StoryEditorOCM
SportFOTO: PRVO VIRSKI, PA ONDA MISSISSIPPI BLUES

Virani remizirali kod »Supetra« (11-11) te zadržali 1. mjesto, ali su propustili početno vodstvo od 10-0 pretočiti u pobjedu

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
7. svibnja 2018. - 22:22
IMG_0000.JPG

Čudesnu, dramatičnu i utakmicu s nevjerojatnim preokretom gledali smo u nedjelju u Supetru na Braču: virski boćari imali su fantastičnih 10-0 protiv domaćeg „Supetra“ s već otvorenim šampanjcem za slavlje, a onda je zaštitnik Supetra Sveti Viktor pokazao kako je svibanj njegov mjesec. Domaći su napravili seriju 11-1 i od sigurnog poraza umalo došli do pobjede. „Vir“ je na koncu odigrao 11-11 u prvenstvenom susretu koji je mogao završiti i pobjedom 12-10, ali i porazom 10-12, pa ovaj rezultat pišemo kao mali, ali jednako i kao veliki bod na Braču.    

Tako su se virski Bluzeri u 12. kolu Treće HBL – Srednja Dalmacija i s trećeg proljetnog gostovanja vratili bez spuštene zastave, a s prvim remijem u sezoni ujedno su zadržali vodeću ligašku poziciju. Još važnije, Virani su ostali na bod ili milimetar ispred „Stivana“, a vjerojatno i na istoj distanci od „Imotskog“ kada Imoćani odigraju svoj susret 12. kola, pa je zato brački bod bio zaista veliki, no kada pripremljeni i ohlađeni šampanjac zamijenite rupčićima za brisanje suza i bluesom s delte Mississippija – bod postaje mali. I to je istina, jer utakmica je ponudila više i Bluzeri su imali sve u svojim rukama.

„Ne mogu vjerovati. Potpuno sam utučen, jer smo propustili veliku priliku pobijediti i na ovoj gostujućoj utakmici. Volim ovaj Klub, čak mogu kazati da živim za naše treninge i utakmice, ali ovaj osjećaj nakon remija je strašan“, kazao je tužni Nediljko Buškulić koji se nakon utakmice pokušao utješiti komadom torte, ali ni to nije pomoglo. Uglavnom je virski veteran precizno opisao stanje momčadi nakon posljednje izbačene boće na utakmici, a ta posljednja boća, uspješno valjanje koje je donijelo „Supetru“ punat u igri, pobjedu u trojkama 11-9 i momčadski remi 11-11, bila je „točka na i“ ovog dramatičnog i neizvjesnog susreta.

„Da nam je netko prije utakmice ponudio neodlučeni ishod, odmah bi pristali. Ovako, kada smo imali 10-0 i bili gotovo sigurni pobjednici, ostaje žal za propuštenom prilikom. Takav je sport. Ipak, uzeli smo bod što je uvijek uspjeh na gostovanjima“, dodao je virski boćar Darko Bašić ukazavši na činjenicu koja bi trebala galvanizirati momčad: Bluzeri će na sljedećem gostovanju kod „Bitelića“ u 13. kolu dodatno motivirani jurišati na nove bodove. Ovaj na Supetru, u kontekstu događanja na utakmici i konačnom raspletu sezone, možda će se zapamtiti kao – ključan. Minimalan je kada se pogleda tijek zbivanja, ali teško osvojen i zaslužen kada je u trećoj ruci sve izgledalo „zlo i naopako“.  

„Više ništa ne možemo. Imali smo lijepu priliku, ali je nismo iskoristili. Najbitnije je da smo zadržali prvo mjesto i da imamo realne šanse sačuvati ga do kraja natjecanja. Možda nam se ovaj peh vrati na nekoj drugoj utakmici“, poželio je nešto više sportske sreće voditelj Igor Vučetić. Što se zapravo dogodilo na Braču?

