FEŠTA BALUNA U SALIMA, NA ISTOM TERENU ZAIGRALI DJEDOVI, SINOVI I UNUCI Općina Sali dobila 330 tisuća kuna za obnovu malonogometnog terena u Saljskom polju

FEŠTA BALUNA U SALIMA, NA ISTOM TERENU ZAIGRALI DJEDOVI, SINOVI I UNUCI

Fešta baluna u Salima na Dugom otoku započela je prije desatak dana kada su na travnati teren lokalnog žargona na Brigu u 18.30 sati na teren istrčali oni najmlađi papaline, nešto stariji, desetogodišnji tići te djeca završnih razreda osnovne škole i polaznici prvih razreda srednjih škola.

U tom srazu dviju ekipa Sali i Luke, Lučani su deplasirali svoje vršnjake Saljane. Konačni rezultat 8:4. Za luškog trenera svih trenera svih trenara, Lea Marina, dokaz je bio više kako luški pomladak ide u pravom smjeru. Golovi su padali, čak dva zgoditka zabio je onaj najmlađi luški papalin, sedmogodišnji Roko Bubica. Glavni moto igre, naglasit će Željko Frka vlasnik „C“licence, bilo je sudjelovati i družiti se. Dječja mašta u pasovima i driblizima bila je na vrhuncu, u prvom redu do izražaja je došla fer igra starije djece. Drugačije nije ni moglo biti, sedmogodišnjaci su morali parirati duplo starijima 16-godišnjacima.

Tjedan dana poslije odigrale su se i ostale utakmice. Zaključak, sve je prošlo u fer druženju, kako na travnatom polju tako i u večernjim druženjima.

Pioniri NŠK SV. Mihovil iz Preka pobjedili su svoje vršnjake Saljane srazom 6:2. U seniorskom takmičenju nastupale su saljske ekipe. MNK Drakmar sa srazom 2:0 pobjedila je ekipu MNK Sali.

Naravno, što je bilo i za očekivati, veterani NK Stara Murva - Sali deplasirali su Lučane s razom 8:2. Takav bi se utisak stekao prema konačnom srazu tih dviju ekipa veterana. Međutim, postoji veliko ali! Za goste Lučane na travnati teren istrčalo je samo sedam igrača, jer mjesto s osamdesetak stanovnika nije ni moglo dati više slobodnih igrača veterana, dok se na listi saljskog trenera Željka Frke našao veliki spisak igrača, bez onih sa strane koji su dali najveći obol igri. U četrdeset minuta igre, poluvrijeme po dvadeset postignuto je 10 golova. Svakih četiri minuta zatresla se mreža, dva puta domaćina dok osam puta gostiju.

Trener Lučana Leo Marin u Sali je doveo okrnjenu ekipu. Nedostajali su oni najbolji, poput nekadašnjeg veslačkog reprezentativca Bojana Ramova, Milivoja Marina, Dragana Bobića Picića i njegovog brata Nenada, Jure Bobića Picića, Dade Bubice, Luke Marčine, Rozarija Marčine, Tonija Korpuzovskog, Roberta Marčine i još ponekih. Dokazalo se, kada je ekipa Lučana kompletirana pobjedu dva puta su odnijeli luški nogometaši. Međutim, s okrnjenom ekipom najviše je curila obrana Lučana, dozvoljavalo se saljskim pucačima da neometano ugrožavaju gol što je urodilo plodom, kako ponekad krivnjom golmana tako i obrambenih igrača koji nisu bili na vrhuncu zadatka.

U svakom slučaju kažnjavale su se pogreške obrane te su protivnici olako stizali do prilika za pogotke. Poveli su domaćini, u prve tri minute pala su dva zgoditka i već u četvrtoj minuti na semaforu je stajalo 2:0. I prilagodba terena, ravnog, a ujedno posutog umjetnom travom trajala je za Lučane cijelo prvo poluvrijeme. A tek sunce, jer je u prvom poluvremenu sunčana strana pripala Lučanima. Luški nogometaši su bili neprepoznati, jer je nogometni teren u Luci prepun „babulja“.


"Nogomet za dušu, strah i lijek za tilo.", bio je komentar pojedinih navijača i igrača. A što je slađe kada na istom terenu, zaigraju unuci, sinovi, očevi, barbe, neputi. Svi ponosni i na kraju prezadovoljni. Raspon godina igrača od 7 do 72. Na tom terenu dimenzije 49 puta 30 s golovima pet metara širokom, a dva visokim posutim umjetnom travom često se padalo, ponekad i oštro startalo na igrača, ali na svu sreću bez posljedica, nitko se nije ozlijedio.


Sa svojom donacijom od 330.000 kuna češki turisti iz pokrajine Južne Moravske zahvalili su se na dugogodišnjoj gostoljubivosti domaćina poklonivši Općini Sali novac kako bi se na postojećem starom igralištu u Saljskom polju dotjeralo igralište standardizirano za malonogometne turnire s postavljenom umjetnom travom.


U Salima, općinskom središtu osnovan je Malonogometni klub „Sali“ u kojem se organizira Škola nogometa za djecu u dobi od 6. do 14. godina. Dva puta tjedno se organiziraju treninzi a njih vodi Željko Frka, trener s „C“ licencom.


Legende:

Ekipe Sveti Mihovil – Sali (pioniri)

Veterani Stara Murva – Luka

MNK Sali – MNK Drakmar

Gledatelji su bili počašćeni driblizima. Bilo je jela i pića a sav prilog, skupljao se za one najmlađe.


U subotu, 18. srpnja s početkom u 19 sati na igralištu u lokalnom žargonu nazvanom Na brigu, odigrat će se nogometna utakmica između veterana nogometaša Luke i domaćina Sali. To je, kako je istaknuo organizator turnira, Mario Petešić Frka, nogometna fešta koja će potrajati do ranih jutarnjih sati, jer osim trčanja za balunom, u večernjim se satima organizira druženje u saljskom restoranu Bočac uz dobru okrijepu i razonodu popraćenu pjesmama i glazbom mjesnih svirača.

Uvertira nogometne fešte započinje sat vremana ranije kada će na travnati teren dimenzije 49 puta trideset metara istrčati mlade momčadi mjesta Sali i Luke.

Na izjavu saljskog managera i trenera Marina Buturića kako respektira Lučane jer su već generacijama među najboljima u raznoraznim otočnim turnirima nije omela luškog trenera Lea Marina, već mu je dapače dala postrek da se još više angažira u svojoj momčadi s treninzima prilagođenima dobio igrača.

Nenad MARČINA

Legenda:

Sraz nogometaša Luke između veterana i mladih.

Naslovnica Sport