StoryEditorOCM
Sport"DA SE NE ZABORAVI"

Utrka povezala sva mjesta koja su oslobođena u akciji Maslenica!

Piše Ivica Gjergja
21. siječnja 2020. - 10:09

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, zadarskog župana Božidara Longina, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, načelnika općina Jasenice Martina Baričevića, Posedarja Ivice Klanca, Starigrada Krsta Ramića i Novigrada Jose Klapana, a povodom dana proslave 27. godišnjice vojno redarstvene akcije Maslenica održala se 16. atletska utrka od Maslenice preko Posedarja, Podgradine, Paljuva do Novigrada pod nazivom "DA SE NE ZABORAVI“.

Na utrci je sudjelovalo preko 160 atletičara iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Pule, Poreča, Lošinja Zadra , Zagreba,Splita, Šibenika, Solina, Dubrovnika, Gospića, Čakovca, Metkovića, Tomislavgrada, Gruda i Bihaća.

- Hvala svima koji su došli uveličati godišnjicu Akcije Maslenica, Domovina se voli i poštuje u svim njezinim segmentima počevši od himne do njezine cjelovitosti koju smo stvarali u teškim vremenima, a na nama je da je održimo i da možemo slobodno po njoj trčati uživajući u njezinim ljepotama.

Ova utrka nam je pokazala da nas svake godine sve više i više trči i time odajemo počast svima koji su dali svoje živote za obranu domovine. Želim svima uspješno trčanje, a najbolji neka ponese vjenac pobjede, predsjednik općinskog vijeća općine Jasenice Šime Maruna.

Prije samog početka utrke na spomen križu, svijeće su zapalili i odali počast minutom šutnje izaslanica ministra Hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, sportaši predvođeni Rajkom Pantalonom poznatim zadarskim atletičarom koji je bio i glavni sudac utrke zatim izaslanstvo grada Zagreba predvođeno Daliborom Stanićem, donačelnicom općine Posedarje Marijom Crnjak, izaslanstvo općinskog vijeća općine Jasenice predvođeno s predsjednikom vijeća Šimom Marunom.

- Dragi sportaši, vi ste promicatelji domovine u miru, a dali ste i velik doprinos u obrani domovine. Samo spremni i čvrsti ljudi mogu braniti svoj dom i domovinu. Velik broj vaših očeva sudjelovao je u obrani domovine, mnogi od njih su položili živote braneći domovinu na čemu im se zahvaljujemo i stalno ih se prisjećamo i njima u čast danas trčimo ovu utrku najljepšim dijelovima lijepe naše koju je velikosrpski agresora želio prisvojiti sebi ali zahvaljujući hrabrosti hrvatskih vojnika, to im nije uspjelo. Posebno pozdravljam Anđelka Kecmana iz Pule koji i danas trči utrku i za svog pokojnog oca koji je stradao u akciji Maslenica – rekla je izaslanica ministra Tome Medveda, Amalija Mišlov Blagojević.

Svi trkači stigli su na cilj ponosni, iscrpljeni, ali sretni zbog doprinosa obilježavanja slavne akcije Maslenica. Na kraju utrke svi sudionici dobili su spomen medalje i majice, a najbolji u ukupnom poretku pehare i posebne medalje u kategorijama. Pehare i medalje uručivali su izaslanica ministarstva Hrvatskih branitelja, Amalija Mišlov Blagojević, načelnik općine Novigrad Joso Klapan i donačelnica općine Posedarje, Marija Crnjak

Sveukupni pobjednik utrke bio je Ante Živković iz AK Dubrovnika koji je istrčao 1:11,35, novi rekord staze a kojeg je držao prošlogodišnji pobjednik Robert Radojković, drugoplasirani Nikola Špoljar MORH trčao je 1:12,20 dok je trećeplasirani bio Ivan Bulić s vremenom 1.12.32 iz AK Dubrovnik

Kod djevojaka pobjedu je obranila od prošle godine Dijana Manđeralo iz atletskog kluba Puls iz Tomislavgrada s rezultatom 1.26.01 popravivši svoje vrijeme za 3 minute, drugoplasirana Lucija Kopić iz Zaprešića istrčavši odlično vrijeme 1:26,24 a trećeplasirana Marijana Katić iz Maraton kluba Festina Lenete s rezultatom 1.33,35

Međumurski župan Matija Posavec i ove godine istrčao je utrku te odao zahvalnost domaćinima na hvalevrijednoj utrci, kazavši da dolazi i dogodine

Podsjetimo da su pokrovitelji utrke tradicionalno bili Zadarska županija i općine Starigrad , Posedarje , Novigrad i Jasenice. Glavni organizator utrke bio je Hrvatski atletski klub Sv. Ante Poličnik uz podršku atletskog saveza Zadarske županije i kluba Atletskih Veterana Zadar.

- Radostan sam da je ova trka postala i dio kalendara događanja Hrvatskog atletskog saveza za 2020. godinu i prva je službena utrka za 2020 godinu, na čemu se zahvaljujemo predsjedniku saveza Ivanu Veštiću i upravnom odboru saveza, a zahvala i svim volonterima, sucima, mještanima Posedarja, Podgradine, Paljuva, Novigrada koji su popratili utrku koja je povezala sva mjesta koja su oslobođena u akciji Maslenica, kazao je na kraju Slobodan Mijolović ispred organizacijskog odbora utrke.

19. travanj 2024 23:28