StoryEditorOCM
SportGROZNICA NEDJELJNOG BOĆARSKOG SUPERDERBIJA

U 'meču desetljeća' danas će se znati pobjednik!

Piše K.Škrbić
3. lipnja 2018. - 10:10
kažo.JPG

Arhiviran je prošle nedjelje prvi superderbi protiv „Stivana“ odigran u paklenim uvjetima bračkog šatora. Virani su pobijedili 12-10, ostavili domaći „Stivan“ na četiri boda razlike i sada je uoči drugog nedjeljnog superderbija Treće HBL, ili „Meča desetljeća“, samo jedno pitanje ostalo bez odgovora: tko će u Drugu ligu? „Vir“ ili „Imotski“? Bod viška domaćim Bluzerima daje najveće šanse za osvajanjem naslova, čak i u slučaju remija s Imoćanima, ali na to ionako nitko ozbiljno ne računa. Trenutno „Vir“ ima 37 bodova, „Imotski“ 36 te u utrci za naslov otpuhani „Stivan“ 33 boda, kojega u igri drži još samo teorija ravna velikom prasku. Sve druge momčadi bore se za prestiž, ili ako pogledamo od sredine prema dnu ljestvice – za goli život.

„To nam je bio primarni prvenstveni cilj na početku sezone: ostati u ligi. Cilj je ostvaren, a sada smo u situaciji da se borimo za naslov“, kaže prvi čovjek virskog kluba Darko Bašić. Kao jedan od šestorice aktivnih virskih boćara – Bašić, Igor Vučetić, Ante Kapović, Nediljko Buškulić, Milivoj Liverić, Toni Kapović – koji su prije deset godina krenuli stazom postavljanja Kluba na noge, potom i smjene generacije te uzleta posljednje tri godine kada je uz Muja osvojeno sve što se osvojiti moglo – uključujući tri uzastopna prvenstvena naslova, županijski momčadski kup, brojne pojedinačne medalje s kup natjecanja Zadarske županije i dva srebra s Prvenstva Hrvatske – Vir je županijska boćarska dinastija čiji se kraj ne nazire. Tako modru virsku boju poput modnog hita nose tri od četiri najbolja mlada boćara u Zadarskoj županiji od kojih se wunderkind Ante Nemarić promovirao u mladog reprezentativca Hrvatske, dok su Luka Buterin i Antonio Bilosnić već pouzdani igrači, a „stare boćarske kuke“ Marjan Bukvić, Božo Deša i nekadašnji prvak Hrvatske Zoran Marko Kokić – šlag na torti koji za nedjelju nanose šefica „Kotarine“ Anđelka, chef Mile & kompanija. Vrhunac tog desetljeća prepunog ponosa i slave stat će u nedjelju od 17 sati kada se prvi bulini zakotrljaju virskim zogovima.

„Mi, naravno, očekujemo pobjedu, ali ako nas Imoćani dobiju, stisnut ćemo im ruke i čestitati. No, imamo svoje prednosti koje želimo iskoristiti. Bitno je da budemo čvrsti kao u Stivanu te da gledamo koncentrirano u svoj zog“, dodaje Bašić. U prvoj utakmici odigranoj u Imotskom Virani su „dobili batine“, ali su mogućnosti u meču postojale, kao i znatno povoljniji rasplet. Na koncu je bilo 17-5 za Imoćane uz dojam da su valjački uništili virsku squadru. Bašić očekuje kako se ista situacija neće i ne smije ponoviti, jer „Vir“ je u međuvremenu odrastao, sazrio i potvrdio karakter u mečevima koje je morao dobiti te, pogotovo, onima koji su u raspletu nudili sve mogućnosti. Virani su uzeli sve.

„Mislim da se ne moramo pribojavati pada zbog straha od važnosti utakmice, kao što nas Imoćani neće iznenaditi svojom valjačkom vještinom. Slični su zogovi u Imotskom kao na Viru, ali su njihovi dosta brži. Imotski je izrazito valjačka momčad koja ni u Prvoj ligi nije gubila utakmice doma. Dakle, dobri su, ali mi im možemo parirati u tom segmentu, kao što smo jači kao izbijačka momčad. To su nam sami priznali“, kaže Bašić koji na utakmicu dolazi iz Zagreba, gotovo odmah nakon naplatnih kućica.

„Tako me nekako dopada, bez obzira igramo li kući ili u gostima. Naviknuo sam“, dodaje. Ako treba izdvojiti jedno gostujuće ime kao potencijalnu opasnost, Bašić ima spreman odgovor: Mate Tolić. U posljednjih deset nastupa u paru sa Zvonkom Lasićem te samostalno u preciznom izbijanju i krugu, Imoćanin ima devet pobjeda i samo jedan poraz. 

