StoryEditorOCM
SportSRBIN KOJI VOZI ZA SLOVENIJU POBJEDNIK CRO RACE

Dušan Rajović u završnom je sprintu u Crikvenici bio uvjerljivo najbrži

Piše T.F.
4. listopada 2019. - 22:20
Rajovic - CRO Race

Srpski prvak u cestovnom biciklizmu Dušan Rajović, član slovenske momčadi Adria Mobil, pobjednik je četvrte etape CRO Racea vožene od Starigrada-Paklenice do Crikvenice u dužini od 155 kilometara, dok je Kazahstanac Yevgeniy Gidich iz momčadi Astane devetim mjestom u etapi zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Rajović, pobjednik ovogodišnjeg izdanja utrke Hrvatska-Slovenija, u završnom je sprintu u Crikvenici uvjerljivo bio brži od drugoplasiranog Talijana Paola Simiona (Bardiani CSF) i trećeplasiranog Australca Heinricha Hausslera (Bahrain-Merida). Odličan rezultat u četvrtoj etapi ostvario je i hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) koji je ciljem prošao kao šesti s četiri sekunde iza pobjednika.

Nakon četiri etape vodeći Gidich i dalje ima šest sekundi bolje vrijeme od drugog Australca Alexandera Edmondsona (Mitchelton-Scott) te 10 sekundi ispred trećeg Slovenca Grege Bolea (Bahrain-Merida). Zelenu majicu vodećeg u redoslijedu najboljih penjača zadržao je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM), bijelu za najboljeg mladog vozača Nijemac Georg Zimmermann (CCC) te plavu Australac Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott). 

Četvrta etapa CRO Racea vožena je čitavim svojim tijekom tik uz obalu po Jadranskoj magistrali od Starigrada u Nacionalnom parku Paklenica, gdje je start etape otvorio načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, pa do središta Crikvenice.

Pobjedniku etape Dušanu Rajoviću nagradu je uručila zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, dok je crvenu majicu ukupno vodećem Gidichu dodijelila pročelnica upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić. Vodećem u bodovnom poretku, Australcu Edmondsonu, plavu je majicu dodijelila voditeljica marketinga Turističke zajednice Grada Crikvenice Gordana Jelenović, vodećem brdašu zelenu majicu voditeljica projekata TZ Kvarnera Vlasta Mastrović, dok je vodećem mladom vozaču bijelu majicu uručila zamjenica gradonačelnika Crikvenice.

Vozači su lijepo vrijeme koje su dočekali nakon dva kišna dana iskoristili za vrlo brzi ulazak u utrku. Tijekom prvih sat vremena prosječna je brzina bila čak 48,7 kilometara na sat pa je bijeg formiran tek nakon 40-ak kilometara, a iz pelotona su se izdvojili Talijani Mirco Maestri (Bardiani CSF) i Samuele Rivi (Tirol KTM), Kanađanin Alexander Cataford (Israel Cycling Academy), Austrijanac Matthias Krizek (Felbermayr Simplon) i Nijemac John Mandrysch (P&S Metalltechnik).

Kao i dosadašnjih godina, utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos se emitira i na Eurosportu, a TV prijenos, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., imaju brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – iz čak 190 zemalja, od kojih neke utrku prenose i uživo. Novost je ove godine i to što se za američko tržište utrka prenosi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka se može gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja utrku snima kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji prati utrku iz zraka.

 

Od 2015. godine kad je utrka pokrenuta pod imenom Tour of Croatia podršku ovom projektu daju najviše državne institucije, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: EnergyPlus, Škoda, Jamnica Pro Sport, Porsche Inter Auto, Uniline, Valamar, Maslinica Hotels&Resorts, Jadran Crikvenica Hoteli i kampovi, Europlakat, Sixt, Vina Puhelek Purek, Quest, Segafredo, Keindl sport, Bianchi, Elite, Bilić-Erić Security te medijski partneri ISB, Sportske novosti i A.S.O. Kao i svake godine sigurnost na cestama je i ove godine zajamčena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.
26. travanj 2024 09:33