Overlay
aklea nosi ljudnjak

Zaljubili smo se u novu pjesmu domaće glazbenice: zarazni ritam i domišljat tekst izdavaju je iz mase ljetnih singlova. A i autorica je sasvim posebna

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Eva Hoernisch
17. lipnja 2021. - 15:13

"Ljudnjak je jedini grudnjak koji još nosim", stihovi su iz upravo objavljene pjesme Aklee Neon, vrlo interesantne domaće glazbenice koju je šira javnost upoznala na prošlogodišnjoj Dori kada je pjesmu "Zovi ju mama" izvela s biljkama. Nova pjesma, nazvana jednostavno i intrigantno "Ljudnjak" snimljena je na Kanarskim otocima gdje je glazbenica provela nešto više od mjesec dana u umjetničkoj rezidenciji završavajući debitantski album koji izlazi na jesen.

Pjesma je nastala u suradnji s ekipom iz Undular production s kojima je Aklea surađivala i na njenom debitantskom singlu “Da mi je” i možete je pronaći na svim streaming servisima.

Možete li nam malo pojasniti što bi to bio ljudnjak?
- Ljudnjak je izmišljena riječ, slatki čin intime između dvoje ljudi i jedini grudnjak koji još nosim. Za one koji još ne naziru pravo značenje dobit će ga kada pogledaju moj novi spot ili cover istoimenog singla. Tu intimu i ljubav učim pretočiti na sve što me okružuje. Glazbu i produkciju sa mnom je radio majstor organskog zvuka i dobar prijatelj Viktor Volarić-Horvat. 

Ispričajte nam malo više o spotu, sigurno vam je to bilo zanimljivo iskustvo, snimati ga na Kanarima.
- Video spot snimala dok sam tamo boravila mjesec dana u umjetničkoj rezidenciji. Umjetnička voditeljica spota Paula Kopczynski bila je ključna za cijeli osjećaj videa i izazivanje najboljeg u meni u svim situacijama - u podvodnim scenama sam sedam puta morala skočiti na glavu, a toga me je uvijek bilo strah. Sada više nije! Iza kamere je bio video trojac iz Poljske na čelu s Radoslawom Furmanekom, Mateuszem Dembskim i Radoslawom Laganowskim. 

Odakle crpite inspiraciju za svoju glazbu?
- Inspirira me kada se dovedem u ono zlatno stanje u kojemu na sve gledam kao na čudo. Recimo, osvijestim da šetam po rotirajućoj kugli i to mi bude nevjerojatno. Inspirira me kada vidim ljude koji žive autentično, nomade koji prkose normama društva, ženama koje isijavaju ljepotu, a nemaju ni trunke šminke. Inspiriraju me jutro i fina kava s prijateljicama kada niti jedna od nas ne žuri i nova glazba, a najviše kad me grli netko koga volim.

Kako biste okarakterizirali svoj stil? 
- Eklektična sam po prirodi, volim sa sobom nositi komadiće svega, pa tako i u glazbi. Najvažniji mi je ritam koji oslobađa tijelo i pokreće nešto primalno u svima nama, a s melodijama se igram u afro-soul ethno-beats stilu. Inače sam one-girl-band, na pozornici sama uz pomoć gitare, glasa, loopera i midi kontrolera stvaram pjesme ni iz čega. 

Kako ste se upustili u glazbene vode?
- Odmalena sam dio vokalnog ansambla "Brevis" s kojima sam proputovala svijet i učila o snazi višeglasja. S njima sam pjevala i u Carnegie Hallu i u Radio City Music Hallu, najprestižnijim svjetskim dvoranama. Kad sam se preselila iz Osijeka u Zagreb, shvatila sam da je došao taj ključni trenutak ili prestanka muziciranja ili početka svoje solo karijere. Na drugo sam se vrlo lako odlučila nakon rada u digitalnoj agenciji. Rekla sam si: "i to si probala, ajmo sad nešto o čemu sanjaš cijeli život". Nikad nisam požalila zbog te odluke. 

Koji su vam planovi za ljeto? Planirate li možda live nastupe? 
- Upravo s menadžerom planiram ljetne koncerte, napokon se vraćam na pozornicu i to mi je neopisiva sreća. Stage je blagavaonica nama muzičarima, tamo se hranimo. Prvi od nastupa imam u Taboru 11. srpnja, a prije toga s producentom idem na osamljeni jadranski otok završavati debitantski album. 

Možete li nam nešto reći o albumu? 
- Voljela bih pustiti album da priča sam za sebe. Izlazi sada na jesen. 

Koji su vam planovi za razdoblje nakon toga? 
- Nisam baš osoba od planova, puštam život da me nosi i to se čuje u mojoj glazbi. Ali definitivno se selim u veći stan u Zagrebu, planiram jesensku turneju s kojom najavljujem album i uključujem glazbu biljaka u svoj novi live set.  

19. travanj 2024 10:08