StoryEditorOCM
SportHRVATSKA KAO SPORTSKI BREND

Zadar započinje intenzivan razvoj sportskog turizma 3. Kongresom sportskog turizma

Piše Zadarski.hr
12. studenog 2018. - 11:46
99E1333F-4FC1-4326-9160-F9AECB9000E9

Održavanje 3. Kongresa, daljnji je korak u razvoju i brendiranju Hrvatske kao prepoznatljive sportske destinacije. Kongres se na nacionalnoj razini realizira pod pokroviteljstvima Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Zadarske županije, Grada Zadra, Središnjeg državnog ureda za sport. Suorganizatori kongresa su Savez sportske rekreacije "Sport za sve" Zadarske županije, Sportske zajednice Zadarske županije, Sportske zajednice grada Zadra i Sportski centar Višnjik. Među partnerima kongresa su Turistička zajednica grada Zadra, Sveučilište u Zadru, Kineziološki fakulteti Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, Visoka škola Aspira...

Kongres se organizira s ciljem povezivanja sporta i turizma, polazeći od činjenice da su hrvatski sportaši i olimpijci među najboljim promotorima Hrvatske i hrvatskog turizma u svijetu, te da je putem sportskih uspjeha Hrvatska opravdano sportsko-turistička destinacija. Program top sportsko-poslovnog skupa vrijednog za turizam i promociju Hrvatske, na kojem se radilo godinu dana predstavila je organizatorica i producentica Kongresa, Sunčana Matić iz LUX promocije. Nalazimo važnim u sportskom duhu podizati i educirati mlade generacije, podučiti ih mogućem razvoju gospodarstva putem turizma i sporta. Zadarska županija i Grad Zadar, nakon 1. Kongresa održanog u Zagrebu (2015.) i drugog održanog u Makarskoj (2016.), uz velika sportska imena koja je podigla (olimpijaca i svjetskih prvaka), idealan je domaćin za organizaciju 3. Kongresa sportskog turizma.

Sport u turizmu generira visoke ekonomske učinke koji se valoriziraju kao izravni ili neizravni. Izravni se ostvaruju na temelju prodaje sportsko-rekreacijskih usluga ali važni su i neizravni koji se manifestiraju kroz motivaciju za izborom turističke destinacije, produženjem turističke sezone, prevladavanjem sezonskog karaktera turizma, povećanjem izvanpansionske potrošnje, te unapređenjem raznolikosti i kvalitete turističke ponude. Posebna važnost ekonomskih učinaka sportskog turizma je u državama koje razvijaju skijaški sportski turizam, primjerice Austrija i Slovenija. No, ponuda sportskog turizma nije manje važna i prisutna i u mediteranskim zemljama poput Hrvatske. Zahvaljujući gradnji arhitektonski atraktivne i vrhunske sportske infrastrukture, ugodnim klimatskim uvjetima i geografskom smještaju, općoj sigurnosti, visokom standardu hotelske i raznolikosti zdrave ugostiteljske ponude, stvorila se osnova za razvoj sportskog turizma Hrvatske. No važno je naglasiti kako se sportski turizam najčešće razvija kao integralni dio turističke ponude što otežava valorizaciju ekonomskih učinaka sportskog turizma. Za potpuniju valorizaciju sportskog turizma potrebna je bolja koordinacija između turističkih organizacija i sportskih organizacija. Stoga će ekonomske učinke sporta u turizmu predstaviti uvodnim predavanjem prof. dr. sc. Mato Bartoluci, doc. dr. sc. Sanela Škorić i mr. sc. Alen Jerkunica.

Prof.dr.sc. Božo Skoko, dr.sc. Dejan Gluvačević i mr.sc, Ante Bogdanić, održat će posebno pripremljeno predavanje za Kongres pod naslovom “Hrvatska kao sportski brend”, temeljeno na svježe provedenim anketama u Hrvatskoj i inozemstvu, te sveobuhvatnim statističkim rezultatima. Olja Jurlina iz Službe za programe krovnih športskih udruženja i nacionalnih športskih saveza, Središnjeg državnog ureda za šport govorit će o Javnom pozivu za sufinanciranje organizacije velikih športskih manifestacija.

Uz Kongres i niz edukativnih predavanja, organiziran je panel na temu sportske rekreacije, sporta mladih i održivog razvoja sportskog turizma Zadarske županije u kojem sudjeluju istaknuta imena: Katja Pjaca, predsjednica Saveza športske rekreacije “Šport za sve” Zadarske županije, član upravnog odbora HSSR “Sport za sve”, Snježana Jurinić, zamjenica gradskog pročelnika za kulturu i sport grada Zadra, predsjednica Športske zajednice Grada Zadra, Željko Birkić, Športska zajednica Zadarske županije, glavni tajnik, Jurica Dilber, Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima “Zadarski sport”, ravnatelj i Edo Fantela, Jedriličarski klub Sv. Krševan - Zadar, Hrvatski jedriličarski savez, predsjednik Vijeća za natjecanje.

