StoryEditor
Ostaloduh iz boce

Virus kao skaut, vidi tko je profi sportaš, a tko nije: koliko je konfuzije i kaosa izazvalo objavljivanje novih mjera

30. studenog 2020. - 22:15
 Vojko Bašić/Cropix

Društvene mreže prepune su gnjevnih poruka na račun Vladinih mjera kojima se ograničavaju sportske aktivnosti do 21. prosinca ove godine. Epidemiološke mjere praktički se odnose na cjelokupni amaterski sport i rekreaciju. “Zeleno svjetlo” za treninge i natjecanja dobili su tek profesionalni, odnosno vrhunski sportaši (a takvima se očigledno, prema naputku Nacionalnog stožera, smatraju svi u najvišem natjecateljskom razredu).

Pred lavinom “velikih brojeva” i ugroze zdravstvenog sustava, Vlada je donijela paket mjera s ciljem preventivnog djelovanja. No, dojam je da su mjerodavni sport, kao značajan segment ljudske djelatnosti (poglavito u kontekstu “zdravlja nacije”), tretirali vrlo površno. Primjerice, sukladno aktualnim odredbama, dopušteno je trenirati rukomet ili košarku u dvorani (seniori u prvoj i drugoj ligi te juniori prvoligaških klubova), no zabranjeno je igrati tenis ili vježbati atletiku – na otvorenom!?

Dopušteno je trenirati i igrati vaterpolo (juniori i seniori na prvoligaškoj razini, te seniori u drugoj ligi), ali ne i vježbati plivanje, skokove u vodu ili ronjenje. Praktički, u istom bazenu!? Koliko je konfuzije i kaosa izazvalo objavljivanje novih mjera najbolje ilustrira nogometni primjer. Po donošenju odredbi – što je dozvoljeno, a što ne, oglasio se (26. studenog) izvršni direktor HNS-a, Marijan Kustić.

 - Dakle, nastavlja se Prva HNL za seniore i seniorke, te Prva hrvatska futsal liga. Sve ostale lige, naravno, uključujući i sve mlađe dobne kategorije prestaju s treninzima i igranjem utakmica – kazao je tada Kustić.

Samo dan kasnije HNS je na službenoj stranici objavio da se natjecanje nastavlja i u Drugoj HNL, te Prvoj HNL za juniore. Očigledno je HNS naknadno ishodio dozvolu i za spomenuta natjecanja.

Tako su u četvrtak već raspušteni drugoligaški te juniorski pogoni, u petak bili ponovno “u điru”, spremni za putovanja i nastavak natjecanja. Dakle, od stotinjak tisuća registriranih nogometaša u Hrvatskoj do 21. prosinca će biti aktivno njih oko tisuću. Sukladno epidemiološkim mjerama nemoguće je odigravanje i Hrvatskog kupa. Odnosno, mogu ga igrati samo klubovi prvog i drugog natjecateljskog ranga. Razigravanje između klubova Druge i Treće lige trenutačno nije moguće – zbog epidemioloških razloga.

Kako je primijetio netko na društvenim mrežama – izgleda da je virus pametniji od ovih koji donose mjere, jer on ne pravi razliku između elitne i (pre)ostalih razina natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 08:25