StoryEditorOCM
SportKAPETAN I IZBORNIK NAJAVILI NAJVEĆU UTAKMICU U POVIJESTI HRVATSKE

Dalić: Budemo li prvaci dogodit će se seizmički poremećaj u državi

Piše Frane Vulas / SD
14. srpnja 2018. - 14:17
konferencija_hrvatska8-140718

Na jutrošnjoj presici dan prije finala protiv Francuske pred medijima su se na stadionu Lužnjiki u Moskvi pojavili hrvatski izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić. Veznjaka Real Madrida dočekalo je pitanje kako se osjeća kao jedini igrač koji bi na kraju godine konačno mogao razbiti dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda u borbi za Zlatnu loptu.

- Uopće nisam opterećen time. Ako Bog da pa da osvojimo Svjetsko prvenstvo, a što će poslije biti vidjet ćemo. Na to se ne može utjecati. Samo me zanima reprezentacija, individualne nagrade mi nisu prioritet – rekao je Modrić.

Strani mediji stalno se čude kako je to Hrvatska promjenom trenera procvjetala, odlaskom Ante Čačića, a dolaskom Zlatka Dalića na kormilo reprezentacije.

- Kako je to utjecalo? Kako i možete vidjeti u finalu smo SP-a. Toliki je bio utjecaj izbornika! - rekao je Modrić.

- Došao je Dalić u vrlo teškom trenutku, bio nam je upitan plasman na SP. Definitivno za to idu velike zasluge izborniku. Najviše nam se sviđa njegova iskrenost i pristup prema svakom igraču. Jako smo sretni što je tu. Pokazao je vrijednost kao trener i što je najvažnije i kao osoba.

Nakon svega što je prošao u karijeri, novinare je zanimalo odakle Modriću tolika snaga i motivacija.

- Prošao sam dosta toga u životu. Po meni je najvažnije da se nikada ne predaješ, da uvijek guraš naprijed. Na tom dugom putu ima uspona i padova, ali što god da se dogodi treba se boriti za svoje snove. To me uvijek vodilo naprijed – rekao je Modrić.

Na pitanje što će reći suigračima pred izlazak na teren, kapetan je kazao:

- Kako mi dođe. Ne smišljam govore, kažem što mislim i osjećam u tom trenutku. Ne pripremam se za to. Bit će emotivno, ali moramo emocije ostaviti po strani i dati maksimum na terenu. A i da znam što ću reći ne bih rekao.

Švedski novinar pitao je hoće li Hrvati eventualnu pobjedu posvetiti pokojnom suigraču vrataru Ivan Turini.

- Prošao sam s njim dosta, pogotovo u Dinamu. Ako slavimo, pobjedu ćemo posvetiti ne samo Ivanu nego svim ljudima u Hrvatskoj, i posebno svima koji su nosili ovaj dres. Imamo priliku napraviti nešto nestvarno – rekao je Modrić.

A stalno se proteže pitanje važnosti Mandžukića za momčad.

- Jako je bitan za nas. Njegova igračka kvaliteta je neupitna. Njegova predanost na trenu daje svima dodatni motiv. Kada ga vidiš da se tako bori i trči, svi ostali igrači krenu još jače. Sretan sam zbog njega, neka tako i nastavi. Ako Bog da neka i sutra zabije – poželio je Modrić.

Novinar engleskog BBC-a pitao je na hrvatskom jeziku, čitajući s mobitela, hoće li se u Hrvatskoj dogoditi seizmički poremaćaj ako osvoje naslov prvaka svijeta.

- Presretni smo što smo naš narod učinili sretnim, da je na 25 dana zaboravio na sve probleme. Bez obzira dobili ili izgubili, bit će veliki seizmički poremećaj u Hrvatskoj. Bit će četiri milijuna ljudi na ulicama i slaviti. Bit će možda luđe nego u Brazilu i Argentini – smatra Dalić.

Pet igrača je perskočilo posljednji trening, a Francuzi su imali i dan odmora više. Svi se pitaju je li ostalo još snage.

- Igrači znaju što je finale SP-a. Velika stvar koja me veseli je da će svi reći ako nisu spremni sto posto. Takav odnos imamo. Nismo inzistirali na treningu, nemamo što više trenirati, potrebniji nam je odmor, relaksacija. Imamo sitnih problema, ali nadam se da će se danas riješiti. Nadam se svi biti spremni. Ako ne budu imamo jako dobre igrače na klupi. Nisam uopće zabrinut. Nikada Hrvatska još nije dobila Francusku.

- Ne polažem puno u statistiku, tradiciju, One su tu da se ruše. Sutra je finale. Mi smo došli uživati u finalu, dati maksimum. Ne zanima nas protivnik. Većina svijeta navija za Hrvatsku. Mi smo ovo sami sebi priuštili, sami ćemo i uživati.

Kako god da bude mi ćemo uživati. Igrali smo bez navijača, bili smo i kažnjeni, igrali smo bez velike podrške publike. Da igrači nisu bili karakterni ne bi do svega ovoga došlo. Idemo i sutra u "fight" pa što nam dragi Bog da.
Koliko je razlika igrati finale protiv Francuske, nego osminu finala u kojoj smo se s njima mogli susresti?

- To bi bila teža utakmica. Nema ovdje sada nikakvih pritisaka, opterećenja. Reći ću igračima da uživaju, da ne budu u grču, stisnuti. Ovo je najveći trenutak u životima svih nas. Spremni smo dostojanstveno podnijeti i poraz ako do njega dođe. Ali spremni smo do kraja ponosno predstavljati Hrvatsku. Nitko sretniji od nas da jedna mala Hrvatska bude prvak svijeta – rekao je Dalić.

19. travanj 2024 07:24