StoryEditorOCM
SportFOTO: POBJEDA VIRANA NA BOČALIŠTU MUJA

Bluzeri su ispisali povijest te ustanovili vrijeme prije i nakon boćarske dinastije

Piše Kažimir Škrbić
11. lipnja 2018. - 16:36
IMG_0000.JPG

Datum 10. lipnja 2018. treba zlatom optočiti i uokviriti, potom preplesti maslinovim grančicama, staviti na zid virskog boćališta uz Muja te ga kao u vjerskom obredu kaditi s tamjanom. Virske mališane iz „Smješka“ treba potom voditi u obilazak tog boćarskog svetišta, na bilježnice za osnovnoškolsku djecu impregnirati slike virskih boćara, a na terasu restorana „Kotarina“, tog nezamjenjivog boćarskog okupljališta, umjesto pitara sa suhim biljem staviti štandove sa svetim boćarskim ikonama, rekvizitima i suvenirima.

- Kol'ko boća s Kokićevim otiskom prstiju? – pitao bi svaki pristojni boćarski hodočasnik u svetište uz Muja. – Može majica s cool otiskom Bašićevog portreta? – tražilo bi se dalje, a sve ostalo možemo zamisliti. Virski boćarski internacionalac iz BeHa Soldo razgranao bi biznis poput svojih hercegovačkih kolega iz Međugorja, od karakteristične ukošene boćarske figure veterana Nede Buškulića lijevali bi zamjenske kose tornjeve iz Pise, umjesto vučedolske golubice imali bi tri glinene figure boćarskih lasti Nemarića, Buterina i Bilosnića, a torzo jedinog brkatog boćara, kapetana Kapovića, ukrasio bi etiketu neke domaće rakije, maslinovog ulja ili svete vodice. Božo i Marjan bili bi gumeni Batman & Robin, a jedino cijenu kave u „Kotarini“ ne bi morali mijenjati.   

Što se to sinoć dogodilo?

U Benkovcu na boćalištu domaćeg „Velebita“, u okviru pretposljednjeg 17. kola Treće HBL, Boćarski klub „Vir“ ispisao je stranice svoje klupske povijesti, virskog sporta i otoka Vira. Pobjedom 16-6 Bluzeri su potvrdili naslov prvaka Treće HBL, ostvarili desetu uzastopnu utakmicu bez poraza (devet pobjeda i remi) te napravili ono što se u početku činilo nemogućim – osvojili četvrtu uzastopnu titulu prvaka! Na Viru se od sinoć drukčije računa vrijeme: prije virske boćarske Dinastije, i nakon nje.

„Ovo je povijesni dan, najveći mogući uspjeh. Mi smo jedina generacija virskih sportaša koja se plasirala u Drugu ligu. Imali smo nogometaše, košarkaše, malonogometne i druge momčadi, ali nitko od njih nije uspio napraviti ovakav rezultat. Ponosan sam što sam dio te momčadi i generacije“, gotovo u suzama radosnicama kazao nam je kapetan Ante Kapović.

Nije u pitanju samo činjenica ulaska u viši rang natjecanja; u posljednje četiri godine Virani su bez krivog koraka iz najnižeg ranga došli do Druge lige, a Treću HBL osvojili su kao nitko u poznatoj povijesti – sa samo dva poraza i jednim remijem. Trenutno imaju 43 boda, četiri više od pratitelja „Imotskog“ i „Stivana“, a u posljednjem kolu dolazi im splitska „Nada“ s vrlo malo nade za uspjehom. Virani će, najvjerojatnije, skupiti 46 bodova, što je rekord nad rekordima. Dinastija!

„Eto, mi prvi. Bio je zaista gušt igrati“, sažeo je u svom stilu Zoran Marko Kokić sva događanja iz protekle sezone. Napokon, i predsjednik Darko Bašić mogao je odahnuti. „Sada smo sigurno osigurali opstanak“, našalio se.

Druga važna stvar koja se sinoć dogodila u Benkovcu bila je potvrda kako Virani ničim nisu kompromitirali svoj naslov, jer se uoči gostovanja u Benkovcu na županijskim zogovima šuškalo kako će prijateljima iz „Velebita“ (pre)pustiti bodove kako bi se Benkovčani spasili od ispadanja. Nije se dogodilo i nije se moglo dogoditi. Dapače, ovaj je poraz „Velebit“ izravno gurnuo u niži rang, ali Benkovčani su ga „zaradili“ od ranije domaćim porazima od „Imotskog“, „Baške vode“ i „Stivana“. Previše za jednu sezonu i premalo moći za najbolju momčad koju je Treća HBL ikad vidjela.

