StoryEditorOCM
SportNITI JEDNA REPREZENTACIJA SVIJETA OVO NE BI IZDRŽALA!

Dalić ostao bez čak devet igrača pa predstavio promjene, ovako danas izgleda hrvatskih prvih 11!

19. ožujka 2019. - 13:58
mandžukić i dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija će na otvaranju kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine biti bez čak devet igrača koji su sudjelovali na svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojem su 'Vatreni' osvojili srebro.

Trojica igrača su se nakon 'ruske avanture' oprostila od nacionalne vrste, četvorica su ispala iz stroja zbog ozljeda i bolesti, jedan zbog suspenzije, a jedan zbog nediscipline.

"Senatori" Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Danijel Subašić su nakon SP-a rekli zbogom 'najdražem dresu', zbog ozljeda su otpali Šime Vrsaljko, Josip Pivarić i Marko Pjaca, Ivan Strinić je zbog srčanih problema mjesecima bio izvan terena i još nije zaigrao za Milan, a zbog kartona će utakmicu protiv Azerbajdžana propustiti Dejan Lovren.

Nikola Kalinić je zbog nediscipline izbačen iz reprezentacije još za vrijeme prvenstva u Rusiji i još uvijek se nije ispričao za svoje ponašanje, a sve je izglednije kako niti neće i reprezentacija je za njega prekrižena do daljnjeg.

Najteža je situacija u obrani, gdje Dalić neće imati čak trojicu igrača iz finala protiv Francuske (Strinić, Lovren, Vrsaljko).

Uz sve otkaze, još su četvorica igrača imala problema, a najteža je situacija s Tinom Jedvajem. Branič Bayer Leverkusena je ozlijedio mišić i upitno je hoće li biti sprema do četvrtka. Lakše probleme s ozljedama prebrodili su Marcelo Brozović, Ante Rebić i Ivan Perišić.

SN

Prva Dalićeva varijanta na otvaranju kvalifikacija za EURO 2020

Teška situacija natjerala je izbornika Zlatka Dalića na promjenu taktike već u susretu s Azerbajdžanom u četvrtak, na otvaranju kvalifikacija za EURO 2020.

- Moramo promijeniti stil igre u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Sad smo mi favoriti, više nije situacija kao kad smo igrali s Argentinom ili Engleskom. Tada smo čekali situaciju, vrebali kontre i tražili protivniku pukotine. To smo usavršili, ali sad se okrećemo, mi smo ti od kojih se očekuje dominacija, morat ćemo imati posjed, a u njemu biti toliko ozbiljni da sad drugi nama ne odigraju kontre. Već u četvrtak. Radit ćemo na tome da preko bokova napravimo višak, iako nemamo puno vremena za treniranje. Najveća je opasnost kad se posjed izgubi, tada treba brzo reagirati. O tome sam puno razmišljao i slagali smo kombinacije u glavi. Kontrola lopte treba biti strpljiva. Kazao sam da je tiki-taka ispala iz mode, međutim bit ćemo prisiljeni to raditi, a pritom tražim što više okomitih pasova prema naprijed - kazao je Dalić.

Dvojbi i ima i nema

Dvojbi oko sastava i nema i ima. U idealnim okolnostima, s raspoloživim kadrom, na teren će poslati Lovru Kalinića na golu, Brekala, Vidu, Ćaletu-Cara i Barišića u obrani, Brozovića, Modrića i Rakitića u vezi te Kramarića, Rebića i Perišića u napadu. U rasporedu 4-3-3 ili pak u formaciji 3-5-1-1. Ili nešto nalik tome. No, nakon četvrtka vrlo je blizu utakmica s Mađarima u nedjelju. Brozović je imao edem mišića, Rebić kraću stanku, nije isključena ni opcija da nekoga sačuva u prvom ogledu kako bi bio svjež za Budimpeštu.

SN

Druga Dalićeva varijanta na otvaranju kvalifikacija za EURO 2020

- Ne znam hoću li koga poštedjeti, to ću odlučiti kad se uvjerim kakvi su - odgovorio nam je Dalić. Za Brozovića bi alternacija mogao biti Kovačić, po poziciji koju igra i Bradarić, no njemu Dalić dosad nije dao puno šansi. Badelj u klubu malo igra… Kad bi Rakitić bio zadnji vezni, tada bi u obzir došli Vlašić i Pašalić.Ako ne bi startao Rebić, tu je Bruno Petković. Ili opet Vlašić.

- Bruno je igrač tipa kakvog nemamo. On je dobar u 16 metara, ima odličan skok, može sačuvati loptu, protiv takvih obrana potreban nam je igrač koji će završiti akciju nakon centaršuta, koji će znati reagirati pred vratima. Vidjet ćemo kakva je situacija s Rebićem. Igrao je u nedjelju 15 minuta da proba, da vidi kako će biti. Petković je u konkurenciji i može nam pomoći.

RIJEKA, CROATIA - OCTOBER 12: Zlatko Dalic, Head coach of Croatia looks on prior to the UEFA Nations League A Group Four match between Croatia and England at Stadion HNK Rijeka on October 12, 2018 in Rijeka, Croatia. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Michael Regan/Getty Images / Getty Images

Stvarati igru i kroz akcije dolaziti u šanse najveće je umijeće u nogometu. Samo za momčadi koje imaju španere, i softvere i topove. Vatreni su u takvim utakmicama znali patiti i zato Brekako može biti joker. Napadačka moć više. Čak i ako se na vrati svaki put. Neće uvijek ni trebati, a stoper je tu da mu čuva leđa. Kao i zadnji da pokrije stopera ako zatreba. Sve je to abeceda igre.

Azerbajdžan ne djeluje kao ekipa koja bi se na Maksimiru mogla posebno razmahati, a gol može zabiti svatko. Iz jedne akcije. Vatreni su ih s dobrim nastupom sposobni dati nekoliko.

Tin Jedvaj nije definitivno izgubljen za Mađarsku

Tin Jedvaj nije definitivno otpao za Mađarsku. Stigao je u Zagreb, ustanovljen je njegov problem s mišićem zbog kojeg nije igrao ni za Leverkusen u prvenstvu, međutim do četvrtka će biti na terapijama i tek nakon toga liječnici reprezentacije i stožer odlučit će može li ipak igrati u Mađarskoj. Dalić bi to jako želio jer zacrtao ga je kao desnog beka na toj utakmici.

Jedvaj nije s ekipom, neće boraviti u Westinu nego privatno obavlja terapije. Možda nije sasvim otpala šansa da se ipak priključi na letu za Budimpešt, koliko god je to još dosta daleko. Kad se ozlijedio isprva nije mislio da je nešto što bi ga izbacilo s terena, no u subotu je napravio test, boljelo ga je i vijesti nisu bile dobre. Zato je pozvan Bartolec. (da)

26. travanj 2024 02:43