StoryEditorOCM
SportLUKA DONČIĆ JE REINKARNACIJA JEDNOG OD NAJVEĆIH

Slovenac koji sluša klape, navija za Zvezdu, ljetuje na Krku, jedan od rijetkih kojeg obožava cijela regija

Piše Tvrko Puljić /Sportske novosti
10. prosinca 2019. - 14:58
luka dončić

Hladna prosinačka subota, dekica i TV. Srećom, ponuda je bila bogata. Na RTL-u je Filip Hrgović vrlo brzo upisao desetu profesionalnu pobjedu i čekao se Anthony Joshua u sudaru s Andyjem Ruizom, na Prvom je kretala nova sezona “Voicea”, a na Drugom se u vaše domove ušetala čarolija jednog 20-godišnjeg klinca.

Te je večeri odigrao samo 26 minuta, nije trebalo više, nije to bila noć u kojoj je bilo zapisano da postavlja svoje rekorde jer bit će takvih utakmica još. Luka Dončić je te noći igrao koliko je trebalo. Dovoljno da stigne tamo gdje ga nitko, budimo realni, već sada nije vidio. Čak i oni koji nisu imali dvojbi, čak i oni koji su bili sigurni kako je ovaj Slovenac trebao biti prvi pick NBA drafta prije godinu i pol.

Luka Dončić je isporučio Pelicansima 26 poena, uz šest skokova i devet asista. Time je odigrao 18. uzastopnu utakmicu u kojoj je ubacio 20 i više, skočio pet i više puta, asistirao pet i više puta. Treći u povijesti s takvim nizom. Gospodin triple-double, pretpostavit ćete, Oscar Robertson je prvi, drugi je je bio Najveći, Gospodin Zrak osobno, Michael Jordan. Niti jedan od njih dvojice, kad je slagao niz poput ovoga, nije bio mlad kao Luka Dončić.

Jerome Miron-USA TODAY Sports
Jerome Miron USA TODAY Sports

  

Taj momak - pazite sad ovo - koji još uvijek ne može u SAD-u otići van i naručiti pivo jer nije punoljetan, taj dečko izluđuje svijet iako njegova zakucavanja nećete vidjeti ni u jednom highlightsu. On je sam highlights. U svim minutama koje igra.

  

Mentor Nowitzki

Dirk Nowitzki koji mu je bio igrački mentor u lanjskoj sezoni, Dirkovoj posljednjoj, a Lukinoj prvoj u NBA, rekao je prije koji dan kako nije očekivao, ni on koji mu se od prvoga dana divio, da će mladi Slovenac imati ovakvu drugu sezonu. Ta druga je u sportu, kakav god on bio, uvijek jako opasna. U prvoj si zabljesnuo, navukao ljude na potencijal, a sada ti treba kontinuitet. Luka Dončić otišao je u toj drugoj stepenici gore. Trenutačno je na prosjeku od 30 poena, deset skokova i devet asista po utakmici, a lani je zaključio sezonu na prosjeku od 21 poena, 7,8 skokova i šest asista. Eto, takva mu je druga. Lani je bio nedodirljiv u izboru za rookieja godine, danas je u svim, baš u svim kombinacijama za MVP-ja godine. Jer, Dallas, u kojemu on isporučuje iz večeri u večer, druga je momčad Zapada, odmah iza LeBronovih Lakersa. Koje je Dončić, btw, neki dan sredio.

  

  

Pritom je fanova sve više. Luka Dončić je, naime, pakao za cijelu industriju koja se hrani oko NBA lige. On se i dalje smije, on se igra košarke, on uživa na terenu, i to je nešto što nije u stanju osmisliti niti jedna reklamna kampanja, niti se to uči na treninzima.

Čovjek se s tim rodi. Ovaj se mali rodio s košarkom.

Ovaj je mali, ajmo i to uzeti kao primjer, jedan od rijetkih kojeg obožavaju i svi ovdje, na prostorima u kojima je spika tvrda, a običaji još gori. On je Slovenac koji sluša klape. I navija za Zvezdu. On i dalje ljetuje na Krku. I svi mu se dive.

Njegova trica iz step backa je nešto što će vas odmah kupiti jer to je šala mala, njegova sposobnost da mu sekunda traje nešto dulje nego običnim smrtnicima anulirat će bilo kakvu priču o tome kako mu brzina nije saveznik, njegova mekoća u driblingu, čarolija u kojoj u jednom kvadratnom metru napravi višak jest nešto što danas pokušavaju u milijunima repeticija skinuti svi klinci ovoga svijeta s loptom u rukama.

Unikatna košarka

Kad se pojavio, a srećom mi u Europi znali smo više o tome od ovih preko, krenule su i usporedbe. Čak i danas svakoga tko ima veze s košarkom dočekat će pitanje: “Je li stvarno ovaj Dončić bolji od svih?”

Na kraju dana, to je manje važno. Njegova je košarka unikat. Prije više od dvije godine, nešto prije nego što je postao MVP Eurolige, prije nego što je u Europi sa samo 18 godina osvojio sve - a to, recimo, nitko nikad nije učinio - tražio se model igrača s kojim bi ga se moglo usporediti. Za čovjeka koji je odrastao na najvećim Celticsima, Luka Dončić je bio za mene reinkarnacija i još uvijek jest, u ovom današnjem vremenu, Larryja Birda.

I gledat ćemo i dalje. Možda ga i opet vidjeti uživo jer Slovenci bi, naime, mogli u lipnju u Split. S Lukom Dončićem. Superstarom.

25. travanj 2024 15:05