KONFERENCIJA ZA NOVINARE U NK ZADAR Ćustić: Svi naši troškovi bit će predočeni javnosti

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U NK ZADAR

Stanovi su kada je nogomet u pitanju doživio određene pomake s ciljem povratka u razred najboljih, međutim, bez financijskih "injekcija", to nije moguće očekivati.Istina, nitko ni ne žuri previše. Ali, više od sportskih rezultata, "kočnice" za korak prema gore čine dugovanja iz ranijeg razdoblja poslovanja kluba.

Stoga je Svetko Ćustić, direktor Nogometnog kluba Zadar , odlučio javnosti predočiti analizu zatečenog stanja i odrađenog posla , počevši od rujna 2016.godine. Iz dokumenta kojeg su novinari dobili u ruke vidljivo je ponajprije što je zatečeno. U kratkim crtama, račun kluba bio je u blokadi, dugovi prema službenim osobama HNS-a, koji su onemogućavali početak natjecanja, Arbitraže s bivšim igračima zbog neisplaćenih plaća, dugovi prema dobavljačima koji su onemogućavali rad klub, sustav klupskog računovodstva u kolapsu , te neredovite isplate plaće zaposlenicima.

-Ali je puno toga u odnosu na zatečeno , učinjeno i dovedeno u stanje kakvo treba biti u svakom normalnom klubu, istaknuo je Ćustić, te nastavio

- Bez pomoći Grada Zadra ne bismo mogli ništa napraviti, istina, očekujemo dodatnu ruku pomoći, jer vjerujem da prepoznaju što je napravljeno i koje su naše namjere i ciljevi u koje ulažemo velike napore. Javnost mora znati gdje i zašto se troše novci iz proračuna , zato i jesmo sazvali ovu press konferenciju kako bi podastrijeli rezultate našeg rada. I ovu praksu ćemo pretvoriti u tradiciju, nema više povratka na staro - veli Ćustić.

Kroz izvješće je vidljivo da su na dan 4. listopada, 2016. na naplatu stigle ovrhe uglavnom vezano uz obveze prema Državnom proračunu, Porezima , ali i nekim poduzećima, sve skupa je isplaćeno 735.408, 14 kuna. Podimirena su i neka druga dugovanja nastala do rujna 2016.godine, u ukupnom iznosu od 536.149, 91 kunu. Međutim, ostala su nepodmirena veća dugovanja također nastala u spomenutim razdoblju u iznosu od 1.174.401,69 kuna i odnose se na Vodovod( 379.401,69 ) , Liburniju ( 400.000,oo) i Hotel Kolovare ( 395.000,00).

-Moram istaknuti kako je sa svima njima napravljen plan i modeli otplate tako da ćemo do lipe podmiriti naše obveze, nitko neće biti oštećen, zato dugujem zahvalnost svima što su iskazali razumijevanje- kazao je Ćustić.

Nadalje, dugovanja prema igračima i trenerima do 2016. godine nisu mala, odnosno, početni dug je 2.975.430,00 kuna, isplaćeno je 308.850,00 kuna, dok su neki igrači oprostili potraživanja u iznosu od 585.000 , 00 kuna, znači preostalo za otplatu je 2.081.580,00 kuna.

-Kad se zbroji što je uplaćeno onda je to u iznosu od 1.580.407,00 kuna. Moram istaknuti kako su dvojica igrača na popisu u cijelosti umanjili svoja potraživanja, ( Želimir Terkeš ( 170.000,00 kn i Roberto Viduka 200.000,00 kn op.p.), jer su prepoznali nas koji smo došli u klub, da želimo napraviti dobar posao. Za preostala dugovanja prema igračima, postignut je dogovor o načinu kako ćemo to podmiriti, nešto ćemo rješiti vjerujem ovih dana, istina, ostaje nam još razgovor s gospodinom Igorom Štimcem. Ono što je u ovom trenutku predstavlja najveći problem jesu potraživanja Ferde Milina( 100.000,00 kn) i Joška Španjića(150.000,00), koji su spor dobili na Županijskom sudu u Zagrebu, odnosno, Vrhovnom sudu. Vjerujem da ćemo i tu pronaći model, jer držim da sve skupa nije dobro za naš klub,ali ni za njih – zbori Ćustić, koji je još kazao kako za normalno funkioniranje kluba koji se natječe u Drugoj HNL te ima obveze u natjecanjima mlađih uzrasta, potrebno tri milijuna kuna, ne računajući ranije spomenute obveze nstale prije 2016.godine.

Iz gradskog proračuna za ovu godinu dobili smo milijun kuna, međutim, isplaćena je prva tranša u iznosu od 250.000, oo kuna, nadamo se uskoro i drugoj. Uglavnom, u ovom trenutku nismo u blokadi i možemo raditi , jest prije nekih deesetak dana blokada je bila u iznosu od 150.000, 00 kuna, no pronađeno je zajedničko rješenje toga. Unatoč svim problemima vjerujem da uz pomoć Garada možemo stabilizitati klub i vratiti ga , odnosno, ostaviti u Prvoj ligi. Usput očekujemo da se riješi i pitanje 35 posto dionica koje su u " zraku", ali se zna tko je vlasnik toga - zaključio je Ćustić.

 

Naslovnica Sport