StoryEditorOCM
Domaći nogometLiga nacija

Povijesna šansa Hrvatske za prvi trofej: ‘kockaste’ dvije utakmice dijele od besmrtnosti

Piše FRane Vulas
7. lipnja 2023. - 09:15

Povijesnu šansu za osvajanje prvog trofeja na nekom velikom natjecanju nogometna reprezentacija Hrvatske ima na skorašnjem Final Fouru Lige nacija u Nizozemskoj. Samo dvije pobjede dijele izabranike Zlatka Dalića od besmrtnosti. U srijedu 14. lipnja Luka Modrić i društvo igraju polufinale s domaćinom Nizozemskom u Rotterdamu (20.45 sati). Potom će ovisno o rezultatu u nedjelju 18. lipnja igrati finale u istom gradu (20.45 sati) ili susret za treće mjesto u Enschedeu (15 sati).

Dojam je da Hrvatska nije imala baš previše sreće kada je u ždrijebu za protivnika u polufinalu dobila baš domaćina, ali mogu ‘kockasti‘ taj scenarij i iskoristiti u svoju korist. Imperativ pobjede bit će na Nizozemcima koji će igrati na domaćem terenu, a kojima već neko vrijeme nedostaje jači rezultat na velikim natjecanjima. Hrvatska ima status autsajdera, makar je na papiru drugačije jer jedina od sva četiri sudionika završnog turnira ima medalju sa Svjetskog prvenstva u Kataru otprije pola godine.

Nizozemci love drugi veliki trofej nakon Eura 1988. godine kojeg je generacija Marca van Bastena osvojila u Njemačkoj. Osvojili su Nizozemci i tri srebra (1974. i 1978. te 2010. godine) i jednu broncu na Svjetskim prvenstvima (2014.) te su još triput na papiru bili brončani na EP-ima (1976., 1992., 2000. i 2004.), pošto se susreti za treće mjesto ne igraju. Nizozemska je i finalist prvog izdanja Lige nacija 2019. godine, tada je poražena od Portugala.

Otegotna okolnost za Dalićevu momčad je kasno priključivanje Marcela Brozovića zbog nastupa u finalu Lige prvaka u subotu 10. lipnja u Istanbulu. Veznjak Intera će se dva dana nakon finala s Manchester Cityjem i tek dva dana prije polufinala priključiti reprezentaciji. Međutim, moglo je biti i gore, mogao je u finalu LP biti 37-godišnji kapetan reprezentacije Modrić s Real Madridom. Međutim, svojih problema imaju i Nizozemci. Njima će kasniti čak dvojica, defenzivci Nathan Ake iz Manchester Cityja i Denzel Dumfries iz Intera. Uz to se dosta igrača bori s manjom minutažom u klubovima, primjerice Georginio Wijnaldum u Romi. Zbog ozljeda je s konačnog popisa izbornika Ronalda Koemana otpao drugi strijelac u povijesti reprezentacije Memphis Depay, a zbog male minutaže u Bayernu Daley Blind. Depay je za ‘oranje‘ zabio 44 pogotka, efikasniji je s 50 samo Robin van Persie. Više je pogodaka napadač Atletico Madrida Depay zabio od Johana Cruyffa, Patricka Kluiverta, Dennisa Bergkampa, Ruuda van Nistelrooya, Arjena Robbena...

Atmosferu u redovima Hrvatske je svakako pokvario odlazak Marka Livaje iz kadra reprezentacije za ovu akciju koji se nadovezao na incident s Rujevice. Tada je na prvom treningu ‘kockastih‘ na Rujevici nekolicina riječkih navijača vrijeđala Marka Livaju, pa se napadač Hajduka dao uvući u verbalni okršaj, a onda se dan kasnije povukao iz momčadi, napustio pripreme. Izbornik Dalić, ostatak stožera i igrači moraju naći formulu da taj incident ostave iza sebe, da im to ne bude preveliki uteg pred povijesnu priliku u Nizozemskoj.

Posjet Papi

I papa i dida bili su Torcida. Nakon što se Torcida vratila na utakmice reprezentacije u utakmici kvalifikacija za Euro s Walesom odigranom na Poljudu, evo sada i ‘kockastih‘ kod pape.

Sveti Otac je od hrvatske samostalnosti više puta dolazio u Lijepu našu, a evo sada i Hrvatske kod pape. Prije polaska za Nizozemsku na završnicu Lige nacija, u petak 9. lipnja ujutro reprezentacija Hrvatske će na privatnu audijenciju kod Svetog Oca, pape Franje.

U Vatikanu će papa primiti momčad izbornika Zlatka Dalića i delegaciju HNS-a. Reprezentacija potom u ponedjeljak 12. lipnja putuje za Nizozemsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:44