StoryEditorOCM
Sport25. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR ZADAR CHESS OPEN ODRŽAVA SE OD 15. PROSINCA U HOTELU KOLOVARE

Stiže 170 šahista iz cijelog svijeta i svi žele pobijediti

Piše Iva Ivanac
11. prosinca 2018. - 21:42
casper1-041218

Talijanska partija, sicilijanska, francuska i slavenska obrana te Ruy Lopez različiti su načini otvaranja i imena prvih poteza koje igrač povlači u šahovskoj partiji. Upravo će tim potezima svoju igru započeti neki od natjecatelja na 25. međunarodnom šahovskom turniru Zadar Chess Open, koji se održava od 15. do 22. prosinca u hotelu "Kolovare".
Na ovogodišnjem turniru, koji se održava od 1994. godine, nastupit će 170 natjecatelja iz 20 zemalja svijeta, od Farskih Otoka i Europe do Indije. Baš zbog toga ovaj turnir slovi kao jedan od najvećih i najvažnijih događaja u šahovskom svijetu u Hrvatskoj.

– Turnir se dijeli na dvije skupine, A i B. U A-skupini igraju natjecatelji koji imaju više od 2200 bodova na međunarodnoj rejtinškoj listi, a u B-skupini oni od 2300 bodova naniže. Igra se švicarskim sustavom, što označava da taj sustav određuje parove tako da natjecatelji igraju s igračem koji ima isti broj bodova – kaže Veljko Šagi, direktor turnira, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije i predsjednik Šahovskog kluba "Casper", dodajući kako na turnir dolazi veliki broj mladih ljudi, a dobna skupina natjecatelja kreće se "od 4 do 94 godine".
Upravo je zbog toga A-turnir postao značajan u međunarodnim okvirima, jer je postao vrlo atraktivan za mlade igrače koji žele osvojiti međunarodnu normu koja je potrebna da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting. Osim rejtinga, status igrača utvrđuje i norma koju igrač dobiva s određenim brojem bodova osvojenima na raznim turnirima na kojima nastupaju različite federacije.

– Na A-turniru već sada imamo 15 prijavljenih između 12 i 20 godina – govori Šagi, dodajući kako vrijednost turnira leži u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već 25 godina. Sve je počelo prije četvrt stoljeća, kada su prvi, u to vrijeme Božićni turnir, pokrenuli iznimno značajni šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul.

– Ta je ostavština iznimno vrijedna i omogućuje generacijama Zadrana da imaju vlastiti međunarodni turnir u svojem gradu na kojem mogu podizati rejting i normu – objašnjava predsjednik "Caspera".

Na A-turnir dosad se prijavilo 60 igrača, a Šagi ističe kako će ih sigurno biti još. Od tih 60 prijavljenih igrača, njih čak 50 je s međunarodnim titulama, od kojih je sedam velemajstora, 19 međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri ženske međunarodne majstorice.
Uz to, na A-turniru nastupaju i dva igrača iz hrvatske reprezentacije, među kojima je i najbolji zadarski šahist velemajstor Saša Martinović te velemajstor Ante Brkić. Dosad u ovom dijelu natjecanja ukupno sudjeluje 15 Hrvata, od kojih čak šest njih dolazi iz Zadarske županije, gdje su četiri igrača iz ŠK "Goran" iz Bibinja.
– Otegotna je okolnost za naš turnir ta što se u istom periodu u Njemačkoj i Sloveniji igraju nacionalne lige na kojima nastupaju jači igrači koji bi zasigurno došli u Zadar, ali to što ih neće biti prilika je mladima da se dokažu i skupe vrijedne bodove – kaže Šagi, ističući podršku svih ovih godina u organizaciji turnira Odjela za kulturu i sport Grada Zadra i pročelnika Radovana Dunatova, koji je ujedno i član Organizacijskog odbora turnira od njegovih početaka.
Sjajna prilika za sve mlade zadarske igrače svih kategorija i dobi je B-turnir Zadar Chess Opena jer je to prilika da zaigraju protiv starijih i boljih igrača. Na taj dio natjecanja zasad je prijavljeno 65 igrača.
Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, a nagrada za prvoplasiranog na A-turniru je dvije tisuće eura. Uz nagradu za plasman dijelit će se nagrade po kategorijama, pa natjecatelji imaju priliku i na taj način podebljati svoj račun.
Zadar Chess Open specifičan je po pravilu koje je uvedeno prošle godine, a to je da šahisti za vrijeme igre ne smiju ponuditi remi.
– Takvo je pravilo dosta rijetko u svijetu, a u Hrvatskoj smo jedinstveni po tome – zaključio je Šagi.


Božićni turnirić i Brzopotezni turnir
U sklopu Zadar Chess Opena održavaju se i dvije manifestacije: Božićni turnirić i Brzopotezni turnir. Božićni turnirić rezerviran je za igrače do 11 godina, a na njemu će nastupiti 60-ak kadeta, od kojih je čak 50 iz ŠK "Casper". Na Brzopoteznom turniru, tzv. "Cugeru", prošle je godine sudjelovalo 55 šahista.

26. travanj 2024 19:45