StoryEditorOCM
SportFOTO: CEDEVITA (JOŠ) NIJE U FINALU - ZADAR VRATIO SERIJU U ZAGREB

Počelo je općim zvižducima, policija spriječila sukob na "jugu", Tornado se povukao, a Zadar je bodove isčupao u posljednjim sekundama

11. svibnja 2019. - 23:05
cedevita17-110519

ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić". Gledatelja:1832.Zadar – Cedevita   85 :  83   ( 25 : 19, 24:16 , 24:21 , 12:27)

 Suci: Dožai , Kardum , Jurčević.

ZADAR: Bašić(10) , Marić , Žorić(15) , Magarity(8) , Krajina(2) , Dašić(19) , Vuković(5) , Brzoja(4) , Špralja(6) , Božić(16).

CEDEVITA: Cobbs (15) , Krušlin(2) , Katić(6) ,  Žganec(2) , Stipanović(4) , Banić(6) , Bošnjak(6) , Cook(9) , Ramljak(6) , Mustapić , Murić(6) , Pullen(21.

Samo nas nemojte napustiti, vratit ćemo povjerenje u nas! Kao da su tim riječima u treći ogled poluzavršnice s Cedevitom ušli košarkaši Zadra. I bi tako, uzeli su pobjedu, istina. Čupali su je na kraju i iščupali kao "repu", pa će ponovno u Zagreb, na četvrtu  partiju. A nije im bilo nimalo lako proteklih dana, jer minus 39 mnoge je bacilo u očaj, iz kojeg se na svu sreću vratila momčad.

Prvi pogled na semafor otkrio je činjenicu kako u sastavu neće biti Marija Littla, kojeg očito drži "zagrebačka viroza" , ili je ipak riječ o procjeni klupske uprave kako se nije nimalo sportski  ponašao u Draženovom domu. Onda je krenuo " koncert" zvižduka", nitko nije bio pošteđen, od gostujuće do domaće momčadi, na trenutak se neukusno ponijelo prema Edi Muriću. " Orkestar" se potom okrenuo k sucima koji su također dobili jednu " partituru"...Iza toga nije se štedjelo ni međusobno na "jugu", što je nakratko dovelo i do spuštanja interventne policije između " zaraćenih". Zlu ne trebalo! I sve skupa izgledalo je mučno, daleko od sporta.

Oni koji su došli pratiti košarku, pokazali su drugo lice, ljudskije lice ,  pozdravljali su svaki potez zadarske momčadi, hrabrili su svoje nisu ih napustili, ostali uz njih pa su za uzvrat dobili vodstvo Zadra 21:12 u 8.minuti. Do tada je Cedevita imala dva uspješna šuta za "tricu", Ramljak i Cobbs, dok su Zadrani odlično koristili unutarnju igru i nerijetko dobivali koš i dodatno bacanje!  Ali, nikako nisu mogli zaustaviti raspoloženog Cobbsa , međutim, jesu Banića koji je "popio" Žorićevu blokadu na veliku radost publike. 

U drugu dionicu bolje je ušla Cedevita, Banić je pogodio "dvicu" , Murić "tricu", brzo im je  s dva šuta za tri poena uzvratio Magarity.  Zadar je krenuo ploviti prema značajnijem vodstvu, odmah iza toga" Tornado" se povukao iz svoje zone , nisu baš naišli na očekivanu potporu ostatka tribina ! Usput su mogli vidjeti Bašićevu "tricu", ali nisu popratili zadarskih plus deset(38:28)!

Nastavio je Bašić razigravati ostale, i sebi je složio dva napada , najprije se prošetao kroz obranu za dva, potom im zabio "tricu" s devet metara. Žorić je podebljao za 47:34 na ulasku u zadnju minutu prvog poluvremena ,a Špralja zaključio za najviših i neočekivanih plus 14, nešto kasnije s tri poena podigao je na 52:37! Cedeviti nije prijalo suđenje, pa je Cobbs zaradio tehničku , a Krušlin je prošao nekažnjeno iako je imao poduži razgovor sa sucem Dožaijem!  Jedno slobodno bacanje rješio je Žorić, od druga dva Dašić je pogodio jednom, Božić dodao dva poena, Vuković tri i bijaše (59:37) u 23.minuti!

Počela se Cedevita " pjeniti", imali su dobar ritam onda je Cobbs platio cijenu dugog jezika i dobio drugu tehničku pogrešku , isključujuću ! Aktivirao je Slaven Rimac, dodatne snage koje je nastojao odmarati, ušli su Pulen , Ramljak i Stipanović koji se dobro snalazio pod obručem. Istina, nije ga lopta slušala s crte slobodnih, k tomu publika nije imala "milosti" za njegove promašaje! Uzdahe je pak izazvalo zakucavanje Cooka, koje se ne bi postidjelo ni  onima  s NBA pozornice, slično je odradio i Dašić!

Krenula je Cedevita "u meso" zadarskih igrača , jednao u obrani i napadu, što im je donosilo oduzete lopte i lagane poene(75:65), Zadranima je stoga rezultat  počeo rapidno "kopniti"!, jer je Pullen počeo igrati u svom briljantnom stilu,  zabijao je "trice" i spustio Cedevitu na 77:73! Do kraja je ostalo četiri minute.... Znali su gosti okrenuti i prema pritisku na suce, najprije Rimac onda "pivčić" Krušlin! Onda su suci zaključili da je sve zakuhao Dašić koji je nakon osobne zaradio i tehničku....

Cook je pogodo dva slobodna, a Pullen promašio za vodstvo, na drugoj strani Žorić se pokazao preciznim. Vrijeme je curilo , sudac Kardum svojim je odlukama naavlačio bijes publike....Nije previše za to mario Katić i Cedevita je na nešto više od minute do kraja povela njegovim bacanjima.  Poravnao je Špralja, također s crte za bacanja, zakoračilo se u dramu...Tražila se i dobila potpora s tribina za Vukovićev mir  i njegova dva ubačena bacanja. Bošnjak je napravio prilično grub prekršaj na parket je poslao Brzoju i zaradio nesportsku.....Špralja nije bio precizan kod prvog izvođenja slobodnog, ali ni drugog.

Ostalo je još 35 sekunda i zadarski napad kojeg Božić nije realizirao. Promašio je i Pullen, pa se prekršaj u napadu svirao na Žoriću koji je držao ključeve pobjede u rukama, ali nije pogodio ni jedno od dva bacanja. Ostalo je osam  sekunda , uzeo je loptu Pullen imao šut za tri poena , ali bez odjeka, pobjeda je ostala na Višnjiku.

24. travanj 2024 01:14