StoryEditorOCM
TribinaSUKOŠANSKA AKCIJA MLADIH O RADU OPĆINE

Zemljište prodaju ispod tržišne cijene, a neki se uknjiže i prije nego je natječaj raspisan!

Piše Zadarski.hr
7. veljače 2017. - 14:30
sukosan1v

Općinski načelnik, donačelnik i predsjednik Vijeća u medijima ne govore istinu. Svake godine isti članak kopiraju u medije, a činjenica je da je infrastrukturu u naselju Debeljak u posljednje četiri godine uloženo nula kuna.

Sada kažu da će pred izbore podignuti kredit od 2 milijuna kuna, to jest založiti općinsku zemlju da bi time asfaltirali 1 km ceste, postavili javnu rasvjetu i nogostup. Onda pred izbore većinom vijećnika HDZ-a biraju još jednoga člana uprave komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan (direktora), a to znači još jedno službeno auto, još jedna tajnica, plaća, službena kartica te godišnji trošak od pola milijuna kuna. Dok se Marini Dalmaciji oprašta 2,4 milijuna kuna komunalnoga doprinosa!

Vijećnici su jednoglasnom odlukom prihvatili ovu apsurdnu stavku u zamjenu za zapošljavanje 10 mještana općine Sukošan. Zaposleno ih je 9 i to na određeno vrijeme iako su se ugovorom obvezali da će zaposliti 10 mještana na NEODREĐENO vrijeme što dovodi do zaključka da oporba u Vijeću ne postoji ili surađuju s vladajućima.

Od prodaje općinskog zemljišta zaradili su 11,5 milijuna kuna. Apsurdno je da zemljište za koje su naši branitelji ginuli, krvarili i dali živote oni prodaju po početnoj cijeni od 52 kn/m2 umjesto po 50 eura/m2, a maksimalni iznos po kojem je zemljište prodano je 20 eura/m2. Zemljište se prodavalo ispod vrijednosti, pogodovalo se pojedincima u javnim natječajima, a neki vlasnici zemljišta uknjižili bi se na zemlju i prije objave natječaja o prodaji.

Poznato je i to da su zemljišta prodavana kriminalcima koji su svoje privatne firme zatvorili, ostali dužni ljudima plaće, imali ovrhe od banaka i to godinama prije nego što su kupili zemljište, pa kako su uopće zakonski došli do tog zemljišta i kako su opet dobili ovrhe na ta zemljišta.

HDZ-ovi moćnici općine Sukošan idu toliko daleko, da ako im se ne pridružite ili ako niste njihov simpatizer, jednim potezom olovke vaše građevinsko zemljište postaje poljoprivredno. Očigledno: tko je blizak njima, sebi može priuštiti budućnost, a ostali mladi mogu napustiti voljenu zemlju u potrazu za boljom budućnosti.

U nekoliko izvještaja o zahtjevu za pristup informacijama otkrilo se niz nepravilnosti gdje se nabavljaju mnogi radni strojevi, vrše servisi i usluge koje su preplaćene i koje koštaju više od stvarne cijene. Dok mještani nemaju asfalt, vodu, struju te žive na rubu siromaštva, pojedinci grade vile s bazenima u punoj infrastrukturi uz blagoslov općinara.

Društvenog i zabavnog života uopće nema ili je sveden na minimum. Nekada je općina Sukošan bila primjer drugim općinama po pitanju društvenih događanja (koncerti, manifestacije, fešte, sportske igre...). Danas su svojom bahatošću i nekomunikacijom sa svojim mještanima i nefunkcioniranjem mjesnih odbora doveli do toga da općina Sukošan nazaduje, a pogotovo naselja Debeljak, Gorica i Glavica.

Proračun Općine raste iz godine u godinu, a ništa se nije pokrenulo po pitanju izgradnje infrastrukture nužne u 21. stoljeću za podizanje standarda života kao i brži gospodarski rast cijele općine.

Akcija mladih se zalaže za izgradnju prostorija za mlade u svakom naselju u općini, za rješenje infrastrukture ( tereni za mlade i općenito), uređenje parkova, plaža, pomoć studentima i učenicima, ulaganje u sport i kulturu, turizam i poljoprivredu, participiranje u EU fondovima, ekologiju , ribarstvo itd...

Bili smo i ostat ćemo dosljedni sebi, sve ćemo objavljivati javno i transparentno, a kada dođe vrijeme narod će odlučiti koga želi da ih predstavlja sljedeće 4 godine. Svima onima koji nas žele zaustaviti Akcija mladih općine Sukošan poručuje: MI VAS SE NE BOJIMO!

Petra Žitko, Akcija mladih Sukošan

19. travanj 2024 09:44