StoryEditorOCM
SportZAVRŠNICA PRVENSTVA HRVATSKE PREDKADETA, KADETA i JUNIORA

Vidaković: Sve je bilo za „deset“!

Piše Ivica GJERGJA
30. svibnja 2019. - 16:05
sve4

Nakon što je završeno prvenstvo Hrvatske za predkadete, kadete i juniore, koje je u organizaciji KK Zadra, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog košarkaškog saveza izvrsno odrađeno na SC Višnjiku, popričali smo o svemu na ovom natjecanju s  jednim od sudionika, trenerom mladih Zadra, Rajkom Vidakovićem.

- Od prve utakmice do posljednje finalne kadeta svjedočili smo o dobroj košarci u izvedbo tri generacije koje su prodefilirale kroz dvorane Krešimira Ćosića. Po meni je ovo fantastičan potez Hrvatskog košarkaškog saveza, da se po prvi put nađu na jednom mjestu sve te generacije. Pa zašto? Zato što možemo svi iz prve ruke dobiti jedan cjelokupan dojam stanja u mlađim uzrastima u klubovima. Kroz četiri dana od najmlađih do juniora, što se događa u tim klubovima, kako se radi, gdje su potencijali i koji su. U tehničkom smislu po meni je ovo bilo odlično organizirano iz razloga što i najbolji kadeti mogu nastupati u juniorima i predkadeti za kadete, dečki dobivaju veći broj utakmica, u izlogu su skupljaju iskustvo a što je najbitnije. Što se ovog tiče same pohvale zaslužuje HKS. Oni su produžili godišta juniora i to selekcije na U-19, jer smo prije gubili puno talenata u godini dana, sada imaju igrači godinu više u toj selekciji, da sazriju i da lakše prijeđu u seniorski pogon. Tu je dobro još jedinstvena kadetska liga, koja je pun pogodak, nisam za juniorsku ligu jer dosta juniora igra u seniorima, a što se ne bi moglo tehnički dobro izvesti, a predkadestka liga bila bi pretjeran trošak. Ovom ligom kadeti imaju ozbiljne utakmice tijekom sezone, a to je najvažnija generacija pa i završetka puberteta, a gdje se najviše može utjecati na mladog igrača, kazao je Vidaković.

Pa nisu samo ove tri generacije nastupile na „festival košarke“ pružilo se i u edukacijonom smilsu nešto?

-O,da. Nastupio je u edukativnom smislu i profesor Slavko Trninić, smatram da je to pun pogodak, pa napokon smo počeli ekspoatirati izuzetno bogato znanje profesora Trninića. On je održao dva predavanja, a još je jedno dogovoreno na temu isključivo sa radom sa mladim igračima od U-8 do U-19. To predavanje je bilo spektakularno pred prepunom dvoranom trenera, iznijeto je najnovije znanstveno dostignuće i teze na koji način se u suvremenom sportu prilagoditi mladim igračima. Sport se znamo u posljednjih 30-40 godina, ali i 10 posljednjih toliko promijenio da se treba ići u skladu i u korak s njim. Različite su tehnologije treninga mora ih se pratiti, kod nas se to ne radi i stoga smo se spustili na razinu pa čak i ispod Mađarske, Finske , Slovačke, koje ne podcjenjujem. Udareni su rekao bi temelji od kojeg mi treneri moramo postaviti stvari kako treba i krenuti od toga, kazao nam je Rajko.

No nije samo profesor Trninić imao predavanja?

-Da bili su tu još Karakaš zlatni sa kadetima i Rajković drugi sa U19. No tu je bio i Jure Šango, profesor za tjelesnu pripremu. Kada sam govorio o temelju za rad sa mladima mislio sam na taktičko tehničku, kondicionu i mentalnu pripremu mladih košarkaša. To bi po meni trebao imati svaki klub, i to bi bio pravi pogodak, kazao je Rajko.     

19. travanj 2024 21:44