BILO JE TO FINALE PRIJE FINALA, ALI... Pullen je pogodio tricu. Uslijedio je muk, ali nikad kraći. Jer je zadarska publika okrenulu priču, zapljeskali su svom snagom... Zadar je to zaslužio!

BILO JE TO FINALE PRIJE FINALA, ALI...

"Svi ko jedan stat ćemo uz njega" stihovi su kojima se dodatno poticalo više od sedam tisuća gledatelja u Krešinom domu, s ciljem da se Zadar u "majstorici" s Cedevitom domogne finala Prvenstva Hrvatske u košarci. I bilo je više nego bajno, gotovo do posljednje sekunde kad se na šut digao Jacobs Pullen i pogodio tricu. Uslijedio je muk, ali nikad kraći, jer je zadarska publika okrenulu priču, zapljeskali su svom snagom... Oni koji su bliže parketu, grlili su igrače i tješili ih.

Neki su i dalje rogoborili kako se taj zadnji napad morao braniti, zasigurno ne znajući kako je Ante Nazor upravo izdao takvu zapovijed svojim igračima. Nisu uspjeli u naumu da naprave prekršaj i dogodilo se već opisano...

Prošlost kazuje kako je i Zadar nebrojeno puta doslovce u zadnjoj stotinki uzimao suparnicima pobjedu iz ruku. Sport je takav, inače ne bi bio zanimljiv... Pullenova tri poena otići će u antologiju, a Zadar mora dalje... Nije lako odmah zakoračiti, međutim, sportski život je takav!

- Uh, kakav šok smo doživjeli! Ušao sam u svlačionicu i osjetio tugu kod igrača, ali srećom nije dugo trajala, jer mnogi od njih poznaju ovakve situacije kad praktički na isteku utakmice izgubiš ono što si imao u svojim rukama. Brzo su došli k sebi, čak nismo previše ni razgovarali, to ćemo ostaviti za zajedničku večeru – uvodno će Branimir Longin, sportski direktor KK Zadar, koji je želio podcrtati nekih zadnjih mjesec ipo dana...

- Stvarno, velika je šteta što nas je dotukao ovaj zadnji šut, međutim, osobno, ali i svi u klubu ponosni smo na momčad koja je u posljednje vrijeme imala cijeli niz iskušenja. Krenemo li redom treba se prisjetiti kako se snažno i bez ikakvih kalkulacija odigralo na Baldekinu protiv Šibenika. Dok su svi oko nas, ne mislim na klubove, pričali o nekakvim kalkulacijama mi smo ostali ustrajni na sportskom putu. I to je ono što nas čini još ponosnijima.

Nadalje, valjalo je odraditi kvalifikacije za ostanak u regionalnoj ABA ligi. Nije išlo glatko protiv MZT-a, ali i tu je momčad pokazala kako borba za ostanak nije ono što ide uz njihove mogućnosti. Ali, niz raznih neplaniranih okolnosti, doveli su nas u takvu situaciju i izvukli smo se, što je opet potvrda da se uvijek može više – u dahu je ispričao Longin i onda se opet vratio na Cedevitu...

- Mislim da je malo tko vjerovao da ćemo ih odvesti do pete utakmice i praktički zadnje lopte koju inače Pullen "ima u rukama". Nakon što je Cedevita povela 2:0 u seriji, momci nisu gubili nadu, stručni stožer je napravio sve da poluzavršnica i dalje traje. Nažalost, dogodilo se što se dogodilo i o tome će se dugo pričati u košarkaškim krugovima. I neka mi nitko ne zamjeri, po mnogo čemu ovo je bilo finale prije finala – zborio je Longin.

Nekim privatnim vezama do nas je došla i priča kako je Slaven Rimac, trener Cedevite u jednom telefonskom razgovoru odmah nakon utakmice, onako sav sretan rekao: "E da sad ne moramo igrati finale, odnosno, da je bilo uzeti trofej pred približno osam tisuća ljudi to bi bilo ono pravo!" Ovim je riječima potvrdio neopisivo sportsko ozračje na Višnjiku koje je nadmašilo i onaj zadnji rukometni dvoboj između Hrvatske i Srbije u kojem su slavili "kauboji". Nije tada bilo onog naboja kojeg na hrvatskoj košarkaškoj pozornici jedino može ponuditi Zadar. I opet se mora ponoviti da je kontra Cedevite uz zadarsku momčad u ovom polufinalnom mozaiku bila cijela Dalmacija.

- Ne znam kojim bih riječima opisao činjenicu da publika kad je bilo najpotrebnije došla u dvoranu, bodrili nas od početka do kraja. Nije nikakva patetika ili slično tome, ali je naša publika zaslužila finale i zbog njih nas još više boli i srce i duša što nismo izdržali do zadnje sekunde. Kapa dolje za njihovu podršku, i oni su svojim dolaskom u impozantnom broju, potvrda kako ova momčad ima kvalitetu, nažalost kasno smo se trgnuli – zaključio je Longin.

Naslovnica Sport