StoryEditorOCM
SportFOTO: NAKON SKORO DVIJE GODINE NEPOBJEDIVOSTI VIRSKI SU BOĆARI IZGUBILI OD ŠAMPIONA IZ PRIMOŠTENA

Bašić svoje pobjede posvetio Krnčeviću, Virani više nisu mogli - bili mekani kao plišani Zdravoljupci i nedovoljno hrabri

Piše Kažimir Škrbić / VIRSKI LIST
5. ožujka 2019. - 09:45
IMG_0699.JPG

Dugo, zaista dugo trajao je niz nepobjedivosti virskih boćarskih Bluzera na svojim domaćim boćalištima uz virski Muja i zadarskim Crvenim kućama, i tko zna kada bi završio da iz pravca Šibenika u subotu nije protutnjao primoštenski boćarski express! U travnju 2017. Virani su posljednji put izgubili domaću utakmicu, a u međuvremenu su nanizali 19 utakmica bez izgubljenog boda.

Čekala se 20. uzastopna pobjeda, ali lideri Druge HBL u narančastom pobijedili su Vir 13:9 i sada s 34 boda, čak 10 više od drugoplasiranih Rašičana ili 12 više od četvrtih Virana, pakiraju kufere s naljepnicom Prva HBL. Doduše, ta se činjenica znala i prije meča u Crvenim kućama. Sjajni Primoštenci sinoć su je napokon pečatirali, uručili na knjiženje i poslali na adresu Hrvatskog boćarskog saveza.

- Prvaci smo, gotovo je - tako je legendarni Ante Papak kratko opisao primoštenske klupske novosti. Bio je silno motiviran, pa smo uživali u izvedbi. U paru s Denisom Galešićem rastavio je Antonija Bilosnića i Igora Vučetića na vodik i kisik, da bi potom u brzinskom izbijanju - lagan kao leptir i još uvijek opak kao jato stršljenova - pogodio nevjerojatnih 46 boći iz 52 pokušaja, ali su mu suđeni prijestupi kod izbačaja što je stvorilo popriličnu zbrku.

Publika se podignula na noge, pozdravila je velikana hrvatskog boćanja, jer je bez obzira na upisani rezultat (41 pogodak) to bila boćarska svirka poput Chopina.

Drugi junak večeri, iako u momčadi poraženih, bio je virski as Darko Bašić. Nadahnut kao antički junak, pobijedio je najboljeg igrača lige Renata Markoča prvo u pojedincu (13:4), potom u preciznom izbijanju (13:7), da bi svoj epski nastup zaokružio trećom pobjedom u krugu protiv Valentina Marinova (23:14). Donio je Viru 6 bodova u susretu od 9 ukupno, ali uz virtuoza Bašića nije bilo gudača i puhača da Bluzeri zasviraju kao orkestar. - Ove pobjede posvećujem Vlatku Krnčeviću. Bilo je to za našeg Vladu - objasnio ie Bašić svoj boćarski performans.

Iako se u trećoj ruci Viranima ukazao tračak nade da mogu do boda protiv sjajnih Primoštenaca, pa čak i do trijumfa, susret je praktično odlučen u prvoj ruci. Tamo gdje se očekivala dominacija domaće momčadi, gosti su napravili višak (6:2), dok je na disciplinama tapeta - najvećem adutu Primoštenaca - Vir liderima uspio poravnati mjeru (3:3).

U posljednju ruku susreta Bluzeri su tako ušli sa zaostatkom 5:9, ali je Bašić nakon kruga smanjio na 7:9. I onda drama: trojka Zoran Marko Kokić, Božo Deša i Marjan Bukvić preokrenula je početni zaostatak te uplovila prema pobjedi (13:7), par u krugu Antonio Bilosnić i Ante Nemarić držao je samo punat manjka polovicom meča, dok je Vučetić u pojedincu imao 7:0 protiv Marina Huljeva.

Mirisao je preokret, ali znate kako to ide s Gulom: efektan, perfektan ili defektan. Od gubitka 0:7 Huljev je napravio 10 uzastopnih punata i stvari priveo kraju (12:11).

- Ne znam što mi je bilo. Kao da je nakon vodstva od 7:0 vrag ušao u mene. Nakon preokreta, nisam više mogao nadoknaditi razliku - objasnio je voditelj virske momčadi kako se osjećao nakon što je bio na milimetar od trijumfa. T

oliko je također nedostajalo paru Bilosnić i Nemarić protiv sjajnih Darka Markoča i Jere Miliše, no Primoštenci su napravili posao kada je trebalo, kao i u prvoj ruci, pa je njihova pobjeda zaslužena i muški izborena. Virani su bili mekani kao plišani Zdravoljupci i nedovoljno hrabri za više od pristojnog poraza, dok su narančasti izašli s prvoligaškim stavom. Sreća tada pokaže kako voli one koji žele pobjeđivati.

 

Druga HBL, južna skupina. Utakmica 13. kola

BK VIR - BK PRIMOŠTEN 9:13 (2:6, 3:3, 4:4)

Zadar. Boćalište u Crvenim kućama. Utakmica 13. kola Druge HBL, jug. BK  Vir - BK Primošten 9:13. Gledatelja: 80. Suci: Ivica Bilosnić, Boris Čanković.

