VIRANI POČELI FURIOZNO, PA SPAŠAVALI POBJEDU: DONIO JU JE BILOSNIĆ U POSLJEDNJEM MEČU Pobjeda virskih boćara na otvaranju sezone Druge HBL protiv solidnog "Otoka"

VIRANI POČELI FURIOZNO, PA SPAŠAVALI POBJEDU: DONIO JU JE BILOSNIĆ U POSLJEDNJEM MEČU

Bilo je teško i tvrdo na premijernom dvoboju Druge HBL protiv „Otoka", ali su Virani napravili najvažnije - pobjedom 12:10 upisali su tri boda. Susret je riješen tek u neizvjesnosti treće ruke pobjedom Antonia Bilosnića u pojedincu protiv Marinka Norca-Keve (13:7), iako su raspleti nakon prve ruke (vodstvo 6:2) i susreta u disciplinama tapeta (vodstvo 10:4) nudili puno razloga za zadovoljstvo i bezbrižnost.

No kako je Darko Bašić susret u krugu izgubio od Dinka Botice (23:25), a prethodno je u prvoj ruci izgubio i u pojedincu od Ivana Bilokapića (10:13, nakon što je vodio 9:3!), dva boda za trijumf tražila su se u trojkama (Zoran Kokić, Marjan Bukvić i Božo Deša), Bilosnićevom pojedincu ili parovima u krugu (Luka Buterin, Ante Nemarić).

Bilosnić je uspio, dok su ostali pali gotovo bez ispaljenog metka: virska trojka s izmjenom Igorom Vučetićem popila je „batine" (4:13), a par Buterin i Nemarić uhvatio je tek 25 punata u porazu (25:29) od furioznog Bilokapića i Daria Radoševića. Kako je Bašić prvi potpisao poraz u trećoj ruci, potom par u krugu te trojke, sve su oči makar na kratko bile uperene u Air Bilosnića. Njegova pobjeda značila je i ukupnu pobjedu u meču. Srećom po Bluzere, Antonio je bio pravi, prozračan i lagan, odnosno čovjek odluke.

- Nije bilo lako. Tek sam se u pretposljednjoj ruci odvojio na pet punata razlike, dotad smo stalno bili u punat-dva. Gonili smo se - kaže virski The Man. To znači kako je Bilosnić vodio 9:7, a potom je u vrhunskoj pretposljednjoj ruci uhvatio tri punta za nedostižnih 12:7. Točku na i stavio je 13. osvojenim puntom i pobjedom za svoj savršeni subotnji učinak (pobjede u paru, štafeti i pojedincu).

- Dobro sam valjao pa sam ga prisiljavao da izbijanjima pokušava uhvatiti punte. Iako nije bilo lako, imao sam prednost od početka našeg susreta - opisuje Antonio relativnu muku prvog drugoligaškog susreta. Nije bilo lako, ali još lakše sve je moglo biti riješeno već nakon dvije ruke. Bašić je, podsjetimo, imao 9:3 u pojedincu prve ruke protiv Bilokapića, pa je „Vir" mogao s 8:0 uploviti u susrete druge ruke u kojima je Kokiću za dlaku (poraz 12:13 od Norca-Keve) izmigoljila pobjeda u preciznom.

U susretu čovjeka s dva imena (Zoran Marko) protiv čovjeka s dva prezimena (Norac-Kevo), Kokić je bio negdje na očekivanom učinku pogodaka (4/11), ali je imao „crvotočinu" na sredini tapeta sa pet uzastopnih promašaja, dok je Norac-Kevo unatoč tri početna promašaja pogodio u tom dijelu meča dva puta, prikupivši 7 punata i potrebno samopouzdanje. Moglo je, dakle, biti 12:0 za virsku squadru uz dubok naklon i pozdrav cetinskom (drugo)ligašu, jer u brzinskom i štafetnom izbijanju Cetinjani nisu imali miligram šanse.

