ZADARSKI VRATAR DOMINIK LIVAKOVIĆ: "Bio sam opčinjen Vrsaljkom, sve je znao s balunom, pa sam i ja zavolio nogomet!"

ZADARSKI VRATAR DOMINIK LIVAKOVIĆ:

Slučajnost je riječ kojom se u sportu, napose u nogometu, ocjenjuje ako je netko zabio gol koji je oduševio svijet, ili se pak na vagu stavlja čudesna obrana vratara. Zasigurno je toga svjestan i Dominik Livaković, golman koji sigurnim koracima grabi prema broju jedan u reprezentaciji Hrvatske. Odlične obrane u dresu Dinama, te uvrštenje na listu putnika za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ponukale su izbornika Zlatka Dalića na odluku koja se, unatoč ozljedi Lovre Kalinića, nametnula sama. Nakon što je zbogom "vatrenima", neočekivano,  nakon osvojenog srebrnog odličja u Moskvi, rekao Danijel Subašić, među vratnicama, protiv Engleske na Rujevici, ponovno će Zadranin. 

U zadarskim Stanovima, očito je, djeluje jedna od najboljih škola za vratare, jer nakon briljantnog Subašića, evo nam i Livakovića. A njegova sportska priča nije započela  nogometom...

- Može se reći da sam krenuo kao i mnogi Zadrani, gdje drugo na košarku, i to od Škole „Prvi koš“. I onda sam nakon odrađenog treninga iz dvorane na "Banini" redovito  ostajao gledati treninge nogometaša, zanimalo kako izgleda sport za kojim luduje cijeli svijet. Nisam previše razmišljao, rekao sam svojima: Idem u nogomet! Nije bilo otpora, jedino su se nešto kasnije svi začudili što je moj trening kao igrača trajao svega jedan dan i već sutradan su vratarske rukavice postale moj prvi prijatelj – kazivao je Livaković u jednom razgovoru koji je uslijedio još dok je nosio dres Zagreba, odnosno, nakon utakmice u kojoj je svojim obranama "uništio" Hajduka.

Uvijek kad netko na svojem razvojnom putu uspije, u novije doba osim Luke Modrića i Šime Vrsaljka, te Ivana Santinija, dobar primjer pojave "brojnih trenera", upravo su Subašić i Livaković. 

- Mene je "u ruke uzeo" iskusni barba Jakov Pinčić (blagopokojni op.p.) i ponudio mi obilje vratarskoga znanja. Onda je brigu o meni vodio Tomislav Rogić Tumba – nije previše dvojio Livaković, koji je iz Zadra otišao u Zagreb s juniorskom knjižicom u džepu. Uzor su mu, prema vlastitom kazivanju, Iker Casillas i De Gea, dvojica vratara  koji ga jednostavno oduševljavaju, usput, Dominik je veliki navijač Reala.

Ono što je zanimljivo, Livaković se u svim svojim javnim istupima rado sjeća početaka u Zadru. Na treninge ga je uglavnom vodio djed i za njim nosio sendvič da nakon potrošnje kalorija "mali ne bude gladan". Baka mu je uvijek savjetovala da se drži škole, pa je nakon završetka školovanja u Gimnaziji " Vladimira Nazora" upisao studij Međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu.

Zadar se, doista, može dičiti jer su u Moskvi imali četiri svoja igrača, dok je Livaković svojedobno bio opčinjen Vrsaljkom. Evo i zašto...

- Živio sam na Put Petrića u zgradi odmah do Šime kojem smo se divili, jer nema toga što nije mogao napraviti s loptom. Gledali smo u njega kao u Boga, ma brate sve je znao. I kad imaš nekog takvog pokraj sebe onda nije teško zavoljeti nogomet – prisjetili smo se Livakovićevih riječi od prije tri godine.

Naslovnica Sport

Najčitanije