POJEDINAC: Darko Bašić - Renato Markoč 13:4. PAR KLASIČNO: Zoran Kokić, Marjan Bukvić - Darko Markoč, Jere Miliša 4:13. Antonio Bilosnić, Igor Vučetić - Ante Papak, Denis Galešić 3:13. TROJKA: Božo Deša, Luka Buterin, Ante Nemarić - Marin Huljev, Ivan Prgin, Mario Vukman 3:11.

BRZINSKO: Ante Nemarić - Ante Papak 29:41. Nemarić 29/43 (67,4%). Papak 41/47 (87,2%). PRECIZNO: Darko Bašić - Renato Markoč 13:7. Bašić 5/11 (1,2,4,3,3). Markoč 2/11 (2,5). ŠTAFETNO: Antonio Bilosnić, Luka Buterin - Ante Papak, Denis Galešić 43:43. Bilosnić, Buterin 43/52 (82,7%). Papak, Galešić 43/55 (78,2%).

POJEDINAC: Igor Vučetić - Marin Huljev 11:12. PAR-KRUG: Antonio Bilosnić, Ante Nemarić - Darko Markoč, Jere Miliša 28:30. KRUG: Darko Bašić - Valentino Marinov 23:14. TROJKA: Zoran Marko Kokić, Božo Deša, Marjan Bukvić - Renato Markoč, Denis Galešić, Ivan Prgin 13:7.

Minuta šutnje za Vladu Krnčevića

Derbi sezone počeo je minutom šutnje. Počast je odana Vlatku Krnčeviću, jednom od osnivača Boćarskog kluba Vir i dugogodišnjem igraču koji se, nakon 24 godine igranja, oprostio od boćanja 2009. godine. Zauvijek nas je napustio 26. veljače 2019. godine. Nesretni niz se tako nastavio; otišli su prvi predsjednik BK Vir Joso Gržeta, najdugovječniji klupski predsjednik i doajen virskog sporta Tomislav Bašić, legendarni boćar Ive Bašić, a sada i njegov suigrač Vlado Krnčević.

 

Nikad posvećeniji i intenzivniji Bašićev nastup

Nikad tako koncentriran i intenzivan nastup nije imao Darko Bašić kao u subotu protiv Primoštena. Vidjeli smo ga na prvenstvima Hrvatske kada je osvajao medalje, uživali u njegovim izdanjima kada se kitio županijskim medaljama i naslovima, ali pravu posvećenost - ravnu prvom srebru s PH kada je vukao sebe i Igora Vučetića - doživjeli smo protiv Renata Markoča u pojedincu i preciznom izbijanju te u posljednjoj ruci u krugu kada je na suprotnoj strani stajao Valentino Marinov. Bašić je bio neumoljiv, hrabar i kvalitetan. Bilo je to za preminulog legendarnog virskog boćara Vladu Krnčevića. Dosadašnji MVP Druge Hrvatske boćarske lige - Markoč - nije u tim utakmicama mogao ništa.

- Sjajan igrač i čovjek. Iznimno ga cijenim - kazao je Bašić za primoštenskog boćara koji ove sezone u 36 nastupa u disciplinama ima fantastičnih 27 pobjeda i 5 remija, odnosno 59 osvojenih bodova od 72 moguća (81,9 posto). U trojkama i krugu je bez poraza, u parovima ima samo jedan, dok je u preciznom izbijanju uz 10 pobjeda i jednu neodlučenu utakmicu, također samo jednom poražen. Dva puta je dosad izgubio u pojednicu, ali uz 6 pobjeda. Crvene kuće i Bašića pamtit će ove sezone kao neprelaznu prepreku.

 

Nestali su Bilosnić, Kokić, Bukvić...

Nestao je najbolji ovosezonski virski boćar Antonio Bilosnić na posljednje 3 utakmice. Upisao je čak 6 poraza uz dvije pobjede u brzinskom izbijanju te jedan remi u istoj disciplini. Doduše, neodlučeno 43:43 s Lukom Buterinom protiv Ante Papka i Denisa Galešića spada u domenu velikog uspjeha, jer primoštenski hiperdinamični duo ove sezone nije izgubio niti bod do susreta s Viranima. Imali su Papak i Galešić čistih 11-0 uz 44,9 prosječno pogođenih boći po susretu i rekord lige 52/55. No Bilosnić je gubio susrete u pojedincu, paru i paru u krugu.

- Nisam tu. Umoran sam i ne osjećam se dobro. Sada mi je došla i priprema pira, pa ne mogu biti potpuno koncentriran. Ipak je najvažnije da smo osigurali opstanak - ističe Antonio razloge slabijih izdanja posljednjih tjedana.

Bolji rezultat nemaju ni Marko Kokić i Marjan Bukvić u paru. Nekad najubojitiji par lige ispario je sa zogova: Bukvić ima 1-4 na posljednjih 5 utakmica, a Kokić 1-3. Osam punata u igri najviše je što su Marko i Marjan u tom vremenu napravili, a nakon poraza od primoštenskog para nisu se međusobno ni rukovali. Izgledalo je kao - oproštajni pozdrav.

- Predali smo se duhom kod 4:6, ali se tu utakmica ne prestaje igrati. Niti igramo, niti treniramo. Primošten je jednostavno bio bolji - sažeo je Kokić situaciju sa zoga.

 U trećoj ruci susreta ponovno su nastupili zajedno s Božom Dešom u trojkama i dobili 13:7.

 

19. travanj 2024 06:36