StoryEditorOCM
SportGIUSEPPE GIERGIA O DOLASKU I JOŠ BRŽEM ODLASKU GLENA DAVISA

Nešto je smrdjelo od početka!

8. listopada 2018. - 18:30
glen-davis-df5d17fa10cbcc8fd57e67bf6ec17ae0_view_article_new
Silno oduševljenje  koje je nastalo nakon vijesti kako će Zadar napraviti senzacionalan posao dovođenjem  Glena Davisa, bivšeg NBA prvaka, rasplinulo se u svega nekoliko dana, jer je Amerikanac krenuo u smjeru kojem se nisu nadali zadarski pregovarači.Istina,  službeno je zaveden ugovor i prema riječima odgovornih, Zadar neće pretrpjeti nikakvu financijsku štetu, međutim, u javnosti su razmišljanja podijeljena i mnoga su sadržana kroz riječi - što je nama ovo trebalo!? 
 
Valja poštivati i procjenu kluba, jer su vjerovali kako su uz igračku kvalitetu dobili i marketinšku priču, o čemu svjedoči veliko zanimanje za Davisov nastup koji se nije dogodio. Kakva su iskustva Giuseppea Giergje , s dovođenjem Amerikanaca, napose onih koji su podosta sezona igrali u NBA ligi, kao što je primjerice Glen kojeg zadarska publika nije vidjela u dresu Zadra?
 
- Uh, riječ je o jako skliskom području, jer puno je čimbenika koji odlučuju o tome hoćete li angažirati nekoga igrači ili od njega pobjeći miljama daleko. Prvo i osnovno je da znate što tražite, a da biste to znali morate dobro poznavati košarku. Nadalje, jako su bitne veze, odnosno, ljudi koji će vam ponuditi pravu informaciju o igraču koji vas zanima. Bez toga ne može se uopće krenuti u posao - veli Pino.
 
U potrazi za centrom, Zadranima je netko također preporučio Davisa kao opciju broj jedan. Kako je vrijeme do početka sezone curilo brže nego su očekivali " zagrizlo" se za igrača s velikim NBA iskustvom. I pogriješilo....
 
- Kad imate takvu ponudu onda se odmah morate zapitati zašto igrač koji je do prije koju godinu imao NBA ugovor s milijunskim iznosima, uopće želi doći u njemu nepoznatu zemlju, jednako tako i košarku. Prvi zaključak vam mora biti kako to nije  u skladu s logikom , da se igrač odluči igrati za  novac koji mu je donedavno virio iz lijevog džepa . Takva situacija odmah upućuje na veliki oprez, jer nekakav problem postoji - misli Giergja.
 
U ulozi trenera , kasnije i sportskog direktora, Pino je također angažirao Amerikance , te ističe kako su mu u tome pomagali iskreni prijatelji koji su ga upućivali na izvore informacija o dotičnom igraču.......
 
- Morao sam ići  u "dubinsko" snimanje sve do početka na sveučilišnoj košarci i tamo prikupljati kakve su karakterne osobine igrača. Jer, može on biti ne znam koliko dobar igrač, međutim, ako nema one vrijednosti koje zahtjeva momčadski sport onda tu nema sreće, Nerijetko, se kod mnogih uoče sklonosti raznim opijatima i učas imate veliki problem ukoliko tako nešto niste primijetili . Zato su potrebni sati i sati, noći i noći da biste provjerili igrača, od glave do pete. Često, igračka  kvaliteta nije upitna, ali se kasnije kad već potpišete ugovori pojavljuju njihove " mušice", te krenu tražiti neke samo njima znane uvjete. Ne krijem, što se tiče kvalitete igrača koje sam znao angažirati kvaliteta nije bila upitna, međutim, znali su na površinu isplivati svakojaki  detalji. Nisam nikad  imenom izdvajao  nikoga od tih igrača pa neću ni ovoga puta - pojašnjava Pino.
 
Ništa manje bitno  nije ni to tko vam je menadžer suradnik, veli Pino, te ističe  pitanje postoji  li kod njega iskrenost, ili samo stara dobra poslovica - neka drži vodu dok majstori odu.
 
- Nitko od njih neće ništa loše reći o igraču kojeg nudi,  priča se samo o vrlinama , o manama gotovo pa ništa, jer njima je važno napraviti posao, a klub neka se misli - kaže Giergja kojeg je više  iznenadio angažman Davisa nego njegov naprasni odlazak.
 
-  Realno je bilo upitati se zašto nakon trogodišnje stanke dolazi u Zadar, ako je prije tridesete rekao zbogom profesionalnoj košarci. Nešto je smrdjelo od početka - drži Pino, koji je istaknuo kako moramo biti svjesni da u financijskoj podjeli  klubova koji trče za NBA igračima, hrvatski klubovi zauzimaju posljednja mjesta i zato je doista bitno cijelu godinu raditi i pratiti nekoga tko vam se sviđa i nekako uskočiti prije velikih.
 
Davis se preko društvenih mreža  nimalo lijepo nije ponio prema treneru Alešu Pipanu,, koji mu je odmah na prvom susretu dao do znanja tko je gazda u momčadi, jer je Glena vratio u svlačionicu po opremu, iako je Amerikanac računao da će prvi trening pratiti s tribina.
 
-Moguće je da se tako ponio prema treneru, što nikako ne odobravam i to je krajnje nepristojno. Ali, moram kazati kako su kod neki treneri skloni ponašanju "krotitelja zvijeri" onda nastoje da igrači razmišljaju njihovom glavom, ne svojom,. To nije dobro za košarku, igrač mora imati slobodu u igri. Isto tako igrač mora znati i pravila pristojnosti - zaključio je Giergja.
 
24. travanj 2024 18:13