StoryEditorOCM
SportDOBRO JE DA SE KRENULO U POZITIVNOM SMJERU

Niz od tri pobjede u ABA ligi donijele su napuštanje dna ljestvice, a to je veliko otklanjanje psihološkog pritiska...

23. prosinca 2019. - 22:30
12444122 (2)

Zadar je transu! Jer se momčad nalazi u nizu velikih pobjeda u košarkaškoj ABA ligi, ranije su "oružje" morali položiti najprije Cedevita Olimpija, potom i Crvena zvezda. Na sve su pridodali i trijumf nad Budućnosti. Istina, dvije prethodne pobjede su se mogle okrenuti i na drugu stranu. Medutim, kad priča završi uopće nije bitno na koji način se došlo do odličnog rezultata. Dolazak Budućnosti kao vodeće momčadi spominjao se u kontekstu razmišljanja: " Može li Zadar odigrati dobro još jednu partiju i doći do pobjede koja će ih maknuti s dna ljestvice ABA lige?"

I dogodilo se, upravo to! Za razliku od ranijih utakmica, Zadar je u ogledu s Budućnosti jedno vrijeme "boravio" u debelom minusu. Čak se dvorani moglo čuti škripu sportske obuće, jer su gosti izgledali jako moćno, a domaćini uvelike izvan utakmice. Činilo se kako će sve krenuti po zlu, jer je suparnik imao impresivnu seriju "trica", praktički nisu ni kaznili sve zadarske pogreške kojih je bilo mali milijun. Jedino valjano bio je napadački skok, koji svejedno nije donosio neko veliko dobro u napadu, ali se barem imalo loptu u ruci i tako smanjilo mogućnost da Budućnost ode na nedostižnu razliku.

I onda se film krenuo odvrtati u drugom smjeru, Budućnost je ostala bez šuta, što je trener Danijel Jusup objasnio činjenicom da je momčad Zadra stala u dobar obrambeni stav. Na sve se naslonila Zadrova serija "trica" kojom se krenulo stizati u zonu pobjede. Ključnim su se pokazala dva igrača, najprije je Ahmed rješavao brojne situacije u polju suparnika, iza toga je uslijedilo ukazanje pravog Bryona Alllena. Ponovimo, uzeo je loptu u "ljubomorno" je držao gotovo do kraja dvoboja, prisilo je dvoranu na ovacije, iako je prethodno s tribina trpio puno toga neprimjerenoga. Dobro je što je kasnije u njegovu " obranu" stao i Jusup, konačno ustvrdivši kako se doista radi o igraču kojeg se mora trpjeti. Da ne kvarimo priče, izostavit ćemo onaj dio Allenove sjene koja je lebdjela svlačionicom i hodinicama dvorane " Krešimir Ćosić". Još nešto o igri iz trenerskoga kuta...

- Kada u skoku ne izgubimo bitku, blizu smo. Sretan sam zbog ove pobjede i drago mi je što je novopridošli Amerikanac odigrao koncentrirano i, rekao bih, rutinski. Vjerojatno smo dobili igrača koji nam može pomoći. Moramo se veseliti ovoj pobjedi, ali moramo i ostati skromni i nastaviti raditi, jer kad pomislimo da smo veliki igrači, ili da sam veliki trener, vrlo brzo dođe kazna. Trebamo se odmoriti, raditi, proslaviti Božić i ići dalje – zaključio je Jusup.

U preslagivanju momčadi, Jusup je posegnuo za trojicom novih igrača, podsjetimo, prvi je stigao Akos Keller i od njega barem zasad nema baš nikakve koristi. Naprotiv, niže isključivo štetu sebi i momčadi,koja ga jednako kao i publika uvelike trpi, ali se eto uspio "sakriti" iza dobrih rezulata. Dolaskom Dominika Mavre, koji se u početku nije doimao izglednim, Zadar je dobio stabilnost u organizaciji napada, ali je i njegov šut nešto o čemu moraju razmišljati suparnici. Zadnji je došao Bashir Ahmed o kojem se jako malo znalo, pa se stručni stožer "naoružao" informacijma koje im je ponudio Damir Mulaomerović, trener koji ga je dobro upoznao dok je igrao u Sigali Prištini. Iz KK Zadra, u ovom trenutku mogu jedino kazati: Hvala, Mula!

Ali, valja pričekati s končanom procjenom,jer je kroz povijest Zadar imao takve igrače koji bljesnu u jednoj ili dvije utakmice, onda nestanu, praktički ih se do isteka ugovora uopće ne vidi.

Vratimo li se nakratko na niz od tri pobjede u ABA ligi, one su, što je najvažnije, donijelo napuštanje dna ljestvice, a to je veliko otklanjanje psihološkog pritiska. Još kad bi se događalo manje ozljeda koje se kao nikad prije nižu jedna za drugom onda bi plovidba na putu ostanka bila kudikamo ugodnija. I ne smije se zaboraviti na jedan sportski jako bitan detalj koji kazuje u prilog razmišljanja kako se pobjedama nad velimim suparnicima, što su nedvojbeno, Cedevita Olimpija, Crvena zvezda i Budućnost, ne dolazi do konačnog cilja. Zadar ovu istu potenciju mora iskazati i protiv Igokee i Mega Bemaxa kojima je uspio pobjeći za jednu pobjedu, ali i Krke u Novom Mestu. Onda će se spomenuti rezultati moći valorizirati na pravi način. I ovako, dobro je da se krenulo u pozitivnom smjeru, tako da su u drugi plan pali porazi od Cibone i Partizana na Višnjiku, u gostima, Igokee, Mornara, FMP-a i Primorske Koper.

25. travanj 2024 19:30