StoryEditorOCM
SportREZIME PORAZA OD CIBONE U KUPU KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Suci ili skretničari?

15. veljače 2019. - 18:35
6T7A0552-1440x960

Svi smo griješili! Ovim je zaključkom Ante Nazor, trener Zadra, podrctao poraz svoje momčadi protiv Cibone i (ne)svjesno u priču uključio uglavnom sve sudionike polufinalnog dvoboja u Kupu Krešimira Ćosića i tako otvorio "pandorinu kutiju" sumnji na suđenje i njihovo bahato ponašanje.

Istina, Nazor ni "zucno" nije o bilo kojoj drugoj temi nego igri momčadi, ali se između redaka, znam, pročitati se dade, ili pak može ugledati siva boja "skretničara". A znamo što rade ljudi u željezničkom prometu kojima je po zvanju skretničar radno mjesto. Oni pošteno i prema pravilima struke usmjeravaju vlakove prema unaprijed zacrtanom redu vožnje. Što rade košarkaški "skretničari"? Oni, čini mi se već prije podbacivanja lopte, odnosno, početka utakmice utakmice znaju u kojem smjeru (ne)žele, što se kasnije pokazalo i točnim voditi neku utakmicu. I time čine izravnu štetu košarci, o čemu se nedvojbeno razgovaralo na tribinam i hodnicima Gripa koje su u svojoj utrobi kroz bogatu povijest vidjele svega i svačega. I nitko od viđenih "skretničara" ni u ne daj Bože ludilu, ne bi se mogli braniti riječima: " Što se Zadrani imaju buniti, gubili su dvadeset razlike, pa su htjeli pobijediti?" Ili: " Tko im je kriv što se Lovre Bašić, poskliznuo u trenutku kad nije trebao!"

Ali se zato svi koji su svjedočili ogledu Zadra i Cibone, pitaju kako se to preko noći promjenio kriterij suđenja kad je riječ o Luki Žoriću. Odmah u startu valja odbaciti bilo kakvo odobravanje njegovog "nogometanja" s loptom, zbog čega je ni manje ni više zaradio isključenje i put na tribine. Tamo ga je smirivao Nikša Prkačin zadrti Cibonaš koji je u svojoj zanimljivoj karijeri zasigurno imao sličnih ispada. Vratimo se na Žorića i činjenicu da se otkako je promijeno dres, odnosno, došao u Zadar i nije želio ostati u Ciboni, odjednom, prometnuo u "nevaljalca" koji ljuti suce.

Nije teško odvrtjeti sve Žorićeve filmove u dresu Cibone i raščlaniti sve sudačke odluke kojima ga se dok je bio "vuk s Tuškanca" štitilo kao "ličkog medvjeda"! Tko ga je smio pogledati? Nitko. Jer je slijedila kazna " skretničara"! Otkako se preselio na Višnjik, zaradio je više tehničkih pogrešaka nego u cijeloj karijeri, a nikad manje prekršaja nije svirano na njemu. A nema tko ga ne lupa! I onda Žorićevu sliku prebacimo na Maria Littlea, čovjeka koji je "skrenuo" utakmicu mimo odobrenja "skretničara", koji pak silne udarce po cijelom tijelu nisu baš mogli tek tako previdjeti.

I kad je slobodna bacanja zabijao sto posto, tko zna što je prolazilo kroz glavu samodopadnim likovima u sivom, koji su prethodno zažmirili na namjeran prekršaj Roka Rogića na Littleu. Amerikanac se dosjetio kako bi bilo dobro promašiti jedno od dva bacanja zadnja njegova bacanja i tako produžiti Zadrovu nadu. Ali, nije uspio u naumu, sviran mu je prijestup kojeg nitko nije vidio nego "trio Rio"!

A pravila jasno kažu da igrač: " Ne smije dodirnuti crtu slobodnih bacanja ili ući u polje ograničenja dok lopta ne uđe u koš ili dodirne obruč!" Iako sve bijaše odrađeno prema pravilima, koja očito ne vrijede za svakoga isto, Zadar i Dalmacija ostadoše bez finale Kupa " Krešimira Ćosića". A Gripe će svjedočiti tramvajskom derbiju, jer su "skretničari" tako vodili košarkašku kompoziciju! Nije ovo dobro, nažalost ni prvi put, vjerujem ni posljednji da "svirci" sviraju kako im se svide "mlada ili mladoženja"!

25. travanj 2024 19:13