StoryEditorOCM
OstaloSvih 5

Domaći sport se vratio na TV: nakon punih deset godina postaje iznova dostupan gotovo svim građanima Hrvatske

Piše Marko Bilić
13. svibnja 2023. - 21:48

Neki će to nazvati medijskom revolucijom. Malo pretjerano ili ne - ipak je nepobitna činjenica da se radi o - pravoj stvari. Nakon punih deset godina hrvatski sport iznova postaje dostupan gotovo svim građanima Hrvatske, točnije, za 90 posto kućanstava koji će moći besplatno pratiti projekt “Svih 5”. Sportska televizija je potpisala trogodišnji ugovor s pet vodeći nacionalnih saveza u ekipnim sportovima, s pet loptačkih saveza (nogomet, košarka, rukomet, odbojka i vaterpolo), te će prenositi sva prvoligaška natjecanja tih sportova, izuzev SuperSport Hrvatske nogometne lige.

Prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ističe važnost ovog projekta za budućnost našeg sporta:

- Cilj nam je maksimalna pomoć hrvatskom sportu, odnosno sportašima i sportskim klubovima. Nakon deset godina vratili smo naš domaći ekipni sport na gledateljima besplatnu televiziju, jer čak 90 posto kućanstava može gledati SPTV bez plaćanja. Sportska televizija se ne plaća dodatno, a ima nacionalnu koncesiju.

image

Zlatko Mateša

Zeljko Puhovski/Cropix

HOO je, inače, stopostotni vlasnik Sportske televizije. Ideja osnivanja SPTV-a javila se prije 12 godina nakon detekcije velikog pada sportskih sadržaja na nacionalnoj televiziji. A znamo dobro što TV prijenosi znače za popularnost spotova, klubova, sportaša... Samim time i za zainteresiranost potencijalnih sponzora i ulagača, upisa djece u klubove... Domino efekt, u ovom slučaju negativan. Manje prijenosa, manje zainteresiranih za sve.

Isto tako, neki drugi sportovi su pojavom na SPTV dobili na popularnosti. Poput borilačkih, primjerice, koji su se na nacionalnoj televiziji teško mogli izboriti za dragocjene minute. Judo, hrvanje, taekwondo, karate... Tim putem sada iznova kreću i oni “popularniji” loptački sportovi. Pa smo već imali priliku pogledati velebni preokret zagrebačkih odbojkaša kontra osječke Murse u finalu doigravanja, pratimo i finalnu seriju vaterpolista Jadrana i Juga, i još štošta. Mi zagriženiji i opasno “navučeni na sport” reći ćemo “sporta nikad dovoljno na TV”.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Cilj nam je, poručuju iz HOO-a, propagirati cjelokupni hrvatski sport, ne samo onaj vrhunski već i natjecanja nižih rangova, mlađih uzrasta, ženskog i muškog sporta bez razlike. Ne zanima nas komercijalizacija projekta po svaku cijenu. Iako, dodat će, zainteresiranost za ulaganja u SPTV uvijek je goruća. Podsjetimo još jednom, Sportska televizija je u stopostotnom vlasništvu HOO-a i financira se iz marketinga HOO-a, a ne iz državnog proračuna. Naravno, para nikad dovoljno i bez obzira što su pojedina sponzorstva podebljala proračun SPTV-a budžet je još uvijek skroman za velike ambicije, a to je 24-satni program i barem jedan prijenos dnevno. Što nije lako ako je godišnji proračun oko pola milijuna eura.

No, stvari se pomiču, trogodišnji ugovor je potpisan, 90 posto nas koji imamo SPTV ne moramo ništa dodatno plaćati.

image

Stipe Pletikosa: Prijenosi pet najvećih ekipnih sportova sjajna su vijest za gledatelje i cijeli sport

Ronald Gorsic/Cropix

- Ovi prijenosi pet najvećih ekipnih sportova sjajna su vijest za gledatelje i cijeli sport. S obzirom na popularnost i masovnost nogometa kod nas siguran se da će i prijenosi Prve nogometne lige imati značajnu gledanost što će donijeti dodatnu popularizaciju, ojačati medijsku i komercijalnu vrijednost lige i klubova, a igračima dati dotani motiv jer će se moći pokazati gledateljima na nacionalnoj razini - optimist je glede cijelog projekta i legendarni vratar Stipe Pletikosa uz opasku “vjerujem da će i sponzori prepoznati vrijednost ovog projekta i tako pomoći hrvatskom sportu”.

Gledanost, poručuju nam iz SPTV-a, konstantno raste. Interes je velik. Ovo je velika promocija naih loptačkih sportova, klubova i igrača. Svaka pomoć klubovima dobrodošla je, većina njih radi u teškim uvjetima, prvenstveno financijskim. Stalna prisutnost na TV ekranima može im pomoći na njihovom putu do financijskih injekcija, toliko potrebnih.

image

Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix

- Nadam se da će se tako nastaviti i dalje, i nakon isteka ovog trogodišnjeg ugovora. Vjerujte mi, svakom je sportašu drago igrati utakmice koje su u izravnom televizijskom prijenosu, stoga je ova priča sa Sportskom televizijom zbilja super za sve nas - poručio je i Ivan Zeljković, kapetan odbojkaša zagrebačke Mladosti, friških državnih prvaka, te dodaje:

- Na ove izravne prijenose ne gledam samo kao odbojkaš već kao sportaš i općenito ljubitelj sporta. Siguran sam da je ovo veliki dobitak za svih. Naročito za medijski manje popularne sportove koji se ne mogu baš vidjeti na televiziji. Ne mogu vam opisati koliko nama sportašima i klubovima znači igrati utakmice koje se mogu gledati uživo. Ne sjećam se kada je odbojka bila toliko na televiziji kao ove godine na SPTV, a to puno znači za popularnost našeg sporta. Sigurno da će stalna prisutnost na TV potaknuti djecu da se uključe u sport. Ne samo u odbojku.

Pet liga besplatno za cijelu Hrvatsku. Zvuči dobro. I jest dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:31