StoryEditorOCM
Domaći nogometLiga nacija

Nizozemci će protiv Hrvatske biti bez svoje zvijezde, ali ‘vatrenima‘ to ne olakšava situaciju

10. lipnja 2023. - 07:30

Finale Lige prvaka danas je glavni događaj u svijetu nogometa, ali čim Manchester City ili Inter podignu „ušati” trofej, fokus cijele nogometne Europe seli u Nizozemsku, gdje je sljedeći tjedan na rasporedu Final Four UEFA-ine Lige nacija.

Nizozemci će na domaćem terenu pokušati doći do naslova pobjednika trećeg izdanja natjecanja koje je osmišljeno kako bi zamijenilo prijateljske utakmice i donijelo veće prihode nacionalnim savezima i UEFA-i. Ali da bi u tome uspjeli, prvo će se preko Hrvatske morati plasirati u finale.

Rotterdamski De Kuip bit će poprište dvoboja ovih dviju reprezentacija, koje su se posljednji put susrele u prijateljskoj utakmici odigranoj na Poljudu u veljači 2008. (Nizozemci su slavili 3:0), a izrazitog favorita zapravo i nema, iako kladionice daju veće šanse domaćinima.

Za razliku od naše reprezentacije, u kojoj je atmosfera poljuljana zbog „slučaja Livaja”, u „Oranju” je situacija puno mirnija. Glavna vijest iz njihovog tabora glasi da nema ozlijeđenog Memphisa Depaya.

Napadač Atletico Madrida otpao je u ponedjeljak zbog ozljede, a iako se radi o jednom od najvažnijih igrača Nizozemske posljednjih godina, tamošnji mediji ne razbijaju glavu. Depay se većinu sezone mučio s ozljedama, a iako je bio u početnoj postavu u objema utakmicama pod Ronaldom Koemanom ove godine, konsenzus je da ionako ne bi bio na posebno visokoj razini, stoga gubitak za „Oranje” i nije toliko velik.

image
AFP

Doduše, oni koji tako misle ne moraju biti u pravu. Ipak je riječ o nogometašu koji je u karijeri igrao za PSV, Manchester United, Lyon (u kojem je bio nezaustavljiv), Barcelonu i sada Atletico. Njegova odlična tehnika, eksplozivnost, prodornost i dobra završnica čine ga kompletnim igračem koji može igrati u vrhu napada, na krilu, ali i na malo povučenijoj poziciji u veznom redu.

No, s obzirom na probleme s ozljedama, gotovo sigurno ne bi bio na vrhunskoj razini, a usto nizozemska reprezentacija posljednjih godina svoju igru temelji više na momčadskom pristupu, nego što se oslanja na individualce. „Vatreni” stoga ne trebaju misliti da će im posao biti puno lakši zbog izostanka Depaya.

Najveći problem za igrače Zlatka Dalića dolazit će s nizozemskih bokova, na kojima bi trebali biti Denzel Dumfries i Nathan Aké. Dumfries je moderni desni bek, koji je barem jednako dobar u fazi napada kao i u fazi obrane, ako ne i bolji. Ove sezone u Interu, primjerice, upućuje osjetno više dodavanja u protivničkoj polovici nego u svojoj. Za Akéa je, pak, dovoljno reći da je standardni prvotimac Guardiolinog Manchester Cityja.

Uostalom, spomenuti dvojac odigrao je ključne uloge u pobjedi nad Gibraltarom (3:0) u drugom kolu kvalifikacija za EURO. Aké je postigao dva pogotka, dok je Dumfries upisao dvije asistencije.

image

Denzel Dumfries je jedan od najboljih igrača Intera ove sezone

AFP

S obzirom na to da Nizozemci u zadnjoj liniji, između ostalih, imaju još i iskusnog Daleyja Blinda, Virgila van Dijka i Matthijsa de Ligta, obrana im se nameće kao najjači dio momčadi.

No, to baš tako nije izgledalo u prvoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024., kada su na Stade de Franceu poraženi od Francuske s uvjerljivih 4:0. Aktualni svjetski viceprvaci prolazili su kroz Koemanovu obranu kako god su htjeli, što znači da će „vatreni” imati prostora za zaprijetiti im.

Nizozemci su zapravo prvenstveno favoriti zbog domaćinstva, jer Hrvatska je ta koja ima dvije medalje s posljednja dva Svjetska prvenstva, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da „vatrene” u Rotterdamu također očekuje podrška njihovih vjernih navijača.

Zbog toga nas vjerojatno očekuje izjednačena utakmica u kojoj će odlučiti nijanse i u kojoj će i za jedne i za druge ključno biti neutralizirati najjači segment protivničke ekipe. Koeman će, dakle, poseban fokus staviti na kontrolu sredine terena, dok će se Dalić prvenstveno morati pobrinuti da se Nizozemci ne razmašu po bokovima.

S Depayem ili bez njega, domaćini su izuzetno opasna ekipa i „vatrenima” njegov izostanak ništa ne bi trebao mijenjati u pripremi utakmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:02