Bluzeri su imali sve: četiri pobjede u prvoj ruci meča i vodstvo 8-0, potom pobjedu Ante Nemarića u brzinskom izbijanju za još uvjerljivijih 10-0 te brodolom u nastavku u kojemu je jedino par u krugu Antonio Bilosnić i Igor Vučetić došao do boda (26-26). Sve ostalo bilo je neočekivano i nesretno potonuće broda koji je udario u santu, napunio se vodom i gotovo potonuo do dna. Prvo je Bašić poražen u preciznom izbijanju (7-11), a ključna točka preokreta bilo je čudesno izdanje štafetnog para domaćih Matka Tonšića i Tomislava Vlahovića koji su gađali 44/48 (fantastičnih 91,7%) – ili za jedan bolje od sjajnog virskog para Antonio Bilosnić i Luka Buterin 43/53 (81,1%). Sve je tada otišlo na stranu domaćih: Bašić je gađao balina za pobjedu u preciznom, a Luka izbijao za remi u štafeti – svaki pogodak donio bi sretan kraj bračke priče, ali nije išlo… Recimo i ovo: Tonšić i Vlahović na posljednja četiri susreta gađali su 34, 36, 31 i 33, d0k se u sezoni vrte oko prosjeka 33-34 pogođene boće, ali su također već jednom imali 44/48 (protiv „Čiste Velike“). Nadahnuće im je posredstvom Svetog Viktora ponovno napunilo pluća i usmjerilo ruke, pogotovo Tonšiću koji je imao 24/24, ali i Vlahoviću koji je promašio svega četiri boće, iako je prethodno u trojci samo slučajno upućivao projektile na pravu adresu.  

„Dogodi se, tako je to u boćanju. Sve se okrenulo u igri pa smo na kraju spašavali i ovaj jedan bod“, kazao je Bilosnić. S rezultatom 10-4 nakon disciplina tapeta i još uvijek sjajnim izgledima za pobjedu, Virani su sastavili najjače kombinacije za susrete treće ruke u kojima se tražila samo jedna pobjeda. No, brod je već bio nagnut, a nagnuli su ga i suci domaćinskom odlukom o prijestupu Buterina kod izbijanja, u trenutku kada se lomio susret u krugu protiv Daria Radoševića. Luka je tako s autoputa sletio na lokalnu cestu i završio porazom (16-20), pa je semafor nakon prve riješene discipline treće ruke pokazivao 10-6 za goste, ali u tom trenutku pogled na rezultate drugih disciplina nije bio ugodan. Bašić je gubio u pojedincu 4-9, trojka Nemarić, Božo Deša i Marjan Bukvić također uvjerljivo 4-8, a pred porazom su bili Vučetić i Bilosnić protiv Tončija Ostoje i nadahnutog Tonšića s minusom od 3 punta nakon šeste ruke kruga u paru: 19-22. Muka gdje god da pogledaš!

„Nismo bili na visini zadatka. Ništa nismo odigrali na kraju“, neutješan je bio Deša koji je s trojkom pri kraju napravio preokret (vodstvo 9-8) i bio na boću od remija u susretu discipline, odnosno ukupne momčadske pobjede. No, nije išlo.

„Prerano smo pomislili da smo pobijedili. Uopće nije bitno tko je kako na kraju odigrao, jer smo svi imali baš sve u svojim rukama. Ne smije se slaviti pobjeda dok ne uhvatiš 12 punata“, dodao je Bukvić s dozom opravdane rezignacije. No, i taj osvojeni bod na kraju, jednako mali i veliki, možda je zaista i najrealniji. Rezultatski su ga osvojili, kako smo rekli, Vučetić i Bilosnić, iako su se prvo jedva spasili od poraza, a potom bili jednu boću udaljeni od pobjede. Opet ta jedna boća.    

