StoryEditorOCM
SportNAPOKON BOD NA GOSTOVANJU

Čudesni bluzer Božo Deša slomio »otok« i donio preokret sa zadnjim valjanjima

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
10. veljače 2019. - 21:59
IMG_005.JPG

 

Napokon! Bod s gostovanja kod cetinskog Otoka osvojen u 10. kolu Druge Hrvatske boćarske lige prvi je gostujući bod ove sezone, a osvojen je u dramatičnoj završnici susreta. Bilo je 10:8 na semaforu za Cetinjane kada su se na zogovima sinjskog boćališta još igrali susreti u trojkama i pojedincu. Virska fantastična trojka Darko Bašić, Toni Kapović i Nedo Buškulić imala je jednu ruku prije kraja visoku i nedostižnu prednost (11:3), pa se već pisalo 10:10 u susretu, dok je Božo Deša protiv domaćeg alkarskog momka Ivana Bilokapića gubio 6:11 u pojedincu. U tom meču tinjala je za virskog boćara samo tanka nada, jer nadoknaditi pet punata zaostatka u dvije ruke – ravno je čudu. No ponekad se čudo zove Božo Deša. Prvo je virski Bluzer smanjio na 8:11, pa s puntom na zogu u posljednjoj ruci zavaljao još dvije boće u 20 centimetara za remi u svom susretu i konačnih 11:11.

- Uspio sam preokrenuti rezultat i u posljednjoj ruci uhvatiti tri punta, pa čak i pet sekundi prije kraja valjati boću za pobjedu, ali nisam uspio. No i ovako je ispalo sjajno. Bod je zasluženo osvojen jer smo svi odigrali jako dobro i motivirano, pa ne bih sebe izdvajao i stavljao u prvi plan - kaže Deša kojemu sportska skromnost i maniri ne dopuštaju let iznad kolektiva. Nama zato nitko ne brani počastiti virskog Bluzera ukrasnim pridjevom – čudesni.

- Tako je ispalo jer sam najduže igrao meč, a sjajna trojka sastavljena od igrača koji inače ne igraju zajedno u kombinaciji, već je odradila posao. Zbilja smo svi odigrali maksimalno - podcrtava Deša veliki uspjeh na sinjskom boćalištu. Zaista, Bašić, mlađi Kapović i veteran Buškulić pomeli su Cetinjane Ivana Bašića, Miroslava Jukića i Ivana Katića 13:3, a prethodno su wunderkind Ante Nemarić i voditelj Igor Vučetić dobili Darija Radoševića i Marinka Norca-Kevu u krugu u paru s tijesnih 28:27. Tu je zapravo počeo preokret jer je u krugu Marjan Bukvić izgubio od Dinka Botice 16:24, čime su domaćini na nanometar razmaka bili udaljeni od pobjede. Na njihovu nesreću, do kraja meča slušao se virski bluz.

- Za nas je ovo veliki bod koji nam jamči opstanak, dok je Sinjanima mali jer ih dovodi u tešku situaciju. No mi smo momčad za sam vrh Druge lige, pa ostajem pri onomu što sam već kazao: na kraju ćemo bit treći - dodaje čovjek odluke. O značaju osvojenog boda na gostovanju i teškom ispitu na kojemu je virska squadra položila diplomski, najviše govori činjenica kako je ovih 11:11 ostvareno bez najboljeg ovosezonskog igrača Antonija Bilosnića, dvoje izbijača Zorana Marka Kokića i Luke Buterina te kapetana Ante Kapovića koji je zbog zdravstvenih problema još uvijek izvan stroja. Zato su u prvoj ruci posao vrhunski odradili Deša i Vučetić u paru protiv Jukića i Norca-Keve (13:8) te trojka Kapović, Buškulić i Željan Soldo, također s 13:8 protiv otočkog Bašića, Katića i Milivoja Milanovića-Litre. Virski Bašić u pojedincu protiv Botice zabilježio je najteži ovosezonski poraz (1:13), a kapitulaciju je potpisala i kombinacija u paru Bukvić i Nemarić (5:12) protiv Bilokapića i Radoševića. U brzinskom izbijanju Nemarić je imao solidnih 33 punata, ali je Botica gađao fantastičnih 37/41 (90,2 posto), Bašić je potom u preciznom demolirao Norca-Kevu s 22:9, dok je štafeta imala više revijalnu nego natjecateljsku zadaću – Bukvić i Kapović gađali su 20/40, a Bilokapić i Bašić 37/50. Sve ovo govori kako su Virani još jednom bili jako blizu osvajanja kompletnog plijena, i to bez četvorice igrača od kojih su trojica starteri prve ruke. Nije dakle prvi put da su Virani nekompletni išli na gostujuće utakmice, ali su napokon iz petog pokušaja ušićarili taj mali-veliki bod i prekinuli niz poraza.

