StoryEditorOCM
SportKAKVU ĆE KLUPSKU BUDUĆNOST IMATI NAJBOLJI NOGOMETAŠ SVIJETA?

Kreće lov na Modrića: Ključna stvar neće biti težina ugovora, već nešto sasvim drugo

Piše Tomislav Juranović / Jutarnji list
2. siječnja 2019. - 20:30
Modrić

“Ono što je zasad sigurno to je da ću član Reala biti do kraja ugovora”, izjavio je Luka Modrić prije dva tjedna u velikom razgovoru za Sportske novosti, odgovarajući na pitanje o svom ugovoru i ljetnom snažnom interesu Intera.

“Odavno sam iskazao želju zadržati se u Realu što je dulje moguće. Nada je, odnosno idealni scenarij, zaključiti karijeru u ovom fantastičnom klubu i gradu. No, brojni drugi su tako mislili pa im se nije ostvarilo, pogotovo ne u godinama u koje sad ja ulazim...”, dodao je i indirektno dao do znanja da je, ipak, sve moguće.

Možda i u svjetlu toga, madridska televizijska postaja Telemadrid donijela je prekjučer informaciju da je Modrić odbio Realovu novu ponudu i da razmatra eventualni odlazak.

Alex Livesey/Getty Images

Getty Images

 

Premda nisu u korelaciji, priče imaju zajednički nazivnik: čovjeka koji je u 2018. osvojio sve što se osvojiti dalo i postao najbolji igrač svijeta, vabe mnogi. A Modriću je cijena itekako narasla, iako je ušao u 34. godinu životu. Uostalom...

- Zašto ne bismo sanjali? Neskriveno želimo Modrića i zašto ne bismo pokušali opet dovesti ga. Mnogi će reći da je to nemoguće, ali danas se u nogometu nikad ne može reći nikad - poručio je Interov sportski direktor Piero Ausilio.

Radi li se samo o božićnoj podgrijanoj sarmi ili nečemu više, iz ovog je rakursa još uvijek nemoguće procijeniti. Pogotovo jer se ni klub, ni igrač nisu službeno očitovali o razgovorima o produljenju i poboljšanju ugovora koji istječe u ljeto 2020. kada će Luka na plećima uz magiju nositi i 35 godina.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 15: Luka Modric of Real Madrid presents his Ballon d'Or Trophy to the crowd prior to the La Liga match between Real Madrid CF and Rayo Vallecano de Madrid at Estadio Santiago Bernabeu on December 15, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)

Denis Doyle/Getty Images / Getty Images

 

Luka Modrić, pogotovo nakon odlaska Cristiana Ronalda, glavni je mezimac izbirljive madridske publike, koja definitivno ne bi Florentinu Perezu oprostila da, nakon Portugalca, ekskluzivnu nogometnu scenu napusti i hrvatski maestro. Dokazuju to i svakodnevne ode na Modrićev račun, kao i odanost publike koja je u njemu prepoznala svog idola, frajera koji se kroz sumnje probio do oltara Najvećih.

Iz tih razloga Perez, pa čak i da misli unovčiti Ballon d’Or dok još može, mora biti mudar. Jer, prosci sve češće kucaju na Realova vrata i Inter, navodno, nije jedini. Iako Inter, realno, Modriću nudi još dvije sezone vrhunskog nogometa u milanskoj nogometnoj katedrali, pa potom i zlatni “penzionerski” ugovor u Kini, gdje bi potom za dvije godine pokazivanja svojih majstorija dobio 20 milijuna eura za “mirnu starost”. Korporacija Suning, koja u vlasništvu drži i Inter i Jiangsu Suning, u prijevodu mu, dakle, za četiri posljednje godine nogometa nudi basnoslovnih 40 milijuna eura...

Luka Modrić / reuters, Sn ilustracija

 

Poznavajući Luku Modrića, međutim, novac nije onaj koji će odrediti njegovu budućnost.

Nakon trijumfalne 2018. Nova godina će, doduše, za kapetana “vatrenih” biti ključna u stvaranju okolnosti završetka karijere u klubu, što mu je najveća želja. No, ako njegova očekivanja budu u neskladu s klupskom politikom, Modrić će otići. Uostalom, Real i nije poznat kao gospodski klub po pitanju svojih zaslužnika, što dokazuju i slučajevi RaulaCasillasaFernanda Hierra, stoga baš nitko ne može staviti ruku u vatru da će Luka Modrić promijeniti ustaljene usude klupske hijerarhije kojoj je na prvom mjestu osvajanje trofeja i kreiranje novih lukrativnih zvijezda, a ne emocionalnost prema onima koji su do jučer činili upravo to. Stoga, proljetni dio sezone, a potom i ljeto bez velikih natjecanja, dojam je, kreirat će posljednju etapu Luke Modrića. Nije tajna da nije pohlepan, da je iznimno zadovoljan svojim primanjima i da nije lik koji će zapaliti na Istok samo kako bi na nogometnom groblju slonova zaradio punu kamaru para.

Luka Modrić u ovoj, slavodobitnoj, ali opet i lagano poodmakloj dobi još uvijek želi igrati na najvišoj razini.

- Osjećam se sjajno i mogu još trajati. Koliko? Ha, možda dvije, tri, četiri, tko zna...

U tome se upravo krije odgovor svih pitanja koja ga zapravo okružuju još od ljeta i činjenice da je preko noći postao jedna od najvećih zvijezda prijelaznog roka. Ako mu, naime, Real neće moći obećati ili dati igrački status koji ima, Modrić će, gotovo sigurno, tražiti novo rješenje. Inter, neki od Manchestera ili netko četvrti, manje je važno. Važno je da kao nositelj svih svjetskih lauda ne kani pasti u zaborav. Tome, konačno, kao jasan argument stoji i nastavak igranja za reprezentaciju gdje i nakon Mundijala ima jasnu ambiciju biti lider “vatrenih”, kao i novih reprezentativnih snova. Ključ cijele priče nije u novcu, već - statusu, kao i Realovu programu: ima li u njemu i dalje mjesta za Modrića, koji je ove sezone kasno zapalio motore, no tome je definitivno razlog i stresna te duga sezona u kojoj je igrao i finale LP-a, kao i finale SP-a. Modrićevo tijelo je moralo odgovoriti na te napore, ali njegova konzistentnost i rad utječu na dugi vijek trajanja. Budući da ne misli da je rekao svoje, brak Luke i Reala neće ovisiti o doti, već o kvaliteti odnosa. I to je jedina istina svih spekulacija, pišu Sportske Novosti.

18. travanj 2024 06:29