StoryEditorOCM
SportSHIELDS ISPISALA POVIJEST BOKSA

Habazin poražena u najvećem meču karijere

Piše FIGHT SITE
11. siječnja 2020. - 10:26

Ivana Habazin (20-4) pokazala je veliko srce i volju, ali nije uspjela slaviti u najvećem meču svoje dosadašnje karijere. U Atlantic Cityju od nje je nakon 10 rundi akcije bila uspješnija boksačka mega zvijezda Claressa Shields (10-0)

Noć s petka na subotu donijela nam je dugoiščekivani meč za WBC i WBO titule u supervelter kategoriji u kojem je neporažena Amerikanka Shields ispisala povijest svjetskog boksa. Na razočaranje hrvatskih navijača, Claressa je to učinila svladavši našu najbolju profesionalnu boksačicu jednoglasnom sudačkom odlukom (100-90, 100-89 i 99-89).

Ivana je bila maksimalno spremna i motivirana, ali u SAD-u ipak nije uspjela doći do senzacionalnog rezultata. 24-godišnja Amerikanka iz Flinta opravdala je ulogu favoritkinje i ostvarila jedan nevjerojatan uspjeh. Naime, Shields je u svega 10 profesionalnih nastupa osvojila svjetske titule u čak tri različite težinske kategorije.

Brže je to od bilo koga u povijesti ovoga sporta pa tako i dosadašnjeg rekordera, fenomenalnog Ukrajinca Vasyla Lomachenka kojem su za taj podvig trebala dva nastupa više od zlatne djevojke američkog boksa. Podsjetimo, prije ovih u supervelteru, Claressa je svojoj bogatoj kolekciji dodala svjetske naslove u supersrednjoj i srednjoj kategoriji.

Što se tiče same borbe, Habazin je okršaj u Atlantic Cityju otvorila hrabro i bez respekta prema dvostrukoj olimpijskoj pobjednici. Bio je to na trenutke izjednačen meč, ali mora se priznati da je Shields ipak pogađala češće, preciznije i jače od hrvatske udaračice. Ivana je imala nekoliko jako dobrih trenutaka, ali ipak nedovoljno opasnih po svoju suparnicu.

Vrlo značajan trenutak u meču dogodio se u šestoj rundi kada Claressa shvaća da je Habazin prečvrsta za udarce u glavu pa radi promjenu taktike i prebacuje se na napade u tijelo. Potez je to koji se isplatio Amerikanki jer upravo je u toj rundi, od jednog takvog udarca, Ivana pokleknula i natjerala sutkinju na brojanje. Ali Ivana se nije predavala, pokazala je srce, stisnula zube i vratila se u meč.

Nastavak borbe donio je jednu taktičku predstavu Shields koja je očito jako ozbiljno shvatila Habazin. Hrvatska boksačica dala je sve od sebe, ostavila solidan dojam, ali više od toga nije išlo. Ipak, jedna lavovska predstava dovela ju je do samog kraja meča, ali meča koji je uvjerljivo pripao sada novoj WBC i WBO prvakinji u supervelteru.

Bio je ovo, podsjetimo, treći pokušaj organizacije ovog dvoboja. Prvi je put Shields u kolovozu otkazala zbog ozljede koljena, a zatim je sve propalo zbog nemilih scena iz Flinta kada je u listopadu, na dan vaganja uoči meča, napadnut Ivanin trener James Ali Bashir.

27. travanj 2024 00:48