StoryEditorOCM
SportFOTO: "ALPE ADRIA TOUR" VRHUNSKI SPORTSKI I TURISTIČKI EVENT

Održane finalne jet ski utrke na virskoj plaži Jadro

Piše Kažimir Škrbić
16. rujna 2019. - 13:10
IMG_001.JPG

Od petka do nedjelje po vremenskim prilikama koje kao da su bile naručene za završnicu ovogodišnjeg Alpe Adria Jet Ski Toura, na Viru su vožene utrke najboljih jet ski pilota u Europi. Iako na virskoj plaži Jadro nije bilo velike nervoze oko osvajanja bodova i konačnog poretka, teško je zamisliti da bilo koji jet pilot na kraju nije želio jedno od postolja. Hrvatski motociklistički as i dosadašnji jet pilot iz hobija Tihomir Kotarski, takvu je želju još davno stavio u svoj virski rujanski rokovnik.

- Praktički sam se Alpe Adria Touru priključio tek prošle godine, ali sam već ove ispunio svoju želju. Htio sam pobijediti u utrci na Viru te na otoku proslaviti naslov prvaka u klasi. Sada sam u tomu uspio - kaže jedan od dvoje najpoznatijih virskih vikendaša koji nastupaju na Alpe Adria Touru. Kotarski je pobijedio u prvoj utrci klase Runabout GP3, dok je u drugoj osvojio 2. mjesto za ukupnu pobjedu u klasi s 182 boda ispred Čeha Lukaša Dražila s 20 bodova manje. U klasi GP4 koju je ove sezone pokorio Nijemac Philip Salobir, Kotarski je u dvije utrke prikupio 29 bodova za ukupno 3. mjesto u poretku, iza drugoplasiranoga Poljaka Patryka Kolende koji je do virskih utrka bio veliki favorit u klasi.

Drugi je virski vikendaš nekadašnji svjetski jet ski prvak Slaven Ivančić koji se posljednjih godina u natjecanju dosta mučio s problematičnim i kvarljivim jetom, potom ozljedama i organizacijskim obavezama, pa nije uvijek mogao pokazati svoju klasu. Prošle se godine napokon nakon trogodišnjeg posta na otoku uspio popeti na postolje, a ove je ponovio priču. Još je u subotu pobijedio u obje utrke klase GP2 pa je osigurao naslov pobjednika virskih utrka, a ranije i onih u Koprivnici, no za medalju u klasi nedostajao mu je svega jedan bod. Toliko je zaostao za trećeplasiranim Austrijancem Robinom Ortnerom koji je ukupno prikupio 143 boda, a Slaven 142. Ista se stvar dogodila Ivančiću u klasi GP1 u kojoj je na Jadru na tri utrke osvojio 58 bodova kao 3. u poretku virskih utrka ili peti u ukupnom plasmanu klase. Da je Slaven nastupio na utrkama u austrijskom Pöchlamu i češkim Jedovnicama – vjerojatno bi bio ukupni pobjednik GP2 i GP1.

- Nije mi bilo toliko bitno. Odradili smo posao na organizaciji natjecanja na Viru te još jednom doveli Alpe Adria Tour na otok, što je puno važnije. Nadam se da su svi uživali u utrkama - govori Ivančić ukazujući na činjenicu kako je ove godine na Vir došlo 77 jet ski pilota, ili 10 više nego na lanjskoj utrci.

- Jet ski natjecanje Alpe Adria Tour raste, baš kao i naš virski finalni event. To nas posebno raduje, jer iz sezone u sezonu potvrđujemo Vir kao poželjnu posezonsku sportsku destinaciju. S druge strane, zahvalni smo svim jet pilotima i njihovim obiteljima što nas kontinuirano prate u nastojanju da Vir bude prepoznatljiva jet ski destinacija i uzoran domaćin vrhunskim sportašima - zaključio je ovogodišnju finalnu jet ski priču zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić. Zajedno s predsjednikom Hrvatskoga Jet Ski saveza i šefom Alpe Adria eventa Davorom Hundićem, Vučetić je svim pobjednicima podijelio trofeje i stilizirane jetove.

Finale Alpe Adria Jet Ski Toura na Viru raste kao natjecanje i organizacijski pothvat, u kojemu sudjeluje Sportsko rekreativni klub Start direktora Ivančića i Kotarskog te virska općinska destinacijska menadžment kompanija Vir turizam. Šetnica i plaža Jadro prvi su put – nakon četiri godine natjecanja uz plažu naslonjenu na virski Muja – ugostili jet ski karavanu te bili dostojna scenografija visokooktanskog spektakla. Osamdesetak kampera i vozila s prikolicama tri su dana okupirali najveću virsku plažu, a jet piloti sa svojim obiteljima potvrdili kako Vir, kao obiteljska turistička destinacija, ima vrhunski sportski obiteljski posezonski event.

USPJEŠNA SEZONA I NASTUPI HRVATSKIH JET PILOTA

Pored Kotarskoga i Ivančića koji su se penjali na pobjedničko postolje, još je troje hrvatskih jet pilota osvajalo bodove za najviši plasman na utrkama i sezoni. Jasmina Kelava bila je treća na kraju sezone u klasi Ski Ladies GP1, Dino Jakopanec osvojio je 2. mjesto u finalnim utrkama klase Ski GP2 te 2. mjesto u konačnom raspletu sezone, dok je Vito Obrovac bio pobjednik dvije finalne utrke klase Ski Junior te treći u konačnom raspletu klase u sezoni.