- Bili smo već blizu gostujućim trijumfima, i to ne samo jednom. Mogli smo imati još dvije pobjede pa bi se borili za naslov prvaka, no svejedno smo pokazali kako smo najkompletnija momčad u Drugoj ligi. To nam svi priznaju, jer nitko nema takvu širinu u rosteru kakvu mi imamo. Ove godine morat ćemo se u datim okolnostima zadovoljiti plasmanom pri vrhu, ali za sljedeću sezonu neke stvari trebamo dogovoriti i posložiti ukoliko želimo naslov. Moramo biti kompletni na svim utakmicama - ističe Deša. Još se jedna stvar iskristalizirala: Bluzeri sve bolje valjaju i mogu se u kombiniranju sastava više osloniti na rezerviste, a pokazuje to i uspješni nastup kod Otoka. Više treninga i više utakmica očito pali ovogodišnji virski dizelski boćarski stroj, pa je za očekivati sve bolja izdanja Bluzera kako sezona bude odmicala. Dolazi sada HE Dubrovnik, potom se u 12. kolu ide Župi dubrovačkoj, pa kao šlag na torti već početkom ožujka dolazi vodeći Primošten. U tom derbiju pokazat će se od kakvog su materijala virski boćari i najveći ovogodišnji favoriti za naslov iz Primoštena. U Šibeniku je bila laka i uvjerljiva pobjeda primoštenskih narančastih, ali u Crvenim kućama svirat će neke druge violine.

 

Druga HBL, južna skupina. Utakmica 10. kola

BK »OTOK« - BK »VIR« 11:11 (4:4, 4:2, 3:5)
Sinj. Boćalište u Sinju. Utakmica 10. kola Druge HBL, jug. BK »Otok« – BK »Vir« 11:11. Gledatelja: 50. Suci: Petar Caktaš, Ante Maleš.

POJEDINAC: Dinko Botica - Darko Bašić 13:1. PAR KLASIČNO: Ivan Bilokapić, Dario Radošević - Marjan Bukvić, Ante Nemarić 12:5. Miroslav Jukić, Marinko Norac-Kevo - Božo Deša, Igor Vučetić 8:13. TROJKA: Ivan Bašić, Milivoj Milanović-Litre, Ivan Katić - Toni Kapović, Nediljko Buškulić, Željan Soldo 8:13. 
BRZINSKO: Dinko Botica - Ante Nemarić 37-33. Botica 37/41 (90,2 %). Nemarić 33/43 (76,7%).
PRECIZNO: Marinko Norac-Kevo - Darko Bašić 9:22. Norac-Kevo: 1,4,4 (3/11). Bašić: 2,5,3,4,3,5 (6/11).

ŠTAFETNO: Ivan Bilokapić, Ivan Bašić - Marjan Bukvić, Toni Kapović 37:20. Bilokapić, Bašić 37/50 (74%). Bukvić, Kapović 20/40 (50%).  
POJEDINAC: Ivan Bilokapić - Božo Deša 11:11. PAR-KRUG: Marinko Norac-Kevo, Dario Radošević - Ante Nemarić, Igor Vučetić 27:28. KRUG: Dinko Botica - Marjan Bukvić 24:16. TROJKA: Miroslav Jukić, Ivan Bašić, Ivan Katić - Darko Bašić, Toni Kapović, Nediljko Buškulić 3:13.

16. travanj 2024 13:43