StoryEditorOCM
SportJESMO LI SE OPROSTILI OD SVJETSKOG PRVENSTVA

Šokanti poraz Hrvatske na Višnjiku!

Piše D. Žura
23. veljače 2018. - 21:02
hrvatska_rumunjska1-230218

ZADARA – Dvorana " Krešimir Ćosić". Gledatelja: 6503.    Hrvatska  - Rumunjska 56  :  58  (16:16,12:5,10:16,18:21).

Suci: Poursanidis( grčka), Vitkauskas( Litva) i Davidov( Rusija).

HRVATSKA: Perić(19) , Mavra , Krušlin(6) , Delaš , Pilepić(4) , Žorić (11), Planinić , Bilan , Buva(8) , Babić(2) , Šakić , Uljarević(6).

RUMUNJSKA: Watson(4) , Mandache(5) ,Dragoste , Orbeanu , Paliciuc(3) , Nicolescu (7), Olah(2) , Nicoara(8) , Cate(13)) , Casale , Kuti(13) , Darwiche.

SEMAFOR

16:16 – Našima je  dugo trebalo  za prvi ubačaj, dogodilo se to tek u trećoj minuti utakmice, dok su Rumunji, krenuli nešto bolje.  Ako uzmemo u obzir da su gosti kasnije  postigli tri trice, onda zaključak prve četvrtine mora glasiti  - zadovoljni!Ili, puno toga moramo zahvaliti Hrvoju Periću i Filipu Krušlinu.

28:21 – Opet smo imali krizu, ovoga puta trajala je gotovo četiri minute, srećom nije ni suparnička strana imala mirnu ruku. U jednom trenutku se postavilo pitanje: " Što se ovo igra?", jer je u  sedmoj minuti druge dionice  bilo 4:1 za nas. Onda se Perić uz pomoć Luke Žorića potrudio da prije odmora slika ipak bude ljepša.

34: 22 – U iščekivanju snježne oluje u Dalmaciji krenula je košarkaška, jer je Hrvtaska lakoćom došlo do plus dvanaest, činilo se kako će Rumunje odnijeti bura.

34:33 – Umjesto rezultatskog iskoraka, nama se dogodio ponor, podosta dubok jer kad se ispusti tako velika prednost mučnina je bila prva pomisao kod navijača. Nismo imali odgovor za Bogdana Nicolescua i Emanuela Catea , te Nandea Kutija,   pa se u cijelu priču morala uključiti i publika ne bi li trgnuli naše iz sna. Ali bez odjeka, nizali smo promašaje, gosti  usput otišli u plus. 46:54 - Tri minute prije kraja, visjeli smo opasno , onda je Karlo Uljarević zabio našu drugu tricu  na utakmici,  za nekakvu nadu u povoljan ishod.

56:58 – Umalo nas poljubila sportska sreća, ali je Filip Krušlin zvani Kruška čini se  promašio je tricu njome čini se i vizu  za Svjetsko prvenstvo!(dž)

KOMENTAR – Dražen Žura

Smjenimo izbornika Ivicu Skelina. Smjenimo sve odreda od Stojka Vrankovića, predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza do prvog čovjeka stručnog Savjeta HKS- a ,  Dina Rađu! Ovo je razmišljanje velikog dijela  publike koja je u velikoj mjeri napunila zadarski Višnjik. I nemoguće je  ne složiti se s takvima , jer Hrvatska je u tri kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini, izgubila jednako toliko puta. Ili, tri puta u ništa! Ovo protiv Rumunjske bilo je dno dna, iako se na trenutak, činilo kako imamo nade koju nam je pak nudio Hrvoje Perić! Ali, jedan čovjek teško može dobiti bitku, ma bio on i "general", jer kad ostali pored vas stoje u rovu i ne pokušavaju ići u prodorr ond ste osuđeni na poraz. Ivica Skelin, je morao odgovarati na brojna pitanja, na njega se podosta upiralo prstom, međutim, pitanje ostavke ostavio je čelništvu HKS-a!

-Planiram nakon ove druge utakmice sjesti s vodstvom HKS-a i vidjeti njihove i moje planove, sve ovisi o njima. Oni su nakon ovoga poraza bili u svlačionici , svi spuštenih glava, pokisnuti, jer smo svjesni da gubimo radi svojeg tereta, fali nam opuštenosti, razigranosti. Hoću li voditi reprezentaciju protiv Nizozemske? E, to morate pitati predsjednika – zaključio je Skelin.

Odavno košarkaška reprezentacija nije imala takvu potporu s tribina. Ciljano je se išlo na Zadar grad košarke. Tribine su učinile svoje, ali je izostao učinak na parketu. Grč, je riječ koju je najviše koristio Skelin! A grč  je prema mojem poimanju košarke  nametnuo sam izbornik i društvo oko njega, jer su na startu kvalifikcija zabrljali, izgubili dvije utakmice i onda stavili mač iznad glave. U svojem lutanju posegnuli su za nekim novim ljudima , od kojih je jedino Perić bio pogodak. Ostali? Mogao bih nizati brojke iz statistike i bilo bi podosta onih koji po ničemu ne zaslužuju biti u nacionalnom dresu.  Uzmimo samo primjer Filipa Krušlina, koji slovi kao izraziti "tricaš" pogodio je jednu od deset! Ukupno smo ubacili dvije iz dvadeset šest pokušaja. Ako bih u ovoj tužnoj hrvatskoj košarkaškoj priči mogao unijeti zrno dalmatinske zafrkancije onda prema konačnom ishodu 56:58 mogu zaključiti kako još nije gotovo jer se briškulaigra tko prvi do šezdeset punata. Na koncu, možda se svi krenu hvatati ranije  izjave Dina Rađe, koja u skraćenoj verziji glasi: " Što ima veze ako se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Kini!" Skandaloznu izjavu kasnije je pokušao ispraviti Stojan Vranković, međutim , u igri nas drže isključivo teoretski izgledi, međutim, u ponedjeljak ćemo svi biti pametniji, nakon utakmice s Nizozemskom. Hoćemo li opet uz reprezentaciju vidjeti i publiku? Teško! Jer ovo  nije bilo gledljivo!

 

U poluvremenu utakmice za "štimung" su se pobrinuli Mladen Grdović i zadarska klapa " Niko" . Od glazbenjaka kojem je prema nedavnoj izjavi  najdraži grad "Vinograd" , nije se moglo očekivati ništa drugo nego. " Evo, mene ljudi moji doša sam vam na bevandu". Nema tko nije zapjevao uz njega.(dž)
 

 

18. travanj 2024 21:50