StoryEditorOCM
SportSUZE SE NISU NI OSUŠILE...

Čeka nas novi okršaj, na drugoj strani je Nizozemska. "Tulipani" su nas kao domaćini pobjedili, pa je na našima  da im uzvrate istom mjerom

25. veljače 2018. - 15:38
Capture_kosarka.JPG

Suze poslije skroz neočekivanog poraza košarkaške reprezentacije Hrvatske u ogledu s Rumunjskom nisu se pravo ni "posušile", a slijedi nam novi okršaj, na drugoj strani je Nizozemska. "Tulipani" su nas kao domaćini pobjedili, pa je na našima  da im uzvrate istom mjerom. Ukoliko, nam se dogodi novo posrtanje, onda su nam izgledi za odlazak na Svjetski kup u Kini 2019.  u biti nemoguća misija. Otuda težina ove kvalifikacijske utakmice, jer ćemo još jednom igrati s pritiskom i to protiv  objektivno bolje reprezentacije nego li je Rumunjska.

- Nisam Nostradamus da mogu predvidjeti budućnost. Sve je moguće, no mislim da smo dovoljno razgovarali i da nam se petak ne bi trebao ponoviti. Ako ne budemo razmišljali o prošlosti i sama podsvijest će biti zaokupljena bitnim stvarima, te će nam posljedično i posao biti olakšan. Moramo se koncentrirati na događanja na parketu.I uz onakvu smo šutersku večer( trica 2/26 op.p.) bili na loptu da pobjede. Da smo zabili neke od promašenih šuteva bilo bi plus 20 za nas. Ako prezentiramo bolju igru nego je to bio slučaj prije dva dana imamo šanse pobijediti – kazao je Filip Krušlin kojem je " u ruci" bila pobjeda, međutim promašio je   šut za tri poena.

Pritisak, grč, manjak koncentracije, riječi su kojima se  branio svatko onaj tko je imalo blizu reprezentativnom taboru....Uoči Nizozemaca sipaju se komplimenti na račun suparnika, pa možda u konačnici takva razmišljanja posluže kao mogući alibi, ako nam se nadoveže čevrti poraz u nizu....

- Znamo da igraju s klasičnom "stretch četvorkom " i da su im bekovi izuzetno atletični, motorični i prodorni. Dosta su dobri u tranziciji i imaju igrače koji su sposobni ući u šuterske serije, prije svega tu mislim na Yanicka Frankea. Morat ćemo zaustaviti tranziciju, svesti utakmicu na igru pet na pet, ne dopustiti im lagane šuteve i ne raditi prekršaje na šutu za tri poena što smo radili u Nizozemskoj – veli izbornik Ivica Skelin o čijoj se smjeni govorilo odmah iza dvoboja S Rumunjima, čak se ta tema proširila na sutradan. Ali, splitski stručnjak je ostao na klupi, jer  pravila FIBA – e,  ne dozvoljavaju smjenu u tjednu u kojem traje kvalifikacijski ciklus.

-Ovo je bilo posebno razdoblje za mene. No, ne teku uvijek med i mlijeko. Izgubili smo utakmicu koju smo trebali dobiti i kritike kao posljedica toga su sasvim normalne. Moram istaknuti kako ovo  svakako nije najbolja reprezentacija koju bi Hrvatska mogla sastaviti u normalnim okolnostima, no Bože moj to je tako. Naravno da nam je psihološki teško, međutim, takav je sport. Nije uvijek sve bajno. Prvi ja, a onda i svi moji igrači moramo pronaći snagu da sutra damo sve od sebe. Od plakanja nema ništa – otvoreno će Skelin.

Doista, misli i djela valjalo je usmjeriti na povratak reprezentacije koja je ozbiljno potonula, već je u komentaru iza utakmice rečeno kako je igra protiv Rumunja bila čisto dodirivanja dna....

-U subutu smo se uglavnom  bavili podizanjem vlastite ekipe, pogledali smo utakmicu, njezine najvažnije segmente, a kasnije smo imali sastanak na kojemu smo pričali o pritisku dok smo se u nedjelju ujutro  počeli pripremati za Nizozemsku.Smatram da smo dosta naučili i da nam nagomilano iskustvo neće dopustiti da ponovimo takvu partiju. Stvari su vrlo jasne. Imamo utakmicu biti ili ne biti. Ako pobijedimo imamo šanse s dvije pobjede u lipnju izboriti plasman u drugi krug – kazao je Skelin, koji je najavio promjene u sastavu, ali nije precizirao na kojim pozicijama. Upitan hoće li možda " u vatru" ubaciti Marka Popovića, ili pak Roka Stipčevića, dvojicu Zadrana koji su prema nečijim zamislima trebali poslužili kao magnet za zadarsku publiku.

-Nažalost oporavak od ozljede kod Marka Popovića nije ipao u onom smjeru kojeg sse očekivalo, dok sam za Stipčevića već  nakon prvog dana okupljanja rekao kako je nemoguće očekivati da zaigra – zaključio je Skelin , koji će i dalje morati "kemijati" na poziciji razigravača. Protiv Rumunja u tomu nije uspio, pa je pitanje što može novoga smisliti. Možda da igru usmjeri na centre, na koje se nije previše oslanjao, nego je dozvolio klasičnu anarhiju kod , kako to reneri vole kazati, selekcije šuta. Lupao je tko god je stigao...U prazno!

Utakmica se igra u ponedjeljak u Zadru, u dvorani " Krešimir Ćosić", s početkom u 20 sati.

23. travanj 2024 15:05