StoryEditorOCM
SportZASLUŽUJE LI LUKA BALLON D'OR?

Može li Modrić uzeti i najprestižniju svjetsku nagradu: "Volimo Luku, ali ovo je nagrada za kalendarsku godinu, a on se od srpnja nije sastavio s loptom!"

Piše 100 posto
9. listopada 2018. - 20:42
reprezentativci_zadar13-180718

Luka Modrić je prije mjesec dana napunio 33 godine, a ova godina za njega je u znaku pobjede. S Hrvatskom je postao svjetski doprvak i izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, a potom i za najboljeg u Europi, te najboljeg na svijetu kojeg bira FIFA.

U borbi je i za onu najprestižniju nagradu, Zlatnu loptu, koju od 2006. godine samostalno dodjeljuje France Football nakon što se razišao s FIFA-om. France Football je i osmislio ovu nagradu i ona se smatra najvećim dostignućem koje jedan nogometaš može ostvariti. Zadnjih 10 godina na Zlatnoj lopti pišu samo imena Lionela Messija i Cristiana Ronalda, a zadnji koji je prije njih osvojio ovu nagradu koja se dodjeljuje od 1956. godine bio je Brazilac Kaka 2007. godine, piše 100 posto.

France Football izabrao je 30 finalista i lijepo je vidjeti da su, uz Luku Modrića, na popisu i naši Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Pobjednika ćemo saznati 3. prosinca i nadamo se da će to biti kapetan Hrvatske, no koliko je to realno i pošteno?

#ballondor@francefootball

? We have our 30 nominees for the 2018 Ballon d'Or France Football!

Kladionice Modrića stavljaju u prvi plan

Niz individualnih nagrada koje je Luka osvojio je stvarno impozantan. Bio je hrvatski nogometaš godine šest puta: 2007., 2008., 2011., 2014., 2016. i 20017. godine. 2007. godine proglašen je najboljim igračem HNL-a, 2003. bio je najbolji nogometaš BiH Premijer lige, a 2004. godinehrvatska Nada godine. Bio je u najboljoj momčadi Eura 2008., a nalazio se i u momčadima Lige prvaka 2014., 2016., 2017. i 2018. Izabran je i u momčad svijeta tri godine zaredom od 2015. do 2017., a 2014. i 2016. bio je najbolji veznjak La Lige. 2011. njegov talent su prepoznali u Tottenhamu i proglasili ga igračem godine, a za najboljeg veznjaka bio je izabran i u Ligi prvaka 2017. Na Svjetskim klupskim prvenstvimaosvojio je Srebrnu loptu 2016. i Zlatnu loptu 2017., a onda je ove sezone bio najbolji igrač SP-a, najbolji veznjak Europe, najbolji igrač Europe i najbolji na svijetu u izboru FIFA-e.

 

Sve vodi prema tome da će biti i nova Zlatna lopta, a da je to tako misle i kladionice koje na Lukinu pobjedu u izboru za Balloon d'Or daju koeficijente između 1.50 i 1.60. Slijedi ga Cristiano Ronaldo s 2.25, a tu je i Kylian Mbappé s koeficijentom 11. Messi i Griezmann imaju koeficijente 16, a Mohamed Salah čak 20.

Tko bira Zlatnu loptu i koji je kriterij?

Zlatnu loptu bira komisija France Footballa sastavljena od sportskih novinara diljem svijeta i prvo se bira 30 finalista. Taj dio posla već je obavljen i sada su na redu novinari diljem svijeta koji biraju pet igrača po tri kriterija. Prošle godine biralo je 176 novinara, a kriteriji su sljedeći:

1. Individualne i kolektivne nagrade

2. Igračeva klasa, talent i poštenje, odnosno fair-play

3. Karijera kandidata

Prvi dobiva šest bodova, drugi četiri, treći tri, četvrti dva, a peti jedan bod. Svi bodovi se zbrajaju i na kraju se proglašava pobjednik.

 

Modrić, Ronaldo ili Mbappé?

Navijači Reala već neko vrijeme skandiraju Lukino ime u kontekstu Zlatne lopte, Hrvati ponosno tvrde kako je upravo kapetan Hrvatske najbolji, baš kao i svi njegovi fanovi diljem svijeta. No, to su emocije.

Cristiano Ronaldo Zlatnu loptu dobio je prošla dva puta i izgleda kao veliki favorit za ponovno osvajanje, no izgledao je tako i u FIFA-inom izboru za The Best i ostalim nagradama koje mu je Luka ukrao pred nosom i to premoćno.

Kylian Mbappé zadivio je svijet neviđenim talentom i sigurno je da će, ako ovako nastavi, u karijeri osvojiti, ne jednu, već nekoliko Zlatnih lopti, a možda postati i rekorder. Ipak, on je još mlad i za očekivati je da će novinari koji biraju prednost ipak dati nekom drugom jer za mladog Francuza ima još vremena.

A zašto ne Modrić?

Dio hrvatske javnosti, onaj manji, jalni, mrzi Luku i njih nećemo ni uzimati u obzir, baš kao ni onaj dio koji ga bespogovorno hvali. Ipak, onaj veliki dio zaljubljenika u nogomet, pravih znalaca i pratitelja ove igre, čini se ima podijeljeno mišljenje oko toga treba li Luka dobiti Zlatnu loptu.

Nakon što je objavljen popis 30 finalista i informacija da je Luka prvi favorit internetski forumi su se počeli puniti komentarima i zapravo izbacili dvije grupe navijača. Jedni tvrde da je Luka definitivno zaslužio Zlatnu loptu jer gledajući klupske i individualne nagrade, te činjenicu da je viceprvak svijeta drugačija odluka bila bi prava nepravda. 
S druge strane, postoje i navijači koji kažu da Luku obožavaju, ali da bi njegov izbor, pored Ronalda, Messija ili Mbappéa bio prava nepravda.

 

"Volim Luku i on je odličan igrač, ali ako dobije Zlatnu loptu, to će biti velika nepravda. Ta nagrada dijeli se za kalendarsku godinu, a Luka se nije sastao s loptom od SP-a koje je bilo u srpnju", kaže jedan navijač, a slično misli i drugi:

"Luka je imao maestralno Svjetsko prvenstvo u Rusiji i ok sezonu, ali baš da je najbolji... Drag mi je, ali ipak ne."

Ovakvih komentara ima jako puno, a oni su potkrijepljeni lošim startom Reala u novoj sezoni, te visokim porazom Hrvatske protiv Španjolske. I tako dok jedni pjevaju: "Lukita, Ballon d'Or", drugi kažu: "Volimo ga, ali ipak ne", piše 100 posto.

Što Vi mislite? Treba li Luka Modrić osvojiti Zlatnu loptu ili ipak ima boljih kandidata?

25. travanj 2024 03:51