„Treba reći kako i naših 10-0 na početku susreta nije realan odnos snaga naših momčadi. Išlo nam je od ruke i onda stalo“, zaključio je Bašić ovaj dramatičan susret.

 

Rezultati 12. kola Treće HBL: BK Supetar – BK Vir 11-11. BK Kijevo – BK Čista Velika 14-8. BK Nada Split – BK Stivan 8-14.

Poredak: 1. BK Vir 28 (+80). 2. BK Stivan 27 (+100), 3. BK Imotski (utakmica manje) 24 (+76), 4. BK Baška Voda (utakmica manje) 19 (+2), 5. BK Bitelić (utakmica manje) 18 (0), 6. BK Kijevo 18 (-12), 7. BK Supetar 14 (-24), 8. BK Velebit Benkovac (utakmica manje) 12 (-38), 9. BK Nada Split 12 (-48), 10. BK Čista Velika 0 (-136).  

 

Supetrani skoro mahali bijelom zastavom, a onda im se sve otvorilo
POMISLILI SMO KAKO SE VIRANE NE MOŽE POBIJEDITI
Konačnih 11-11 u susretu koji je mogao završiti na sve moguće načine, možda je bio plod „više sile“ ili statističkog pritiska kojega na Supetru zovu Svetim Viktorom. Računajući sve susrete u prvoj utakmici ovih momčadi odigrane u 3. kolu na Viru, uz vodstvo 10-0 na Braču nakon prve ruke i prve discipline tapeta, Bluzeri su solidnu supetarsku momčad i njihove dobre valjače razvalili s nevjerojatnih 15-1 po disciplinama; osvojili su 30 od 32 moguća boda!
„Razbili su nas ko da nikad nismo igrali boće“, govorili su tada Supetrani na Viru, a nakon 0-10 na Braču dojam im je bio isti.
„Pomislili smo kako je Vir momčad koju nitko ne može pobijediti. Nismo mi loši, ali jednostavno smo od Virana gubili sve discipline“, kazali su nam Supetrani. A onda im se sve otvorilo…
 

 

Treća HBL, Srednja Dalmacija. Utakmica 12. kola
BK SUPETAR – BK VIR 11-11 (0-8, 4-2, 7-1).
Supetar. Boćalište na Supetru. Utakmica 12. kola Treće HBL, Srednja Dalmacija. BK Supetar – BK Vir 11-11. Vrijeme: vruće i sparno. Gledatelja: 30. Suci: Jozo Jurić, Ivo Visković.
POJEDINAC: Tonči Ostoja – Luka Buterin 3-13. Vedran Ščepanović – Darko Bašić 13-5.
PAROVI: Vedran Ščepanović, Dario Radošević – Darko Bašić, Igor Vučetić 8-12. Duško Ugrin, Matko Tonšić – Antonio Bilosnić, Marjan Bukvić 6-9.
TROJKE: Đuro Dragičević, Tomislav Vlahović, Ivo Derado – Ante Nemarić, Nediljko Buškulić 4-5. Duško Ugrin, Đuro Dragičević, Ivo Derado – Ante Nemarić, Božo Deša, Marjan Bukvić 11-9.
BRZINSKO: Tomislav Vlahović – Ante Nemarić 22-27. Vlahović 22/40 (55%).
Nemarić 27/45 (60%).
PRECIZNO: Dario Radošević – Darko Bašić 11-7. Radošević 1,3,4,3 (4/11). Bašić 1,2,4 (3/11).
ŠTAFETNO: Matko Tonšić, Tomislav Vlahović – Antonio Bilosnić, Luka Buterin 44-43. Tonšić, Vlahović 44/48 (91,7%). Bilosnić, Buterin 43/53 (81,1%).
PAR-KRUG: Tonči Ostoja, Matko Tonšić – Antonio Bilosnić, Igor Vučetić 26-26.
KRUG: Dario Radošević – Luka Buterin 20-16.
24. travanj 2024 01:53