Overlay
otočna idila

Treba li vam ideja za izlet, zaputite se u prekrasnu dalmatinsku uvalu punu prirodnih fenomena

Piše Stil
Foto Romana Tomljanović
5. kolovoza 2020. - 17:21

Želite li ovog ljeta doživjeti nešto uistinu posebno, posjetite Park prirode Telaščica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Prekrasna uvala okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar same uvale. Zbog iznimno bogatog biljnog i životinjskog svijeta te geomorfoloških fenomena i arheološkog naslijeđa, 1988. je proglašena Parkom prirode, dok status zaštićenog područja ima od 1980. 

Područje Parka prirode Telašćica obiluje suprotnostima koje oduzimaju dah: mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane; bujnom šumom alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane te ogoljelog kamenjara s druge; pojasom obrađenih vinograda i maslinika s jedne kao suprotnošću suhih staništa s druge strane...

Tri najzanimljivija fenomena su jedinstvena uvala Telašćica kao najsigurnija i najljepša prirodna luka u Jadranu, strme stijene koje se uzdižu do 161 metar nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 metara te ljekovito slano jezero Mir. 

Najslikovitiji među otocima Telaščice je Katina, a najneobičniji Taljurić. Zašto? Otiđite provjeriti iz prve ruke.

U predivnu Telaščicu zaljubila se i nizozemska blogerica hrvatskih korijena, Romana Tomljanović koju možete pratiti na blogu The Nomad Life te na istoimenom Instagramu, a razgovor s njom donosimo u novom broju Stila koji izlazi 15. kolovoza.

 

18. travanj 2024 19:28