Suorganizatori i partneri kongresa prepoznali su vrijednost involviranja sportaša i sportskih stručnjaka u razvoj sportskog turizma i stvaranja uvjeta za postizanje vrhunskih sportsko - turističkih rezultata u budućnosti. Impozantan je potencijal Sportske zajednice Zadarske županije - krovnog tijela sustava sporta u Zadarskoj županiji, gdje je u djelatnosti sporta registrirano 612 pravnih osoba s registriranim članstvom od približno 10 000 aktivnih sportaša, tj. s povremenim sportašima sudionicima približno 15 000 sudionika u 57 olimpijskih i neolimpijskih sportova i sportskih grana. Stoga Kongresu pruža podršku i Hrvatski klub olimpijaca. Željko Jerkov, predsjednik i dr. sc. Damir Škaro, glavni tajnik, predstavit će predavanjem strukturu i rad Hrvatskog kluba olimpijaca kao promotora u turizmu, te pozvati mnogobrojne olimpijce Zadra i Zadarske županije na formiranje dugo očekivanog Kluba olimpijaca Zadar.

Razvojni potencijal sportskog turizma u Zadru na primjeru veteranskog turnira u košarci predstavit će predsjednik znanstvenog odbora Kongresa, dr. sc. Tonći Jerak, ispred Sveučilišta u Zadru. Vrijedne sportsko-turističke manifestacije predstavit će Zdenka Zrilić - Zadar Basketball Tournament, Meri Matešić Sičić - Regata 52 Super Series Zadar Royal Cup 2018, Jure Šango - Zadar Night Run, Martina Rudić, Taki Rudić - Sportsko turistička međunarodna manifestacija - Škraping, Iva Bencun - Zadar Outdoor Festival.

Martin Čotar iz Istarske razvojne turističke agencije govorit će o razvoju outdoor turizma u destinaciji na primjeru cikloturizma u Istri, Alen Paliska, predstavit će utjecaj top-manifestacija na razvoj destinacije na primjeru 100 milja Istre.

Ana Kera iz Hrvatskog kluba olimpijaca, predstavit će učinak organizacije međunarodnih natjecanja u skokovima u vodu na razvoj sportskog turizma. Dr. sc. Marija Valčić. govorit će o prevencijama u bavljenju sportom i izboru sportskih aktivnosti kod mladih u Zadarskoj županiji. Sportsku infrastrukturu grada Rijeke, integrirana marketinška i prodajna komunikacija kao osnova za razvoj sportskog turizma, predstavit će kao pozitivan primjer Zlatan Hreljac, direktor Rijeka Sport d.o.o..Verica Mance iz Riječkog sportskog saveza, predstavit će projekt: Just sport - borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju.

Dr. sc. Marija Dejanović iz turističke zajednice grada Nina i Anđela Zorić, govorit će o razvoj sportskog turizma u gradu Ninu. Aktivan odmor i sportski turizam na Rivijeri Paklenica predstavit će Marjana Marasović iz Turističke zajednice općine Starigrad Paklenica i Dragica Jović iz Javne ustanove Nacionalni park Paklenica.

Predavanje na temu: Modeliranje informacijskih sustava u sportu - ispitivanje zadovoljstva sportskih djelatnika informacijskim sustavom, održat će dr.sc. Josip Miočić. Doc. dr. sc. Mia Perić i prof. dr.sc. Nataša Zenić Sekulić, predstavit će interes studenata kineziologije za rad u turizmu. O značaju pravne regulative u razvoju cikloturizma govorit će dr. sc. Marijana Jurišić i Marija Radonić. Najavljeno je i atraktivno predstavljanje projekta “Slijedi me u Hrvatsku / Follow me to Croatia”. Pickleball - sport koji osvaja svijet! Ekskluzivno predstavljanje novog sporta u Hrvatskoj (pickleball) održat će Mašenjka Katić, mag. nutr., dr.sc. Adriana Pavletić dr.med., ACAP - Association of Croatian American Professionals, Odbor za medicinski turizam.

Zanimljiv, edukativan program uz razmjenu iskustva i kontakata, zabava u pozitivnom, sportsko-poslovnom okruženju, dovoljni su da se uputite u Zadar i provedete tri dana u najboljem društvu. Organizator zahvaljuje svima koji su pomogli realizaciju manifestacije. Podrškom Zadarske županije i Grada Zadra ulaz na Kongres je slobodan.

26. travanj 2024 03:23