavljen tradicionalni izbor najboljih sportaša u Zadru i Zadarskoj županiji u akciji Zadarskog lista. U dvorani HNK Zadar u nazočnosti Božidara Longina, zadarskog župana i Branka Dukića, gradonačelnika grada Zadra, koji su pozdravili sportaše, najboljima je dodijeljeno priznanje.

Tako je za nadu godine izabrana Matea Čerina atletičarka. Matea je postala prvakinja Hrvatske u dvorani u konkurenciji mlađih kadetkinja u skoku u dalj i utrci na 60 m sa postavljenim rekordom u obje discipline. Prvakinja je Hrvatske u kadetima u istim disciplinama. U mlađim juniorkama viceprvakinja u skoku u dalj, na otvorenom trostruka prvakinja Hrvatske na 60, 200 m i skoku u dalj. Za mlađe juniorke prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i brončana u štafeti.

Nagrada „Mile Filipi" pripala je Lucijanu Valčiću, profesoru. Umirovljeni profesor tjelesnog odgoja bio je trener zlatne generacije KK Zadra, skupa sa Giergiom, Ćosićem, Luciano je pronio slavu košarkaša Zadra u srazu sa Real Madridom, Igniesm iz Varesea. Odgojio je mnoga zadarska sportska košarkaška imena djelujući u ŠK Zadra i kao profesor u školi.

Najbolja ženska ekipa je Ženski košarkaški klub Zadar. U prvoj ligi nastupaju u kontinuitetu od 2006 godine. Tu su iznjedrene mnoge reprezentativke u mlađim generacijama, a potom i među seniorkama. Bile su prošle godine šeste u prvoj ligi, a veliki uspjeh ostvarile su u kadetskoj selekciji koja je igrala finale prvenstva Hrvatske.

Najbolja momčad je Košarkaški klub Zadar. KK Zadar je simbol grada. Posljednjih mjeseci pobjedama donosi u ABA ligi i domaćem prvenstvu sreću navijačima. Na ponos je simbioza s gradom koji je „stvorio" košarku, onu najljepšu koju poznajemo. I ova nagrada je najava boljih vremena u kojima će Zadar na dvoboj Realu i ostalim momčadima europskih liga.

Najbolja sportašica je Maja Perinović biciklistkinja. Ona je najbolja hrvatska biciklistkinja. Iz Danske je donijela povijesni plasman na 10. mjesto među 86 najboljih europskih mladih bicikistica. Od 2011. godine najuspješnija je natjecateljica BK Zadar sa osvojenih 16 državnih medalja, bila je devet puta državna prvakinja, pet srebrna i dvije brončana. Dva puta je osvojila Kup Hrvatske. HBS je proglasio najboljom biciklistinjom u 2017. godini u konkurenciji žena i muškaraca. U svoj klub donijela je prvo seniorsko žensko zlato.

Najbolji sportaš je Stipe Žunić bacač kugle. Stipe je donio prvu hrvatsku mušku atletsku medalju za Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva u Londonu legendarnim hicem 21,46 m, što će zauvijek ostati zapisano u analima zadarskog sporta. Također vrijedan uspjeh je njegov posljednji nastup pod fibrom, u Dusseldorfu kada je bacio hrvatski dvoranski rekord 21,13 m. On je nastavljač bogate tradicije zadarske atletike i sada već najsjajnija njena zvijezda.

- Zadarski list nagrađuje sportaše koji promiču zadarski sport, a oni su primjer novim generacijama koje marljivo treniraju znajući da samo naporan rad vodi do najvećih sportskih visina. Objektivno smo na temelju relevantnih podataka odlučili o slavodobitnicima u svim kategorijama, osobno im čestitam na nagradama, kratko je kazao urednik sportske rublike Zadarskog lista, Siniša Klarica.

20. travanj 2024 08:39