StoryEditorOCM
SportZDENKA ZRILIĆ UOČI POČETKA VELIKOG TURNIRA

KK Zadar će nam nedostajati, nije jednako s njim i bez njega, nadamo se da će svi koji drže do košarke doći pogledati pet euroligaških klubova i prvaka Kine

19. rujna 2018. - 15:27
zdbt1-190918

SportEvent zadarska tvrtka kojoj je košarka "glavni proizvod", petu godinu za redom iz Hrvatske, u svijet šalje sportsku priču pod radnim naslovom Zadar Basketball Tournament. U odnosu na ranije razdoblje napravili su iskorak i dalje od Europe, jer dolazi kineski prvak Liaoning Flying Leopards. U dvoranu legendarnog Krešimira Ćosića od 20. do 23. rujna, još stižu Bayern Munchen, CSKA Moskva, Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano. Primjetno je kako u skupini velikana nema Zadra, otuda i prvo pitanje za gospođu Zdenku Zrilić, osobu koja je sa skupinom mladih entuzijasta širom otvorila vrata svjetske košarke.

Mislite li kako bi izostanak Zadra biti problem , odnosno, postoji li bojazan za prazne tribine na Višnjiku, ili imate drugo rješenje?

- Odmah moram pojasniti kako je došlo do toga da na turniru nećemo imati Zadar što nam je i te kako žao, jer znamo koliko se košarka voli u našem gradu. Unatoč svim naporima s naše strane, ali i kluba , nismo uspjeli pronaći način kako izbjeći preklapanje superkupa kojeg organizira vodstvo ABA lige. Postojali su kontakti s gospodinom Krešimirom Novoselom, čelnikom ABA lige , međutim, nije bilo pomaka. Jer se nama i njima datum odigravanja turnira uklopio u planove. Istina, mi smo ranije id njih objavili vrijeme odigravanja, no u konačnici Zadar je morao prihvatiti pravila igre koje diktira vodstvo lige. Nedvojbeno, Zadar će nam nedostajati, jer nije jednako s njim i bez njega, nadamo se da će svi koji drže do košarke doći pogledati pet euroligaških klubova i prvaka Kine.

Očito imate neki " tajni plan" za popuniti tribine, možete li otkriti barem dijelić toga?

- Želim naglasiti kako je turnir " zatvoren" prije nekoliko mjeseci, znači da su se klubovi koji dolaze potrudili animirati svoje navijače koji će tri dana boraviti u Zadru, čime se opravdava naša zamisoa kako sport i turizam mogu i moraju ići ruku pod ruku. Nama je drago što ćemo po prvi put ugostiti jednu talijansku momčad, dolazi Olimpiya iz Milana i prema našim saznanjima uz njih će doći i navijači. Sličnu priču pokreno je Macabi iz Tel Aviva, ali i u kontaktima s Kinezima postoji zanimanje za boravak u našem gradu. Zanimljiv je podatak da njihovu ligu prati četiristo milijuna gledatelja, onda neka se samo određeni postotak pojavi na Višnjiku, to bi bila lijepa slika. Najava postoji!

Zadržimo li se još na Kini, čini se kako upravo prema toj mnogoljudnoj zemlji okrećete jedan dio svojeg poslovanja. O čemu je riječ?

-Uspostavljeni su kontakti s njihovim političarima i gospodarstvenicima koji podosta toga ulažu u sport, u košarku sve više i više. Zato nam i jest cilje proširiti se prema Kini gdje bismo kroz cijelu godinu organizirali kampove. Naša zamisao je izgleda pala na plodno tlo, pa tako uskoro možemo očekivati prve rezultate. Nije nevažno kazati kako se tamošnja liga još uvijek ne može nositi s europskim ligama, međutim, primjetno je kako sve veći broj NBA igrača koji su u ponoj snazi odlaze u njihove klubove. Isto vrijedi i za Europljanje, onda ne vidim razloga da i mi uspostavimo značajniju suradnju. Uostalom, sport je po meni ulaznica za velike stvari u Kini!

Nije upitno jeste li ponosni na činjenicu da u Zadar svake godine uspijevate dovesti najveće europske klubove u čijem će društvu biti i Kinezi. Kako Vam to polazi za rukom?

-Vratimo li unutrag pet godina onda je u svemu presudio susret u Istambulu s gospodinom Mauriziom Gherardinijem generalnim menagerom Fenerbahcea. Njemu se dopala naša zamisao, odmah je pozvao i gospodina Željka Obradovića koji je naš osvjedočeni prijatelj i stvar se pokrenula. Veliku zahvalnost za kontakte s ljudima u europskoj , time i svjetskoj košarci dugujem i našem sugrađaninu, dugogodišnjem obiteljskom prijatelju gospodinu Josipu Pinu Grdoviću koji je povezao konce za kontakte s ljudima iz velikih klubova. Danas smo cijenjeni i prepoznati kao mjesto na kojem se organizira jedna od najjačih pripremnih turnira u Europi.

Može se prema svemu zaključiti kako imate problema oko odabira klubova, jer svake godine zanimanje za dolazak u Zadar je sve izraženije. Jesmo li na na dobrom tragu?

-Jeste, dobro ciljate ! Nama je najteže poslati e- mail u kojem stoji: " žao nam je nismo u mogućnosti uvrstiti Vas u turnir!" I nitko se ne ljuti, svjesni da će se i njima otvoriti zadarska vrata, odnosno, da će moći doći u grad u kojeg dolaze vrhunski treneri i igrači. Nije nebitno kazati kako izravni TV prijenos ide u petnaest zemalja i da ćemo biti domaćini velikom broju europskih i NBA skauta.

25. travanj 2024 04:14