Overlay
Zlatna pravila

Kako se riješiti podočnjaka: imamo pet savjeta za ukloniti ružne tamne krugove ispod očiju, pomažu čak i kad je problem genetski

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. rujna 2020. - 09:02

Među najučestalijim beauty problemima današnjice svakako su podočnjaci. Tamni krugovi ispod očiju čija se pojavnost vječno pokušava umanjiti, a ako ne to, onda barem prikriti, zadaju glavobolju velikom broju žena i muškaraca.

Ako mislite da pretjerujemo, zanimat će vas možda činjenica da je uklanjanje podočnjaka filerima među traženijim tretmanima kad su u pitanju neinvazivne intervencije.

No isto tako, svakih se nekoliko godina pojavi struja koja pokušava umanjiti negativan stav društva prema ovom, najuobičajenijem beauty problemu. Podočnjaci su sasvim prirodni, kad se radi o vrećicama ispod očiju neki će reći da one djeluju čak i simpatično.

Naravno da to ne znači da ih morate prihvatiti i nositi s jednakim ponosom kojim nosite frizuru netom nakon posjeta frizeru. Oni se, naravno, mogu prikriti proizvodima koji su nam svima dostupni, a može se i u rutinu njege kože uključiti nekoliko proizvoda koji će pomoći da čitavo područje izgleda manje napuhnuto, zaglađeno i svjetlije.

I pritom ne mislimo na filere, a ni na skupe lasere. Postoji čitav niz pomagača koji će obaviti posao kad je u pitanju najčešće genetski problem tamnih krugova ispod očiju. A oni se ne svode isključivo na držanje kolutića krastavaca na očima.

Retinol

Ako vam je koža ispod očiju tanka i nježna, pokušajte njegovati okoloočno područje proizvodima na bazi retinola. Retinoidi djeluju na stvaranje kolagena koji promiče i prokrvljenost, a rezultira punoćom kože i njenom čvrstoćom, piše Allure. Pripazite da to nije retinol koji nanosite na ostatak lica, već kremica specijalizirana za nježno područje oko očiju.

Spavajte na leđima

Ne garantiramo da "pali". Ni blizu. Ali ovaj se način preporučuje kako bi se onima koji ujutro redovito imaju problema s natečenošću manje tekućine nakupljalo u područjima u kojima je to najizraženije. Neki tvrde i kako jedan jastuk ekstra - čuda čini. Što vam je glava više pozicionirana, manje se natečeni budite. 

Budući da su ponekad problem i alergeni, potrudite se da spavate na čistom jastuku, lišenom prašine, a vrlo su popularne i svilene te satenske jastučnice. Ako i ne vjerujete u njihovu čudotvornost kad je u pitanju njega lica, svakako su za kožu nježnije od flanela i pamuka.

Zaštitni faktor

Ako primjećujete da su vam podočnjaci nuspojava povećanog pigmenta, moguće da je to zbog štete uzrokovane UV zrakama. Najbolji tretmani za posvjetljivanje sadrže vitamin C, tako da bi bilo poželjno da tamne krugove njegujete specijaliziranim proizvodima koji ga sadrže. 

No obratite pažnju isto tako na zaštitni faktor - bez obzira što je ljeto iza nas, svakog dana nanosite SPF 30. Uložite u zaštitu od sunca koja sadrži cinkov oksid, a na pakiranju je naznačeno "broad-spectrum", savjetuju dermatolozi.

Pazite tijekom skidanja make up-a

I preagresivni proizvodi za odstranjivanje make up-a mogu biti krivac, kao i pretjerano trljanje ovog, moramo ponoviti, nježnog područja. Ako i nemate osjetljivu kožu, tražite proizvode za njenu njegu - područje o kojemu govorimo najtanje je na cijelom našem tijelu, a iritacije mogu uzrokovati upale. 

Dermatolozi ne preporučuju nužno maramice za čišćenje lica, dapače, većina ih se slaže da trljanje može samo izazvati štetu. Preporučuju pamučne odrstranjivače koji nježno uklanjaju make up, micelarnu vodu najmijenjenu osjetljivoj koži i lagane čistače koji ne sadrže sapun. Dobri su i oni uljni ili u balzamu, kao i na bazi skvalana. Naročito su korisni ako ste na očima imali nešto teži make up - izbjeći ćete štetno trljanje.

Vrećice čaja

Najozbiljnije, pomažu. Iako biste pomislili da se radi o samo još jednom nepotrebnom "triku", visok udio kofeina u čaju može smanjiti otečenost. Namočite vrećicu čaja nekoliko minuta u toploj vodi, a potom je ohladite u hladnjaku te prislonite na podočnjake.

Kad sve izda, tu je uvijek šminka...

Danas je na tržištu dostupna ogromna količina korektora baš za područje ispod očiju. Pronađite formulu koja vam odgovara i ne zaboravite nakon korektora nanijeti malo pudera u prahu kako biste osigurali dugotrajnost.

19. travanj 2024 05:21