Overlay
Kultura i glazba

Festivali i koncerti zbog kojih jedva čekamo posjetiti Šibenik i okolicu u narednih mjesec dana

Piše Stil
Foto Niksa Stipanicev/Cropix
13. lipnja 2021. - 16:10

U Šibeniku je već uspješno završeno nekoliko zanimljivih festivala, a najbolje nas tek očekuje. Od Tvrđave Sv. Mihovila koja je postala pozornica za neke od najboljih svjetskih izvođača do Tisnog u kojem se sad već tradicionalno održavaju ponajbolji glazbeni festivali, razloga je bezbroj da se odlučite na ljetovanje u ovom predivnom dalmatinskom gradu.

Prvi na repertoaru je festival koji će oduševiti sve roditelje i djecu. od 19. lipnja do 3. srpnja trajat će 61. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala. Ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić je unatoč smanjenoj kazališnoj produkciji uslijed pandemije najavio stotinjak festivalskih programa na pozornicama ispred OŠ Fausta Vrančića i ispred gradske vijećnice.

- Ova je godina bila puno izazovnija i teža za sve nas u kazalištima, jer nitko nije očekivao da će sve ovo toliko dugo trajati. Uz financije koje uvijek škripe, dječje produkcije, barem onog tipa koji je nama potreban za otvorene scene, nije ni moglo biti. Inozemni program bit će veći nego lani kada smo svoju međunarodnu odrednicu branili samo s trima inozemnim izložbama. Kako je ovo Godina čitanja bit će naglasak i na tome, a očekujemo i veći šušur po ulicama i trgovima. Novac, istina, diktira i taj tempo, ali s Marijom Kovačem, koji je zadužen za taj dio programa, imamo dugoročan plan i viziju da i to bude na razini koja nam je potrebna i koja vrijedi. Neke nove, svježe sadržaje uvodimo i u dječje radionice iako ih ove godine neće biti 52 kao prije korone na 59. MDF-u - zaključio je Bilić za Šibenski.hr.

U samom Šibeniku održava se i dvodnevni festival Let's Rock. Ovo je druga sezona manifestacije koja se prvi put odvila usred pandemije 2020. Prvi dan festivala je 21. lipnja, simbolično kao prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe, a koncerata će biti i 22. lipnja. Nastupit će domaći glazbenici među kojima J. R. August, Lovely Quinces, Porto Morto i mnogi drugi.

Neovisno o ovom festivalu tijekom cijelog ljeta održavat će se koncerti gotovo svakodnevno na Tvrđavi Svetog Mihovila od kojih ponajprije treba istaknuti Black Pumas 27. srpnja, američki soul bend čiji je koncert odavno rasprodan. Ovo je premijerni koncert dobitnika ovogodišnje Grammy nominacije za najboljeg novog izvođača s rasprodanim turnejama diljem Europe i SAD-a.

Osim tvrđava, u Šibeniku će se glazba slušati i na gradskoj plaži Banj na kojoj od 9. do 11. srpnja traje Festival Regius. Riječ je o regionalnom kulturno-glazbenom festivalu s alternativnim žanrovima. Uz odličan koncertni program, posjetitelji će moći uživati i u bogatom dnevnom programu koji obuhvaća brojne kulturno-glazbene radionice i sportske turnire. U sklopu festivala organiziran je i besplatan kamp u predivnoj borovoj šumi.

Paralelno se u Tisnom s početkom 8. srpnja počinje održavati Garden festival koji je domaćin raznih glazbenih događanja. Jedna od najboljih festivalskih lokacija u Europi, kristalnu uvalu s vlastitom plažom, privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta i čak 40 zemalja. Prvi festivali u sklopu Gardena, Dimensions i Hospitality On The Beach, pa ćemo na slavne 'Dimenzije' morati pričekati do rujna, a ostale dogodine, a prvi festival koji za sada nije mijenjao svoj datum je Seasplash koji počinje 15. srpnja.

16. travanj 2024 15:15