StoryEditorOCM
SportVIRSKI SAN SREBRNOG STRIJELCA

Evo zašto je Petar Gorša zaslužio status hrvatske sportske legende: "Četvrta Olipijada je scenarij iz snova..."

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
13. rujna 2018. - 20:50
PETAR_GORSA

Iz korejskog Changwona najbolji hrvatski strijelac i virski sportski ambasador Petar Gorša nije se samo vratio kao osvajač dvije srebrne medalje na upravo završenom Svjetskom prvenstvu, što je senzacionalan uspjeh vrijedan statusa sportske legende, već i kao jedan od četiri novoizabrana člana ISSF Athletes Committee. Riječ je o Komisiji sportaša u krovnom tijelu međunarodnog streljaštva ili ekskluzivnom članstvu rezerviranom za iznimne sportaše i ličnosti.

Otkad smo upoznali Bjelovarčanina s virskom adresom, ništa drugo nismo ni pomislili. Gorša je od svojih prvih juniorskih uspjeha - kada je postao svjetski prvak i od HOO-a proglašen sportskom nadom Hrvatske - već u maniri izniman sportaš, vrlo komunikativna osoba s promišljenim, zrelim stavovima i još mudrijim planovima za budućnost. Zato je, unatoč početnom seniorskom razdoblju kada je umjesto medalja skupljao sportske frustracije, jobovskim strpljenjem čekao na svojih pet minuta.

Koliko je u Petru gorjelo iznutra i koliko je tadašnji relativni neuspjeh bio traumatičan, prije svega zbog visokih očekivanja i talenta najnadarenijeg hrvatskog sportaša, najbolje zna virski strijelac. A onda je krenulo.

Prvo je palo srebro na Europskim igrama u vjetrovitom i sretnom azerbajdžanskom Bakuu, potom su kao kruške padali nacionalni rekordi, pa ukupno tri bronce na Europskom prvenstvu te zlato i bronca na natjecanjima Svjetskog kupa (poput Grand Slamova u tenisu). Nakon najuspješnije sezone u karijeri, potpisao je za SSG „Kevelaer" i nastupao u njemačkoj Bundesligi kao najjačem svjetskom klupskom natjecanju, a kao šlag na torti došlo je korejsko Svjetsko prvenstvo koje je definitivno potvrdilo ono što je sportska javnost očekivala, a sam Gorša odavno znao - Hrvatska ima vrhunskog sportaša za kojega su rezervirana najviša postolja.

Donio je doma dvije srebrne medalje osvojene u konkurenciji najboljih svjetskih strijelaca malokalibarskim oružjem u disciplinama zračna puška i trostav. Donio je i članstvo u važnom ISSF-ovom tijelu, ali najviše od svega - donio je radost, osjećaj istinske sportske sreće i zadovoljštinu nakon deset dugih godina borbe s opremom, tehnički opremljenijim suparnicima, metama i sa samim sobom. Kako god da okrenete, Gorša je sada u svemu uspio.

-Kada sam odlazio na Svjetsko prvenstvo u Koreju nisam ni slutio kakav me uspjeh očekuje. Osvojiti dvije srebrne medalje i kvotu za moje četvrte Olimpijske igre zaista je scenarij iz snova. U hrvatskom streljaštvu to još nikomu nije uspjelo. To su jedinstveni trenuci u karijeri sportaša, pa se zaista osjećam presretan što sam ih doživio. Nagrada je to za sve ove godine marljivog rada i odricanja - kaže Gorša u dahu.

S ispunjenjem kvote za Olimpijske igre u Tokiju, Gorša je ostvario plasman na četvrte Olimpijske igre u karijeri s novim izazovom - vratiti se s olimpijskom medaljom. U Pekingu je 2008. godine bio još „zelen" za svjetsku streljačku elitu i, prema vlastitom priznanju, s lošim izborom trenera. U Londonu četiri godine kasnije razbolio se uoči natjecanja pa je OI gledao iz kreveta, dok je u Rio de Janeiru 2016. ušao u finale zračne puške i zauzeo sedmo mjesto.

Svako od tih velikih natjecanja, izuzev Brazila, pored draži i izazova olimpijskog nadmetanja, nosio je i teški pritisak da se nešto, napokon, veliko mora dogoditi. Osjećaj je sada nešto drukčiji.

-Kvota na prvom kriterijskom natjecanju znači da sada mogu mirno spavati, trenirati i nastupati sljedeće dvije godine, sve do Tokija. Neće biti onog stresa zbog lovljenja kvote kroz kvalifikacijska natjecanja, a posebno me veseli što će to biti moje četvrte uzastopne Olimpijske igre. Imat ću tada 32 godine, što me stavlja u idealnu poziciju da poslije Tokija nastupim na još kojim Igrama. Japan sam na svojim sportskim putovanjima, ionako, oduvijek želio posjetiti, ali nije bilo prilike. Sada imam najbolji mogući razlog, a to su Olimpijske igre - veseli se virski strijelac skorim natjecanjima i novom nastupu na OI.

Raduje ga također i nova uloga kao člana ISSF-ove Komisije za sportaše ( Athletes Committee).

-Čini mi čast što sam postao član Komisije te što ću moći djelovati u interesu sporta i sportaša. Važno je da se čuje naš glas i mišljenje. Vjerujem da imamo kvalitetan ljudski kadar te da ćemo kao Komisija biti uspješniji od prethodne. Svima nam je cilj popularizacija i očuvanje streljaštva kao olimpijskog sporta, a kada pogledate broj zemalja koje nastupaju u streljaštvu, vidite da smo jedna od najvećih obitelji - poruka je novog člana svjetske streljačke federacije.

Za Goršu slijedi odmor nakon višemjesečnih priprema i natjecanja do početka listopada kada počinje Bundesliga, dok će domaća natjecanja sa solinskim „DC Open" krenuti u studenomu. To će ujedno biti i prvo izborno natjecanje za Europsko prvenstvo u Osijeku 2019. godine, a dotad će Gorša kao ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske već u ponedjeljak krenuti na svečano primanje kod potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića.

Sve su to razlozi zbog kojih Goršino ime treba zlatnim slovima upisati u povijest hrvatskog streljaštva i sporta, kao i u sportski identitet otoka Vira na kojemu se, možda samo simbolički ali jednako tako i stvarno, u Petru napokon probudila velika životna i sportska sila.

Preselivši se na otok kod djeda u virsko naselje Lučica, počeo je s treninzima u zadarskim Mocirama, potpisao za solinski „Dalmacijacement" i bundesligaški SSG „Kevelaer" te počeo pomicati rekorde prema svjetski relevantnim brojkama i osvajati medalje svjetskog sjaja. Gorša se na Viru oženio, dobio sina, postao stipendista Općine Vir i sportski ambasador otoka Vira. Čovjek s oko 200 dosad osvojenih medalja u karijeri trčao je i virski polumaraton, noć nakon ženidbe zajedno sa kumovima. Ako je itko ostvario virski san, napravio je to rođeni Bjelovarčanin.



 

24. travanj 2024 20:08