StoryEditorOCM
SportNEKAD NAJBOLJI IGRAČA HNL-A, DANAS ZVIJEZDA U ASTANI

Marin Tomasov: 'Da je bilo pravde bio bih u reprezentaciji! To što osvajam trofeje i zabijam u Europi nikoga u HNS-u ni ne zanima'

Piše Mateo Sučić / Sportske novosti
14. ožujka 2018. - 21:12
marin tomasov slavlje

Ako je u dresu Rijeke igrao najbolji nogomet u karijeri, Marin Tomasov u dresu kazahstanske Astane definitivno proživljava drugu nogometnu mladost. Nakon što je prošlog tjedna ugradio dva pogotka u pobjedu (3:0) protiv Kajrat Almatija kojim je njegova Astana osvojila prvi trofej sezone, tamošnji Superkup, nekadašnji ofenzivac Zadra, Rijeke i Hajduka u prvom prvenstvenom kolu protiv Akžajika nastavio je puniti suparničke mreže.

U četiri službene utakmice u 2018. postigao je pet pogodaka, posebno upečatljivi bili su oni protiv Sportinga u prvom eliminacijskom krugu Europske lige, a pogodak i asistencija na startu prvenstva mogli bi biti najava dobrog realizatorskog proljeća. Nakon sezone prilagodbe, ovo bi sudeći prema početku mogla biti sezona potvrde Marinove igračke kvalitete. Uostalom, bio je najbolji igrač HNL-a, zašto ne bi to ponovio u Kazahstanu. Bio je igrač utakmice u Europskoj ligi protiv Slavije, navijači su ga izabrali za najboljeg igrača utakmica protiv Sportinga, Superkupa protiv Kairata, na kraju i mjeseca veljače.

Sve dođe na svoje

- I prošla sezona je bila dobra, bez obzira što me trener na početku malo, da tako kažem, držao na ledu, provjeravao, testirao... Ali, hvala dragom Bogu na zdravlju i sreći pa na kraju sve dođe na svoje - kaže Marin Tomasov.

- Zadovoljan sam kako je krenulo, stvarno dobro guramo na početku sezone. Lani smo uzeli naslov prvaka i izborili europsko proljeće, ja sam imao tri pogotka i šest asistencija, skupilo se dobrih utakmica i kroz grupnu fazu Europske lige tako da ne mogu nego biti zadovoljan.

Spomenuo je Tomasovu naslov prvaka s Astanom, ali u 2017. mu se piše i titula Rijeke kojoj je dao doprinos svojim golovima i asistencijama u prvih nekoliko kola. Posao koji nije dovršio na Rujevici uspio je napraviti s Astanom čiji je igrač postao početkom srpnja prošle godine.

- Pokazalo se odličnim potezom što sam došao ovdje, niti na trenutak nisam požalio. Grad je stvarno lijep, život ugodan i lagao bih kada bih rekao nešto loše. Dobro, sada je malo hladno. Koliko malo? Minus 10, a bilo je i minus 20, 30, a puše vjetar koji je još gori od bure.

Ipak, odigravanju utakmica i treninzima Astani to ne smeta. Uvjeti su, u odnosu na većinu HNL klubova - svemirski.

Uvijek je gušt zabiti

- Što se tiče infrastrukture, uvjeti su sjajni. Imamo zatvoreni stadion, možeš trenirati u kratkim rukavima. Ma sve je vrhunski, stvarno uživam i s guštom odlazim na svaki trening.

Vidi se to i po njegovom učinku, u 2018. je ušao raspucano. Hvalio ga je Srđan Grahovac, novi veznjak Rijeke koji je na Rujevicu došao s priprema Astane, govorio da je Tomasov u vrhunskoj formi, da na pripremnim utakmicama (Krasnodar, Spartak...) nemilice zabija, a s takvim je navikama nastavio i kada se dijele trofeji, igra Europa.