 

Slovenski jet pilot Bogomir Gajser vlasnik je caffe bara Papaya te novopečeni virski vikendaš

 

VIR JE PREKRASAN, A HRVATSKA NAŠA SUDBINA

 

Nikad nije mislio kako će postati virski vikendaš, ali Slovenac Bogomir Gajser davno je naučio kako samo život piše prave romane. Gajser je veteranski svjetski motociklistički prvak i otac trostrukog motociklističkog svjetskog prvaka, 23-godišnjeg Tina Gajsera, koji je Hondi nakon 20 godina posta donio naslov prvaka u FIM MXGP-u. Slavni slovenski motokrosist nije došao na otok, ali je u prepoznatljivom žuto-crvenom jetu s brojem 243 u klasi Runabout GP3 nastupio njegov otac. Brojka 243 na njihovom kamperu, jetovima i motorima je simbolična.

- To je datum rođenja moga pokojnog sina i Tinovog brata. Broj 243 nosimo u njegovu čast - kaže Bogomir koji je prije Domovinskog rata bio motociklistički prvak Hrvatske i Jugoslavije. Utrke na Viru bile su mu prve ove sezone, a u obje je zauzeo drugo mjesto.

- Jet ski mi je dosad bio hobi, ali očito imam vještinu u rukama. Na motorima sam naučio održavati ravnotežu i upravljati brzim motorima - ističe Slovenac koji je dosad ljetovao u susjednoj Privlaci, ali je na nagovor supruge Vesne „bacio oko“ na jednu virsku kuću.

- Supruga je htjela kupiti kuću i kafić, a kako smo primijetili da je Papaya na Viru obiteljska kuća s caffe barom te da se prodaje već neko vrijeme, odlučili smo vlasniku dati ponudu. Sve smo brzo riješili i sada je Papaya naša - ponosan je Gajser na virsku obiteljsku kuću.

- Ljeti su velike gužve na Viru, pa smo mislili kako nikad nećemo ljetovati na otoku, ali sada smo prezadovoljni što imamo obiteljsku kuću. Vir je prekrasan, a Hrvatska je očito naša sudbina - još je dodao slovensko-virski jet pilot.

 

KONAČNI POREDAK ALPE ADRIA JET SKI TOUR 2019.

Na završnici Alpe Adria Jet Ski Toura 2019. na otoku Viru vozilo je 77 jet pilota u raznim klasama, a neki i u više klasa pa je 96 konačna brojka jet pilota na utrkama. Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Austrija, Češka, Njemačka, Italija, Bugarska, Poljska i Estonija imale su predstavnike na ovogodišnjem virskom finalu Alpe Adria Toura. Evo konačnog plasmana po klasama:

RUNABOUT GP3: 1. Tihomir Kotarski (CRO), 2. Lukaš Dražil (CZE), 3. Stefan Saläth (SVK). RUNABOUT GP4: 1. Philip Salobir (GER), 2. Patryk Kolenda (POL), 3. Tihomir Kotarski (CRO), 7. Simon Buntak (CRO), 11. Neven Roksa (CRO). SKI GP1: 1. Lukas Binar (CZE), 2. Barnabas Szabo (HUN), 3. Attila Deri (HUN), 5. Slaven Ivančić (CRO), 15. Ivan Hudoletnjak (CRO), 18. Dino Jakopanec (CRO). SKI GP2: 1. Ambrož Vahen (SLO), 2. Dino Jakopanec (CRO), 3. Robin Ortner (AUT), 4. Slaven Ivančić (CRO), 6. Ivan Hudoletnjak (CRO), 11. Krešimir Ložnjak (CRO), 20. Elvis Mihaljević (CRO). SKI NOVICE STOCK: 1. Danej Doberšek (SLO), 2. Kristian Kuchta (SVK), 3. Denis Kollath (SVK), 4. Vito Obrovac (CRO), 5. Filip Pentek (CRO), 6. Goran Kuzmić (CRO), 13. Nikola Lukatin (CRO), 14. Ivan Marhinaga (CRO), 15. Denis Celjak (CRO). SKI JUNIORS GP 3.2 LITES: 1. Scongor Jaszai (HUN), 2. Zoltan Puskas (HUN), 3. Vito Obrovac (CRO), 5. Dorijan Jakopanec (CRO), 7. Toni Obrovac (CRO). SKI GP3: 1. Markus Erlach (AUT), 2. Christina Mahringer (AUT), 3. Jozef Bohuslav (SVK), 11. Elvis Mihaljević (CRO), 12. Mislav Celjak (CRO). SKI LADIES GP1: 1. Christina Mahringer (AUT), 2. Nikola Dryjakova (CZE), 3. Jasmina Kelava (CRO). SKI VETERANS GP1: 1. Attila Deri (HUN), 2. Attila Szep (SVK), 3. Josef Bohuslav (SVK), 12. Elvis Mihaljević (CRO). RUNABOUT GP1: 1. Mattia Fracasso (ITA), 2. Enrico Pollice (GER), 3. Daniel Lasselberger (AUT). RUNABOUT GP2: 1. Daniel Lasselberger (AUT), 2. Mattia Tiozzo Pagio (ITA), 3. Arkadiusz Bartyzel (POL). FREESTYLE: 1. Alberto Camerlengo (ITA), 2. Maximilian Martha (AUT), 3. Josef Pochendorfer (AUT).

23. travanj 2024 22:49