StoryEditorOCM
SportPOČETAK KRAJA NAJVEĆE MUKE I NOĆNE MORE HRVATSKOG NOGOMETA

Kinezi potpisuju memorandum za gradnju 150 milijuna eura vrijednog stadiona!

Piše Zadarski.hr
19. travnja 2019. - 12:11
astana_arena_05

Veliki petak je u kršćanskoj etimologiji i tradiciji simbol najveće muke, ali u Velikoj Gorici će se ovoga petka dogoditi nešto što bi trebalo, baš suprotno, označiti početak kraja najveće muke i noćne more hrvatskog nogometa, a to je nedostatak modernog stadiona po najvišim svjetskim standardima, pišu Sportske novosti.

Dostojno zdanje

Grad Velika Gorica, Nogometni savez Zagrebačke županije i kineska korporacija Z-Run Well Ton Industry na čelu s njezinom predsjednicom Jiang Yu, potpisat će memorandum o početku suradnje na izgradnji nogometnog stadiona u Velikoj Gorici.

Senzacionalni je to posao, vrijedan možda i 150 milijuna eura, koji su s kineskim investitorima dogovorili gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Nogometnog kluba Gorica i NS Zagrebačke županije Nenad Črnko, a podržava ga i Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Upravo su ovoga tjedna Barišić i Črnko nekoliko puta primljeni u Vladi i to kod potpredsjednika i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, kao i ministra državne imovine Gorana Marića.

Obje strane složile su se da bi izgradnja stadiona s pet zvjezdica bila ispunjenje desetljetnog sna, ponajprije za hrvatsku reprezentaciju, da konačno dobije zdanje dostojno ugleda i renomea, ali isto tako na njemu bi mogli nastupati svi zainteresirani klubovi iz Zagreba i okolice.

Zanimljiv je i novi detalj da će jedan od tri potpisnika ugovora biti Nogometni savez Zagrebačke županije. Svi će se pritom upitati, pa zašto nije mogao biti i Hrvatski nogometni savez, ali to je pitanje isključivo za njegova predsjednika Davora Šukera.

Ponuda Šukeru

On kao da se još nije pomirio s činjenicom da je netko krenuo u dogovor izgradnje stadiona, koji pretendira biti nacionalni, a da to nije radio u koordinaciji s HNS-om, ali pravila biznisa mnogo su drugačija nego što netko o tome misli. Barišić i Črnko ugostili su Šukera prošle nedjelje u Velikoj Gorici, još jednom su mu ponudili da se HNS priključi projektu i službeno ga podrži, ali zasad Šukerov pristanak nisu dobili. On je javno poručio da želi moderni stadion u zagrebačkom Blatu, ali to ponajprije zbog financijskih razloga mnogo više pripada u domenu sna, nego trenutačne realnosti.

Novi stadion trebao bi biti sličan Astana Areni u glavnom gradu Kazahstana, koji se odnedavno zove Nursultan

Dakle, danas u 10.30 u prostorijama Grada Velika Gorica potpisuje se ugovor, koji bi u konačnici do 2021. trebao donijeti izgradnju nogometnog stadiona kapaciteta od 30 do 35 tisuća gledatelja. I sve to novcem iz Kine, uz inzistiranje da gradnja krene što prije. Zvuči toliko dobro da neki neće povjerovati, ali ovaj put je istina...

 

20. travanj 2024 00:22