StoryEditorOCM
SportZADARSKI KOŠARKAŠI STUDENTI GOSTOVALI U KINI I OSVOJILI TREĆE MJESTO

"Ovdje smo se osjećali kao zvijezde!"

Piše Ivica Gjergja
16. studenog 2019. - 13:20
st kin

Na poziv Sias University iz grada Xinzheng u Kini gostovali su košarkaši Sveučilišta u Zadru na njihovom međunarodnom kulturnom tjednu u sklopu kojega se i održao turnir u košarci, od 04. do 11. studenog.

U prvoj utakmici protiv ekipe domaćina Sias University, naši su dečki izgubili s rezultatom 93:83, dok su u drugoj utakmici pobijedili 76:59 ekipu Henan University, prvaka pokrajine Henan koja ima preko 100.000 stanovnika. U trećoj utakmici su nažalost poraženi u dramatičnoj završnici od prvaka Tajvana, I-Shou University, rezultatom 86:84 i na kraju zauzeli treće mjesto poretka.

Kako je košarka u Kini među najpopularnijim sportovima, tako su sve utakmice igrane pred prepunim gledalištem u dvorani kampusa gdje su naši igrači imali status pravih zvijezda. Kapetan ekipe i student Pomorskog odjela Nikola Jadrijev rekao nam je o gostovanju u Kini:

-To gostovanje u Kini je nezaboravno iskustvo koje ćemo svi cijeli život! Posebno smo oduševljeni vrhunskom organizacijom i prijemom domaćina koji su se potrudili da se, uz košarku, upoznamo s njihovim kampusom koji je veličine jednog hrvatskog grada. Zatim smo upoznali način studiranja u Kini i njezinu kulturu baštinu, jer su nam organizirali razne izlete. Posjetili smo mjesto gdje je rođen kung-fu, Šaolinski hram. Ekipe protiv kojih smo igrali su bile iznenađujuće dobre, vidi se da tamo puno ulažu u košarku. Tijekom ljeta organiziraju i ljetne kampove na kampusu, na kojima gostuju NBA igrači i treneri, igraju totalno drugačiji stil igre nego europski sastavi, vrlo je brza košarka koju igraju i doslovno svi igrači u ekipi šutiraju s vanjskih pozicija – pojasnio nam je Jadrijev.

Nakon prve utakmice protiv domaćina, u kojoj je Vito Barbaroša zabio 27 poena i šest trica, postao je i on prava zvijezda, čak je dobio i ponudu domaćina da ostane studirati i igrati košarku u Kini.

Što o svemu tome kaže student Pomorskog odjela:

- Prvo što sam pomislio bilo je: „Kako li je samo Ronaldu kad se svaki dan svi hoće s njim slikati?!” ha-ha ! Ma bilo je to jedno super iskustvo, sve to vidjeti i doživjeti, kako na terenu tako i izvan njega! Pogotovo sam oduševljen koliko im košarka znači i koliko drže do sportaša. Od velike košarkaške dvorane, pa do njihovog trening centra sa sedam košarkaških terena i dvadesetak vanjskih košarkaških igrališta, sve je bilo po cijele dane popunjeno - priča Barbaroša.

Igrač koji je došao iz Dubrovnika ove sezone u ekipu je student Odjela informacijskih znanosti, Filip Vujičić:

-Na turniru u Zadru, krajem devetog mjeseca, prvi put sam zaigrao za ovu ekipu, budući da sam student prve godine i nakon turnira u Kini mogu reći kako su svi dečki u ekipi odlični i da smo postali prava klapa. Posebno me oduševilo bodrenje svih za vrijeme utakmica, bez obzira vodimo li ili gubimo. U sklopu kampusa gdje smo boravili u Kini imaju vrhunsku sportsku infrastrukturu, pa je dvorana bila puna na svim susretima, uz gromoglasnu podršku baš svim ekipama. Uz to, ugodno iznenađenje su mi i ekipe protiv kojih smo igrali i njihova košarkaška razina.

Bitno je da je uspostavljena bliska suradnja između europskog i azijskog sveučilišta koja se nastavlja, tako da će košarkaška ekipa Sias University doći u Zadar na međunarodni studentski turnir pod nazivom "Zadar University Games".

Evo tko je nastupio za Zadar!
Evo tko je činio postavu ZD studenata na Dalekom istoku: Nikola Jadrijev, Matej Segarić, Niko Manojlović, Vito Barbaroša, Gabrijel Majica, Filip Vujičić, Duje Mavra, Josip Marcelić, Dominik Zelanto i Karlo Banović. Treneri Gordana Ivković i Tonći Jerak.
24. travanj 2024 11:22