- Uvijek je gušt zabiti, pogotovo kada još i momčad napravi dobar rezultat. Šteta što oni golovi u Europi na kraju nisu imali veći značaj. Ostaje žal, iako je za Astanu prolazak skupine veliki uspjeh. Bio bi za hrvatske klubove, kako neće za Astanu, ali prije svega moramo biti sretni što smo došli u priliku uopće igrati jednu takvu utakmicu protiv Sportinga. Zeznuli smo stvar na domaćem terenu, nestali u tri minute, dobili smo golove da ni sami ne znamo kako. Igrao sam dobro, zabio i lijepe golove, ali više bih volio da su nam donijeli prolaz, da smo još malo na europskoj pozornici.

Europa je najbolji izlog, za Kazahstan se može reći “daleko od oka, daleko od srca“.

Nema labavog ulaska

- Malo jesam daleko, ali vidim da se liga prati, nakon pogotka ili osvojenog trofeja uvije se netko javi. Ja sam stvarno zadovoljan, sezonu smo otvorili osvojenim Superkupom, u prvenstvu je cilj obraniti naslov prvaka a na ljeto napasti grupnu fazu Lige prvaka ili Europske lige, utakmice na toj razini su ipak nešto više. Liga je dobra, ima kvalitetnih igrača, nema labavog ulaska u utakmicu, odmah te kazni…

Iako je u Astani kao posuđeni igrač Rijeke do kraja lipnja, Tomasov ne govori slučajno o planovima za iduću sezonu. Njegov sadašnji klub odlučio je aktivirati opciju o otkupu, rješava se papirologija, pa kada i ako stigne zeleno svjetlo Tomasov bi trebao potpisati dvogodišnji ugovor.

- Bit ću zadovoljan ako se sve završi. Dobro mi je ovdje, ako klubovi dogovore to što moraju postajem igrač Astane, a to mi je bio i cilj otkad sam došao ovdje na posudbu.

Za kraj smo ostavili Tomasovu nikad prežaljenu priču - reprezentaciju. Silno njoj se nadao uoči Eura 2016., kao najbolji igrač HNL-a zaslužio je mjesto barem na širem popisu izbornika Ante Čačića. Da se našao tamo gdje je morao možda bi mu karijera krenula drugim smjerom, zaobišla Saudijsku Arabiju i Kazahstan pa se nastavila negdje na zapadu gdje bi bio na oku izborniku.

- Nadam li se da će netko zapaziti moje igre i golove? Nadao sam se reprezentaciji dok sam bio u Rijeci, tada sam igrao najbolji nogomet karijere, bio pred očima izborniku Čačiću koji me valjda nije mogao uvrstiti na reprezentativni popis. Kako da se onda nadam sada kada sam daleko od oka izborniku. Da je bilo pravde, tko zna... Ovako to što osvajam trofeje, što dobro igram i zabijam golove u Europi očito nikoga u HNS-u ne zanima - zaključio je Marin Tomasov.

Svaka čast Keku na svemu što radi

Kod mnogih igrača koji su posljednjih godina igrali u riječkom prvoligašu stvorila se neka zanimljiva kemija. Svaki koji se otisnuo u inozemstvo u razgovoru će reći da gleda svaku utakmicu Rijeke koju može pa iznimka nije ni Tomasov.

- Trudim se stvarno da mi ništa ne promakne, pokušavam biti u toku, gledati svaku utakmicu ako ja ne igram. Naravno, gledao sam i ovu protiv Dinama, pa Inter. Kakva mi se čini Rijeka? Što reći, svaka čast Keku na svemu što radi nakon svih ovih promjena. Rezultati sve govore - kaže Tomasov koji je imao važnu savjetničku rolu i u dovođenju Srđana Grahovca u Rijeku.

- Čim su me zvali iz Rijeke rekao sam da će Grahovac biti pun pogodak, da će biti pojačanje i da će puno doprinijeti rezultatima kluba jer je upravo onakav tip igrača kakve Matjaž Kek voli. Drago mi je što je dobro krenuo, siguran sam da će se njegov dolazak na Rujevicu pokazati dobrim potezom i za Rijeku i za njega.

19. travanj 2024 16:21