Sve je kao i u prošlom susretu u „Meču desetljeća“ protiv „Imotskog“ bilo gotovo nakon disciplina tapeta. Virani su poveli 12-2 i zatvorili priču. Jedinu pobjedu domaćima (13-9) donio je par Marinko Šunić i Petar Ušljebrka protiv Bašića i Igora Vučetića, sve ostalo otišlo je na stranu Bluzera. Drugi par Kokić i Marjan Bukvić elegantno su dobili 11-3 Vitomira Bratića i Stipu Zrilića, trojka Božo Deša, Ante Nemarić i Luka Buterin sa 13-3 rastavila je na dijelove Grgu Ceranju, Marka Zelića i Dragana Brkljaču, a u pojedincu je Antonio Bilosnić nakon drame dobio Vedrana Brkljaču 13-11. Još je veća drama bila u brzinskom izbijanju gdje je Ušljebrka do posljednje boće prijetio iznenađenjem; pogodio je jednu manje od Nemarića, odnosno 29, ali je od posljednjih šest boći pogodio samo dvije. Kokić je napravio drugi najbolji ovosezonski rezultat u preciznom izbijanju s 21 puntom, pa je uoči štafete bilo 10-2 za goste i kraj nade za „Velebit“. Bilosnić i Buterin bili su nemilosrdni: gađali su 44/52, dvostruko više od Brkljača, Dragana i Vedrana (22).

U revijalnoj trećoj ruci svoj su posao ozbiljno shvatili Deša i Bilosnić kao par u krugu ostvarivši također drugi najbolji ovosezonski rezultat s 37 punata uz promašaj bulina koji im je mogao donijeti rekord, dok je trojka Kapović, Nediljko Buškulić i Željan Soldo, unatoč uvjerljivom vodstvu, na koncu potpisala poraz 11-12. Nemarić je u laganom ritmu dobio Zelića 16-9, a voditelj Igor Vučetić kao da se nije pojavio u pojedincu: 1-13 protiv Ušljebrke za konačnih i uvjerljivih 16-6. Gosti su bili u zagrljaju, a Benkovčani, iako utučeni, pokazali su se uzornim i velikodušnim domaćinima. Viranima su priredili gozbu na zogu s domaćom janjetinom.      

Treća HBL, Srednja Dalmacija. Utakmica 17. kola
BK »VELEBIT« BENKOVAC – BK »VIR« 6-16 (2-6, 0-6, 4-4)
Benkovac. Boćalište »Velebita«. Utakmica 17. kola Treće HBL, Srednja Dalmacija. BK »Velebit« – BK »Vir« 6-16. Vrijeme: sunčano. Gledatelja: 70. Suci: Dinko Finka, Ante Šarić.
POJEDINAC: Vedran Brkljača – Antonio Bilosnić 11-13. Petar Ušljebrka – Igor Vučetić 13-1.  
PAROVI: Vitomir Bratić, Stipe Zrilić – Marko Kokić, Marjan Bukvić 3-11. Petar Ušljebrka, Marinko Šunić – Darko Bašić, Igor Vučetić 13-9. 
TROJKE: Grgo Ceranja, Marko Zelić, Dragan Brkljača – Luka Buterin, Ante Nemarić,  Božo Deša 3-13. Dragan Brkljača, Vedran Brkljača, Nikola Vrkić – Ante Kapović, Nediljko Buškulić, Željan Soldo 12-11.
BRZINSKO: Petar Ušljebrka – Ante Nemarić 29-30. Ušljebrka 29/40 (72,5%). Nemarić 30/44 (68,2%).
PRECIZNO: Vitomir Bratić – Marko Kokić 15-21. Bratić: 1,3,3,3,5 (5/11). Kokić: 1,2,3,4,4,3,4 (7/11). 
ŠTAFETNO: Dragan Brkljača, Vedran Brkljača – Antonio Bilosnić, Luka Buterin 22-44. Brkljača, Brkljača 22/37 (59,5%). Bilosnić, Buterin 44/52 (84,6%).
PAR-KRUG: Vitomir Bratić, Marinko Šunić – Antonio Bilosnić, Božo Deša 32-37. 
KRUG: Marko Zelić – Ante Nemarić 9-16
20. travanj 2024 07:45