NA DANAŠNJI DAN PRIJE 11 GODINA NAPUSTIO NAS JE HRVOJE ĆUSTIĆ Pao je i glavom udario u betonski zid. Ostao je bez svijesti i tri dana kasnije je operiran. Pomoći, nažalost, nije bilo...

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 11 GODINA NAPUSTIO NAS JE HRVOJE ĆUSTIĆ

Suze krenu na spomen kako je prije jedanaest bolnih godina hrvatski nogomet napustio mladi nogometaš Zadra, Hrvoje Ćustić. Bila je subota, 29. ožujka 2008. godine, igrala se prvoligaška utakmica između Zadara i Cibalije na Stanovima. U jednom sportskom dvoboju Ćustić je pao, klizio travnjakom i glavom udario u betonski zid pokraj aut-crte.

Ostao je bez svijesti i odmah je prebačen u bolnicu, tri dana kasnije je i operiran. Pomoći, nažalost, nije bilo. Ćustić je preminuo 3. travnja, pet dana poslije nesreće.

Na stadionu na Stanovima na tom prokletom mjestu gdje je Ćustić udario glavom, postavljena je spomen-ploča kao vječni podsjetnik na mladog nogometaša.

Dok su liječnici na intenzivnoj skrb poduzimali sve što je moguće da mladi sportaš ostane na životu, njegov se otac otišao pomoliti u bolničku kapelu. Kada je oko 13 sati otključan bolnički ulaz i na njega uveden najprije Hrvojev brat, a potom i majka Marina koju je pridržavala rodbina, bilo je jasno da je borba za život mladog i perspektivnog sportaša završena, ovim se riječima opisivala borba za Hrvojev život.

Uspomena na njega ne blijedi ni danas, na samom ulazu stoji njegova slika, mural je na zidu glavne tribine, svake godine se u NK Zadar prisjećaju svoje sina. Mnogima se taj dan urezao u srce i misli, jedan od onih uz kojih je Hrvoje stalno, jest bivši vratar Zadra i hrvatske reprezentacije, srebrni na svijetu, Danijel Subašić koji na svim svojim utakmicama u klubu, prije toga u reprezentaciji ispod dresa nosi majicu s likom pokojnog prijatelja Ćustića. Poruka na njoj, “Zauvijek - gdje si sada moj anđele”, sve dira u srce. Subašić time pokazuje da stalno misli na Hrvoja i da ga uvijek nosi u mislima. Prijateljstvo ove dvojice Zadrana počelo je još dok su zajedno igrali u klubu, do te nesretne 2008. godine kad se dogodila tragedija.

- Majicu s njegovim likom nosit ću cijelu svoju karijeru, Ćusta nikada neće biti zaboravljen – govorio je u vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji Danijel Subašić, čudesni vratara na golu reprezentacije Hrvatske i briznuo u plač. Njegove emocije, dodatnu potaknu tugu, bol, ali i sreću što su ga imali podsjeti i Hrvojevog oca Svetka, danas direktora NK Zadar, koji putem medija stalno iskazuje zahvalnost svim suigračima, napose Subašiću.

- Znate, svaki put kad Danijel s velikim ponosom pokaže majicu s Hrvojevim likom, nas sve skupa obuzmu emocije, miješaju se radost i tuga. Ali nam je srce prepuno ljubavi prema našem sinu, jednako tako i Danijelu koji je od malena vezan uz našu obitelj. Iskreno, nešto tako sam i očekivao od Subašića, zapravo, još jednom je potvrdio svoju ljudsku crtu i privrženost prijatelju - ističe Hrvojev otac Svetko.

 

Od Stanova do reprezentacije

Hrvoje Ćustić, rođen 25. listopada 1983., svoju je nogometnu karijeru započeo na Stanovima, no ubrzo je 1999. godine kao iznimno darovit igrač preselio u Hajdukovu kadetsku momčad gdje mu je trener bio Ivan Pudar. Nakon Poljuda vratio se u matični klub NK Zadar i u sezoni 2001.- 2002., zaigrao je u seniorskoj momčadi s kojom je proveo četiri sezone. Nastavak uspješnog nogometnog puta Ćustić je obilježio odlaskom u Zagreb, u Kranjčevićevoj je proveo dvije sezone i bio je član mlade nogometne reprezentacije Hrvatske koju je u to vrijeme vodio Slaven Bilić, bivši izbornik naše A reprezentacije. Hrvojev sportski put zaustavljen je tamo gdje je i započeo, u Stanovima, u kobnoj 4. minuti utakmici protiv Cibalije.

 

Danijel i Jakov na Hrvojevom grobu

Prvi koji je priskočio u pomoć unesrećenom Hrvoju bio je kapetan Zadra Jakov Surać.

- Jako nam je teško. Shrvani smo jer je otišao naš prijatelj, veliki sportaš i veliki čovjek. Ne znam kako ćemo preboljeti njegovu smrt – rekao je tog tužnog dana suznih očiju kapetan NK Zadar.

Ranije je rečeno kako Danijel Subašić ne propušta prisjetiti se godišnjice Hrvojeve smrti, tako je bilo i 3. travnja, prije tri godine.

- Danijel je iskoristio izravno zrakoplovnu vezu između Monaca i Zadra kako bi se poklonio na Hrvojevom grobu, ostavio cvijeće i zapalio svijeću. Nije imao vremena ni javiti nam se, jer je žurio na povratnu vezu za Francusku. Ali to je najmanje bitno, nama je drago da su njegove misli stalno usmjerene na našeg sina – kaže Svetko Ćustić.

 

NK Zadar za Hrvoja Ćustića

"U srijedu 3. travnja, na sam dan Hrvojeva preranog odlaska, u 17 sati ćemo se ponovno okupiti na Stanovima te položiti vijence i zapaliti svijeće ispod istočne tribine. Nakon toga uputit ćemo se u Murvicu, gdje ćemo se još jednom pomoliti na Hrvojevom posljednjem počivalištu, a u 18 sati u tamošnjoj župnoj crkvi služit će se sveta misa zadušnica. Pozivamo sve Zadrane i prijatelje nogometa da nam se pridruže i odamo počast "Dvanaestom anđelu" - pozivaju iz NK Zadar.

Naslovnica Sport