- Na kraju je ipak bilo neizvjesno, jer treba shvatiti da se svaka utakmica mora odigrati do kraja. Nema opuštanja. Momčad „Otoka" inače jako dobro poznajem. Možda u ovom trenutku oni nisu još sasvim uigrani, a to nam pokazuje kako će sve utakmice, za razliku od Treće HBL, biti neizvjesne i tvrde. „Otok" je solidan, ali ima u Drugoj ligi boljih momčadi - misli Bilosnić koji je ponudio i dodatnu priču prvog virskog meča.

- Slabo poznajemo zogove, pa se puno više izbija nego valja. To nam je zadatak: skužiti i savladati terene kako bi bili bolji u valjanjima. Kakav god bio teren, postoje pozicije na kojima se može uspješno valjati - zaključuje. Ovo je zapravo bio samo eufemizam za brege, dolove i kanale koji „krase" zogove Crvenih kuća, tipičnu boćarsku Grbavicu koja boljem poznavatelju prilika i stanja na terenu daje veće izglede.

Virani su tamo već neko vrijeme u treningu i s nekim već odigranim utakmicama još od prošle sezone, ali očito s još nedovoljno iskustva da bi se sasvim opustili kao domaćini. I to bi uglavnom bila priča s premijernog meča, uz činjenicu da je wunderkind Nemarić već u prvom meču izjednačio svoj najbolji rezultat u brzinskom izbijanju (35) uz sedam promašaja, što daje za naslutiti kako će ove sezone pomicati granice. U ostalim susretima 1. kola II. HBL igrali su: Zlatan otok - Umčani 22:0, Hajduk Rašica - Župa dubrovačka 14:8 i Komolac - Primošten 9:13. Naklice - HE Dubrovnik (nema rezultata).


Druga HBL, južna skupina. Utakmica 1. kola

BK "VIR" - BK "OTOK<"12:10 (6:2, 4:2, 2:6) Zadar

 Boćalište "Crvene kuće" 

Utakmica 1. kola Druge HBL, jug

BK "Vir" - BK "Otok" 12:10

Gledatelja: 100

Suci: Željko Sabalić, Ivica Bilosnić

POJEDINAC: Darko Bašić - Ivan Bilokapić 10:13

PAR KLASIČNO: Zoran Marko Kokić, Marjan Bukvić - Ivan Bašić, Marinko Norac-Kevo 13:2. Antonio Bilosnić, Igor Vučetić - Miroslav Jukić, Dario Radošević 13:5

TROJKA: Božo Deša, Luka Buterin, Ante Nemarić - Dinko Botica, Mladen Vuleta, Milivoj Milanović-Litre 13:5

BRZINSKO: Ante Nemarić - Dinko Botica 35-31. Nemarić 35/42 (83,3%)Botica 31/41 (75,6%)

PRECIZNO: Zoran Marko Kokić - Marinko Norac-Kevo 12:13. Kokić: 1,2,4,5 (4/11). Norac-Kevo 3,4,3,3 (4/11)

ŠTAFETNO: Antonio Bilosnić, Luka Buterin - Ivan Bilokapić, Ivan Bašić 36:34. Bilosnić, Buterin 36/51 (70,6%) Bilokapić, Bašić 34/49 (69,4%). PAR-KRUG: Luka Buterin, Ante Nemarić - Ivan Bilokapić, Dario Radošević 25:29

KRUG: Darko Bašić - Dinko Botica 23:25

TROJKA: Zoran Marko Kokić, Marjan Bukvić, Božo Deša (Igor Vučetić) - Mladen Vuleta, Miroslav Jukić, Ivan Bašić 4:13

ČAK 14 DOMAĆIH UZASTOPNIH POBJEDA

Pobjeda „Vira" protiv „Otoka" bila je 12 prvenstvena utakmica u nizu bez poraza (11 pobjeda i remi) računajući utakmice iz Treće HBL, a broj domaćih uzastopnih pobjeda popeo se na 14, od čega su dvije ostvarene na boćalištu Crvenih kuća u Zadru. Prošle godine u rujnu također na otvaranju nove sezone Virani su zbog kiše morali kao domaćini nastupiti u Zadru, a pobijedili su „Kijevo" 18:4. Posljednji domaći poraz „Vir" je zabilježio 1. svibnja 2017. godine.

 

Naslovnica Sport

Najčitanije