StoryEditorOCM
SportNA DANAŠNJI DAN PRIJE 103 GODINE ROĐEN JE JEDAN OD NAJVEĆIH ZADARSKIH NOGOMETAŠA

Živio je na Voštarnici, nastupio je na Olimpijadi, a po njemu se zove nogometna škola Dinama i jedno igralište u Zagrebu

Piše Zadarski.hr
17. siječnja 2019. - 13:14
kacian

Olimpijske igre poslije prisilnoga prekida zbog Drugoga svjetskoga rata nastavile su se održavati godine 1948. Tada je Olimpijada održana u Londonu, a na njoj je bio i jedan sportaš rođen u Zadru. Riječ je o nogometašu Ratku Kacijanu (17. siječnja 1916. – 18. 6. 1949. u Zagrebu) čiji je otac bio Antonio, poštanski službenik, te majka Marija rođ. Duro. Izvorno obiteljsko prezime jest Kačan, ali se u matičnim knjigama za austrijske uprave u čije je vrijeme službeni jezik bio talijanski, te u drugim spisima, s vremenom pretvorilo u talijanizirani oblik Cacian. Potom, poslije iseljenja te zadarske obitelji s Voštarnice (Cerarije u starijem razgovornom jeziku u Zadru) u obližnji Biograd, na prostor bivše Kraljevine Jugoslavije, prezime je poprimilo i zadržalo oblik Kacian, objavljeno je službenoj WEB stranici Višnjika.

Ratko Kacian nogomet je počeo igrati u Biogradu, u Primorcu, a nastavio u Osvitu u Šibeniku gdje je obitelj otišla živjeti. Poslije nekog vremena Ratko je otišao u Zagreb i tamo pristupio HAŠK-u, kako se navodi za 12 tisuća onodobnih dinara, koji je 1937/38 bio prvak Kraljevine Jugoslavije. Između 1940. i 1943. Ratko Kacian je igrao za reprezentaciju Hrvatske, a jedno je vrijeme nastupao za splitski Hajduk s kojim je bio i prvak Banovine Hrvatske 1940/41. Vratio se iz Hajduka u HAŠK , a kad je 1945. utemeljen NK Dinamo postao je njegov član s kojim je bio prvak države 1947/48, odmah i reprezentativac tadašnje Jugoslavije koja je u Londonu osvojila srebrnu medalju.

Bio je vrhunski igrač koji je bez poteškoća pokrivao mjesto veznoga igrača, tzv. spojke, ili napadača. Kako je svojedobno prepričavao prof. Berislav Maričić, Ratkova prezentacija nogometne igre počivala je na čudesnoj tehnici, sjajnim psihofizičkim sposobnostima, gotovo idealnom pregledu igre, nesebičnim dodavanjem lopte suigračima, nenadmašnoj organizaciji, a kad je trebalo i na realizaciji. Nastupao je i u NK-u Milicionar iz Zagreba i bio trener, te jedno vrijeme i trener poslije u Dinamu. Bio je zaposlen u zagrebačkoj V. muškoj gimnaziji gdje je predavao tjelesni odgoj.

Ratko Kacian pokopan je u Zagrebu. NK Dinamo je svoju novoutemeljenu školu nogometa nazvao Hitrec – Kacian, (i) prema Ici Hitrecu s kojim je Ratko svojedobno igrao. Tako se zove i jedan nogometni teren u Maksimiru.


 

19. travanj 2024 18:50