StoryEditorOCM
SportFOTO: 25. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI 'ZADAR OPEN'

Indijci vole Zadar: Čuli smo da je Modrić odavde pa smo i radi toga došli igrati

8. siječnja 2019. - 12:26
sah12-211218

Slavljenički 25.međunarodni šahovski turnir Zadar – Open, potvrdio je svoje mjesto na svjetskoj "crno – bijeloj" ploči, 154 igrača iz 22 federacije sudjelovalo je na turniru koji godinama slovi za jedan od jačih. Neponovljiv i jedinstven igrački uzorak proveo je sedam zadarskih prosinačkih dana u borbi dostojnoj najvećih antičkih kroničara. U tom čudnovatom mnoštvu bilo je devet velemajstora, dvadeset međunarodnih majstora i nekoliko vrhunskih mladih igrača, koji su uz veliki broj odličnih kadeta i prekaljenih veterana ovom turniru dali poseban pečat.

Na svijetu je puno velikih, poznatijih i bogatijih šahovskih turnira, ali ni jedan se ne može podičiti duhom kakvog njeguje Zadar Open. Najveće zasluge za to ima duša ovog turnira, Veljko Šagi, čovjek koji je praktički dvadeset četiri sata bio na raspolaganju, ne samo igračima nego i medijima.

- Nama koji smo praktički cijelu godinu pripremali turnir, najveće pohvale stigle su od igrača koji nisu imali ni najmanju zamjerku, jer smo uložili podosta truda da sve bude na svome mjestu. Njihove čestitke, te divljenje našem Zadru i njegovim ljepotama, koje su u slobodno vrijeme mogli obići, veliko su priznanje za posao koji naoko izgleda kao "običan dan u uredu", međutim, priča ima svoju širinu i dubinu. Nisu u pitanju samo potezi na šahovskoj ploči, nego je valjalo posložiti sve da igrači sačuvaju energiju za mečeve koji su ispred njih. Ono što nikako ne smijem zaboraviti jest činjenica da smo nastavili tradiciju koju su započeli iznimno značajni šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul – veli Šagi senior.

Gledati onako sa strane, doista, stječe se dojam kako to i nije nekakav posao, jer šahisti sami po sebi nisu neke zahtjevne osobe, oni su u svojem svijetu... Ali, ako i najmanja sitnica nije dovedena do savršenstva sve lakoćom padne u vodu. K tomu, Zadrani su dvadesetpet godina "unutra" i o njima se sve zna, onda ne čudi što svake godine dolaze neki novi ljudi kako je to u gradu u kojem se ova drevna igra prema nekim zabilježbama igra od 1385. godine...Nije malo!

- Mi nudimo i tu posebnost naše prošlosti, čime se rijetki mogu pohvaliti, zato Zadar – Open ima veliki ugled u svijetu. Osobno, 21. godinu sam unutra, nekad kao igrač danas pak sudac na turniru i uvijek doživim isto – oduševljene sudionika! Eh, to je ono što nas stalno tjera da budemo sve bolji. Istina, dugo godina smo bili turnir broj jedan u regiji, međutim, uvelike su ojačali, Sarajevo i Zagreb, uglavnom o broju igrača, ali prema njihovom rejtingu držim da smo i dalje na samom vrhu. Svi hrvatski velemajstori su barem jednom igrali u Zadru – podsjetio je Franko Martinović.

Uvijek je kaše organizirati prvi turnir, ali idućih dvadesetčetiri, stvarno moraš biti poseban da "vrijeme za partiju" ne iscuri.

- Ne znam kako bismo sve ovo odrađivali da nije Grada Zadra i Turističke zajednice Zadar, kao i gradske prijevozničke tvrtke Liburnija. Ali, pronađe se i poneki sponzor, istina u manjoj mjeri, međutim, ako vam zadarski hoteli za sudionike ponude niže cijena onda je to velika stvar za nas organizatore. Ako na sve pridodamo činjenicu da uz dva seniorska turnira imamo i "turnirić", što praktički znači da imamo igrače od četvrte do 94 godine. I još nešto, naš turnir uživo se pratilo u svim zemljama sudionicama, znači 27 stolova i svaki potez gledao je cijeli svijet. Zapravo, Internet, portali, napose oni šahovski pomogli su nam da dodatno motiviramo igrače za dolazak u Zadar – veli Franko Šagi junior.

Zadranima se ove godine kao problme pojavila činjenica da u isto vrijeme svoje nacionalno prvenstvo imaju Slovenija, Austrija i Njemačka odakle su godinama stizali najbolji...Ali ni to ih nije izbacilo iz ravnoteže jer su stigli novi šahisti sa svih kontinenata i brojnih zemalja. Primjetan je veliki broj Indijaca, njih jedanaest stiglo je na poprište zadarskog turnira u Hotel Kolovare....

- Nekako su stidljivo krenuli prije dvije godine, imali smo samo jednoga Inidijca, a dobro se zna kako je to njihov nacionalni sport, uostalom bili su svjetski prvaci. Onda se od tog prvoga sudionika pokrenula pozitivna priča, pa se i drugima Zadar učinio jako zanimljivim – veli Martinović.

Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, od čega dvije tisuće ide prvoplasiranom na A-turniru, ostalo, odnosno veći dio otpada na "prvu grupu", dok je jedan dio odvojen i za sudionike B – turnira. Ono što čini specifičnost turnira je
Zadar Chess Open, naime, radi se o pravilu koje je uvedeno prošle godine, a to je da šahisti za vrijeme igre ne smiju ponuditi remi.

– Takvo je pravilo dosta rijetko u svijetu, a u Hrvatskoj smo jedinstveni po tome – zaključio je Veljko Šagi.

Novac nije bio presudan za dolazak Indijaca, jer kako su nam kazali njima je na prvome mjestu izazov kojeg su pronašli baš u Zadru.

- O turniru smo čuli sve najbolje, ne samo od našeg kolege koji je u Hrvatskoj bio prije dvije godine, nego kroz naše odlaske u druge zemlje. Svi pričaju lijepo o Zadru, koji uz šahovski turnir nudi i mogućnost obilaska grada koji nudi svoju priču. Odlično su prožeti povijest i moderno doba, uostalom, čuli smo da je Zadar bio proglašen najboljom turističkom destinacijom i da je u ovom gradu svoju nogometnu karijeru započeo Luka Modrić najbolji nogometaš svijeta. Domaćini su nam puno pričali o košarci koja je u vašoj zemlji počela upravo na ovim prostorima. Zapravo, znam da je naš grad domaćin u biti sportski grad, čemu pripada i šah – srdačno je govorio Jena Rakesh Kumar i hitro odjurio za stol kako bi odigrao važnu partiju , pa čak nije mogao pričekati dolazak fotografa. Pojasnio nam je kako se i ne voli baš slikavati, nego mu je milije biti uz šahovske figure.

Poredak A - skupine
1. Marcin Krzyzahowski (Poljska)
2. Artem Omelja (Ukrajina)
3. Nikola Đukić (Crna Gora)
4. Ante Brkić (Hrvatska)
5. Jena Rakesh Kumar (Indija)
6. Leon Livaić (Hrvatska)
7. Dragiša Blagojević (Crna Gora)
8. Ibro Šarić (Bosna i Hercegovina)
9. Robert Lončar (Hrvatska)
10. Saša Martinović (Hrvatska)
16. travanj 2024 17:44