„Vrhunski boćar! Izbijač je pa ga treba istrošiti u paru“, strateški razmišlja virski boćar. Dakle, momčad bi u susretima prve ruke mogla ponuditi istu pobjedničku priču kao s Brača: Bašić i Vučetić u paru, kao i Kokić i Bukvić, Bilosnić u pojedincu te trojka u sastavu Nemarić, Deša, Buterin. Neće biti iznenađenja niti u brzinskim disciplinama tapeta, a poslije što susret i rezultat donesu.  

Ono što je bitno, Virani su odradili dva treninga, u utorak i četvrtak, s kojih stižu više nego dobre vijesti. Bluzeri će biti kompletni i relaksirani; nema ozlijeđenih, a nema ni radnih obaveza, pa su ispunjeni svi uvjeti za novu vrhunsku predstavu. To znači kako će Kokić još jednom istrčati u modrom dresu te da će Sveti Luka, s Bilosnićem koautor „evanđelja po štafeti“, za nedjeljni „Meč desetljeća“ biti u punoj snazi.  

 

VIR JE OTOK BOĆANJA

Ako je Zadar nesumnjivo grad košarke, Vir pomalo postaje županijski boćarski centar preuzimajući primat Povljancima koji su u boćarskom sportu u Zadarskoj županiji napravili najviše. Bluzeri posljednjih godina najbolje sviraju, gdje god da gostuju i tko god da im dolazi na boćalište uz Muja. Bašić kaže:

„Probudili smo nešto kod ljudi. U Zadru se ponovno počelo pričati o boćanju, dolaze nam sve češće ljudi sa strane gledati utakmice poput prošlogodišnje kada smo dobili Lišane i plasirali se u Treću ligu. Organizirali smo završnicu Kupa Hrvatske na koju je došlo dosta ljudi, a već sada se za utakmicu s Imotskim najavljuje dolazak ljubitelja boćanja iz Debeljaka, Pridrage, Povljane, Vrsi, Privlake i brojnih drugih mjesta“.  

 

SVE JE U RUKAMA VIRSKIH BLUZERA

Još je dva kola prije kraja i matematički svaka od momčadi – „Vir“, „Imotski“ i „Stivan“ – može do naslova prvaka Treće HBL, ali realno samo Virani i Imoćani imaju prave šanse. „Stivanu“ se otvara situacija s tri pobjede u preostalim utakmicama uz remi „Vira“ i „Imotskog“ (ili poraz Virana) te posrnuće Imoćana u jednoj od dvije utakmice. I „Vir“ bi u slučaju remija u superderbiju još jednom morao ispustiti bod(ove). Gotovo nemoguće!

Imoćanima igra samo pobjeda na „Viru“ ili eventualno remi uz nadu kako će virska squadra dodatno negdje prosuti zrnje: u Benkovcu ili doma protiv splitske „Nade“. Viranima je u startu najlakše: dobiju li u nedjelju pjevat će se „Finili su Mare bali“, bez obzira na kasniji učinak „Imotskog“ i „Stivana“. Četiri boda viška u dva kola Virani neće ispustiti, pogotovo jer sezonu zaključuju na svojim zogovima.

1. BK »VIR« / 37 bodova /

DOMA: 7-0-0 / + 90 / (124-34).

GOST: 5-1-2 / + 8 / (90-82).

DOMA: »Imotski«, »Nada« Split.

GOST: »Velebit« Benkovac.

2. BK »IMOTSKI« / 36 bodova /

DOMA: 8-0-0 / + 104 / (140-36).

GOST: 4-0-3 / + 0 / (77-77).

DOMA: »Bitelić«. 

GOST: »Vir«, »Čista Velika«.

3. BK »STIVAN« / 33 boda /

DOMA: 7-0-1 / + 106 / (141-35).

GOST: 4-0-3 / + 14 / (84-70).

DOMA: »Čista Velika«. 

GOST: »Bitelić«, »Supetar«.

 

SUPERDERBI: MEĐUSOBNI SUSRETI

Može se dogoditi da dvije najbolje momčadi sezonu zaključe s istim brojem bodova, pa čak i da sve tri s vrha završe s 42 boda, pa će odlučivati veći broj prikupljenih bodova ili bolja razlika osvojenih i izgubljenih punata u međusobnim susretima. Evo kako su ove sezone igrali „Vir“, „Imotski“ i „Stivan“ u superderbijima Treće HBL. 

BK »Stivan« – BK »Imotski« 12-10 (176:157).

BK »Imotski« – BK »Stivan« 12-10 (186:162).

 

BK »Vir« – BK »Stivan« 14-8 (215:166).

BK »Stivan« – BK »Vir« 10-12 (167:174).

 

BK »Imotski« – BK »Vir« 17-5 (200:179).

BK »Vir« – BK »Imotski«.

 

19. travanj 2024 10:31